Как да приспите детето за дневен сън: лайфхакове за майки

деца, следобеден сън

Колко трябва да спят децата следобед

До една година повечето деца спят 2 пъти на ден и вече към година и половина те са готови да започнат да спят по един път на ден. При някои този преход се извършва лесно, при други ще помогнат съвети от опитен консултант по детски сън.

Как да приучите детето да спи 1 път на ден?

Един път за деня да спи е малко, а два пъти – много… Какво трябва да направите?

  • Разтеглете времето между началото на дневните заспивания. Те могат да започват и в 10:00-14:00, и в 10:00-15:00 часа. Тук трябва да се действа по метода на пробите и грешките – не забравяйте, че по-късният час за начало на втория сън (след 14 часа) може малко да влоши неговото качество, да доведе до събуждане със сълзи (защото детето излиза от познатите му биоритми и това е физически осезаемо). Вторият сън може да премине по-трудно и да бъде по-кратък, но ако детенцето още няма 15 месеца, за този период на почивка все пак си струва да се борите, дори ако той е толкова сложен.
  • Опростете заспиването. Много едногодишни дори при установени навици за самостоятелно заспиване ще бъде по-лесно да приспите в количката или в колата, но трудно – в креватчето им. Използвайте тези инструменти. Не, те все още не дават идеалното заспиване, но сега пред вас стои изборът между липсата на сън и неговото ниско качество – изберете второто!
  • Внимавайте за продължителността на първия сън. Често децата заспиват по-лесно сутрин, те с удоволствие спят повече от час. В същото време, обаче, с подрастващи това може да доведе до следната картина.

Мария, 1 година и 4 месеца, се събужда по едно и също време всяка сутрин, около 6:30. Майка ѝ вижда ясно готовността ѝ да заспи за първи път в 9:30 и отговорно я поставя в това време, за което Мария я възнаграждава с чудесен сън с дължина час и четиридесет минути, като се събужда около 11:10 часа.

Майката успява да се отпусне и да сготви обяд, Мария се събужда с усмивка и всички са доволни от живота си до около 14:30 часа, когато мама започва неравна битка за втори сън. Мария явно се уморява без него, но майка ѝ не разбира кога трябва да я сложи да легне – нито в 14:00 часа, нито в 14:30, нито в 15:00 не се получава спокойно заспиване.

Мария се бори със съня, съпротивлява се на всяка мамина помощ, и дори вълшебната количка помага само след енергично разклащане на неравен терен в парка (по равен изобщо не заспива!) в продължение на поне 30-40 минути. Но дори и тогава Мария спи не повече от 40 минути и се събужда кисела като нагрочен облак.

В такава ситуация може да помогне проста, но за много родители кощунствена (според някои) мярка – скъсяване на първият сън. В някои случаи ние можем да съкратим сутрин съня до 40 минути, но в случаят на Мария е достатъчно да направим това до 75 минути, за да може вторият сън спокойно да започне в 14:30 и детето да получи адекватна почивка.

Ако детето ви спи повече от час първият път и трудно заспива за вторият (само за деца над 12 месеца!), можете да търсите идеалното съотношение, "откъсвайте" по 15 минути и наблюдавайте в продължение на 3-4 дни резултата. Не забравяйте, че един ден няма как да се превърне в надежден показател за ефективността или неефективността на вашите действия!

Ако да се премине на еднодневен сън все още е рано

Следващият етап не е задължителен, но ако вашето дете преминава на един сън на ръба на допустимата възраст и преходът му се получава трудно, а сън 2 пъти на ден вече не дава осезаеми резултати, то този етап може да се окаже много полезен. Това е етап на редуване, когато вие планово (по свое решение) организирате дни с един и с два пъти сън на ден.

Тук не са редки твърде ранните ставания, които са пряк резултат от това, че текущият режим престава да отговаря на нуждите на детето. Да се справим с тях е сложно и не трябва да бъде самоцел, но пък работата по преструктурирането на режима и свеждане до минимум на преумората (съвсем без нея не може да се мине през това време) ще е приятен страничен ефект под формата на връщане на ставането в "нормално" време.

В ден, когато бебето се събуди по-рано от обичайното, да речем в 5:30 сутринта, вземете решение да има два съня, организирайте ги и като резултат получавате един ден с по-късно лягане.

