Занимания с деца на 3-4 години

Занимания с деца на 3-4 години

Всички малки деца са близо до творчеството, те с удоволствие ще започнат да се занимават ръчно с всякакъв материал. Задачата на възрастния е да подкрепи малкия творец, да го насочи по време на работа, но да не потиска инициативата. Насърчавайте желанието на детето за творчество по всякакъв възможен начин. Творческият процес, както нищо друго, перфектно развива художествения вкус, въображението, фантазията, а също така перфектно стимулира фините двигателни умения, моториката на ръцете.

Можете да ползвате за заниманията всякакъв материал: хартия, салфетки, пластилин, капачки, плат, конци, прежда, зърнени храни, както от естествен и отпадъчен материал. За заниманията с деца на 3-4 години е необходимо предварително да помислите какво ще ви е необходимо за работа, да подготвите необходимия материал: основа, готови части, детайли за апликация, шаблони, лепило.

Дете на тази възраст все още не владее ножиците, така че възрастния изрязва детайлите, а детето може да постави изображението върху основата, да намери мястото на частта, детайла върху листа хартия, да намаже частта с лепило, да я залепи на правилното място.

Въпреки факта, че идеите за творчество с деца на 3-4 години са доста прости, резултатът е интересен, така че ще зарадва както детето, така и възрастния. И малкият художник, виждайки работата си, с удоволствие ще продължи да твори и по-натам.

Съдържание

  • Ръчни апликации от памучни подложки
  • Апликация от салфетки
  • Апликация от копчета
  • Апликации с използване на пластилин
  • Изработки от памучни подложки

За работата ще ви трябват: цветна хартия за основата, памучни подложки, лепило, допълнителни заготовки от цветна хартия или плат, копчета.

Занимания с деца на 3-4 години Занимания с деца на 3-4 години Занимания с деца на 3-4 годиниЗанимания с деца на 3-4 годиниЗанимания с деца на 3-4 години

Занимания с деца на 3-4 години

Апликация от салфетки

Ще ви трябват цветен картон, салфетки с различни цветове, флумастер. Използвайте готов шаблон или нарисувайте самата фигура или модел, който ще облепите със салфетки. Залепете изрязаната заготовка върху картон. Покажете на детето как да разкъсва салфетки на малки парченца и да ги навива на топки с пръсти – тази дейност е полезна за развитието на фините двигателни умения. Когато многоцветните топчета са готови, можете да ги залепите върху рисунката. Бъдете сигурни, че детето ще хареса тази дейност, особено след като заниманията са ярки и цветни.

Занимания с деца на 3-4 години Занимания с деца на 3-4 години Занимания с деца на 3-4 години

Апликация от копчета

Заниманията, апликациите с копчета са много популярни сега, особено след като копчетата могат да бъдат намерени с различни размери, цветове и форми, като цяло за всеки вкус. С помощта на копчета можете да направите оригинална поздравителна картичка.

Занимания с деца на 3-4 години Занимания с деца на 3-4 години Занимания с деца на 3-4 години

Апликации с използване на пластилин

Изработката ще се окаже ефектна, ако използвате пластилин заедно с цветна хартия.  Тригодишно дете може да украси гърба на пластилиновата калинка с цветни топчета от хартия, да залепи грах върху хартиена чаша или рокля, да направи цвете от пластилин, плодове от касис, да измисли модел от многоцветни топчета от пластилин. За по-големите деца рисуването с пластилин става по-сложно.

Занимания с деца на 3-4 години