Такова отстъпление, при условие че липсват големи количества умора ще доведат до подем и вече по-приемливи рамките на ставане – към 7 сутринта, и в такъв ден можете да планирате един сън за деня – към 11:30 без ограничения и ранно лягане вечерта.

Постепенно броят на дните с един сън през деня ще станат повече, а дните с два ще станат временна мярка за възстановяване, необходима на всеки 4-6 дни.

Трудности при прехода към еднодневен сън

Окончателното преминаване е възможно при невъзможност за запазване на двуразов дневен сън и в идеалния случай – когато възрастта е възможно по-близка до 1,5 години. Но и тук не всичко ще заработи веднага. Бъдете готови за това, че детето не може веднага да издържа до обедната почивка и към 11:00 или 11:30 часа ще бъде съвсем без сили. Адаптацията към по-дълги периода на будно състояние ще изисква известно време.

Също така вие най-вероятно ще видите кратък сън – той може да бъде около 1,5 часа през първите няколко седмици, това също ще отмине с времето. Вашето спасение в тези дни? Всичко е вярно – ранно лягане!

Лайфхакове за майки:

  • В прехода към един сън на ден, когато вече градите режим само с обеден сън, не се разхождайте с количката в това време, когато по-рано е бил при детето сутрешния отдих. То все още може да заспи в обичайните сутрешни часове, но тогава съвсем ще се сбие времето за обеден сън, и вие рискувате да преуморите детето до вечерното заспиване.
  • Не се страхувайте от битката, отбой в 17:00, ако детето вече в 12:30 се е събудило.
  • Постепенно издърпвайте времето за сън през деня по-близо до 12:30. Правете това със стъпки от по 10-15 минути на всеки 3-7 дни.

Детето спря да спи следобед на 2 години? Това е твърде рано

Отказ от следобедна дрямка е най-широко разпространен по време на етап на трансформация на дневния режим. Някои деца са готови комфортно да се справят с това вече след тригодишна възраст, но има и такива, за които е много важно да поспят след уроците в първи клас.

Не забравяйте, че пълноценната почивка е гарант за добро настроение и хармонично развитие на вашите син или дъщеря, така че обърнете внимание на този сън, продължавайте да го предлагате и организирате, докато еднозначно не се убедите, че детето успява да се справи и без него.

Този преход също не се случва за един ден и може да откриете, че вашето четиригодишно дете в някои дни много достойно се справя без сън, а други е наистина изтощено от недостиг на почивка. Ще помогне наблюдение на малкото дете и оценяване колко му е комфортно в режима, който му организирате.

След втория рожден ден много деца преминават през етап на отказ от следобеден сън. Това е вторият фалшив отказ (първият е бил на 12 месеца, помните ли?) и все още едва ли има дете, което успешно да се справи с бодърстване цял ден без прекъсване за почивка в тази възраст.

Отказът е свързан с две глобални събития на съзряване – говоренето и определяне на своето "аз" като отделна, независима личност. Какво да правите, ако мъника не заспива, противопоставя се на заспиването, но до вечерта е съвсем без сили?

Организирайте тих час – разрешете да се лежи без заспиване, но ограничете активността: можете да разглеждате книжка или да пеете в леглото, но не може да се гледат анимации и да се тича из стаята. Такава пауза все пак ще помогне малко да се възстанови немирникът, но ще бъде много полезен и за мама.

Как да помня кога и колко спи детето?

Водете дневник на съня. Той ще помогне за формиране на статистика, а не да разчитате на чувства и спомени, които винаги изкривяват реалната картина. Освен обективните данни, които ще имате пред очите си, ще се научите да анализирате как едни или други действия и събития се отразяват на съня на детето, а това значи, че ще можете да разбирате по-добре детето, неговите сигнали и да се почувствате по-уверени родители, които се справят нелошо.

Може да използвате едно от многото приложения или просто да си водите табличка в EXCEL.

Пример на дневник на съня

Започнете време на полагането Време на сън Продължителността на съня Като заспа и в какво настроение се събудих Коментари

8:30 9:00 40 + 25 Плаках, като се събуди недоволен, вдигнали кърмят Дълго и трудно да заспи, се опита да сложи по-рано

Време на започване на приспиванетоВреме на заспиванеПродължителност на съняКак спа и в какво настроение се събудиКоментари
8:309:0040 + 25Плака, събуди се недоволен, удължено кърменеДълго и трудно заспиване, да пробвам да го слагам по-рано