7 умения, които трябва да овладее детето преди детска градина

7 умения, които трябва да овладее детето преди детска градина

Когато дойде време да се даде детето в детска градина, родителите се вълнуват от въпроси, свързани по-скоро с физическите му и психологически нужди – ще може ли детето да се храни само, какво ядат децата в детската градина, какви дрехи да му обличат, какво да правят, ако мъникът плаче?

Те не се замислят за необходимостта от създаване на умения и навици, които ще помогнат на детето по-бързо да се адаптира в колектив и ще опростят процеса на обучение. Само си представете колко внимание ще получи вашето дете, ако в една група има 20 деца, които трябва да се облекат и обуят, и само двама възрастни – учителката и „лелята“. Ще бъде по-добре, ако всяко дете се научи, даже и на прости неща, преди да започне да посещава детска градина.

Какви 7 умения е добре да притежава детето до постъпване в детска градина (предучилищно заведение)?

1.    Умение за уседналост, постоянство

Всички деца обичат динамичните игри, обожават да тичат, скачат и се веселят, но в детската градина от тях се изисква умение да могат да седят и на едно място (примерно в продължение на 20 минути), когато се провеждат обучителни сесии. На неподготвеното дете няма да е лесно да прекара този период от време в спокойно състояние. Родителите трябва да приучат децата на уседналост (или простичко казано „да седят мирно“). В това могат да помогнат детските спектакли – представлението обикновено трае около половин час.

Отначало на детето ще е сложно да се съсредоточи върху представлението толкова дълго време. В рамките на 10 минути малките деца губят интерес към случващото се, но не трябва да се отказвате – с течение на времето малчуганът се научава да внимава по-дълго. За да се развие умението за уседналост, поставете си за задача да тренирате детето и вкъщи, организирайки кратки сценки с участието на любимите му играчки. Гледането на анимационни филми при деца на възраст до три години не се препоръчва.

2.    Способност да възприема информация чрез слуха си

За да има плодове обучението в детската градина, детето трябва да се научи да слуша. В известна степен посещенията на куклени театри и домашните сценки могат да съдействат за развитието на това умение. Но не трябва да забравяме, че в такива сценки децата в по-голямата си част възприемат случващото се визуално. За да се научи едно дете да слуша, полезно е всеки ден да му се четат детски книжки. Опитайте се да направите това най-малко два пъти на ден – преди дневен и нощен сън.

3.    Да се научи последователно да изпълнява инструкции

Различни игри и занимания в детската градина често изискват от детето умения за запаметяване и възпроизвеждане на прости действия в определена последователност. Малкото дете може да вземе участие в такива образователни игри и да се справи със задачата на равна нога с другите деца, ако се научи да следва инструкциите на възрастните още преди да започне посещение на градината.

Понякога опитвайте да накарате детето последователно да изпълни няколко прости действия, например: да избърсва устата си, да разчисти от масата чаша, чиния, да събере трохите. Сложността за детенцето обикновено се състои в запаметяването на информация. Ако то не е в състояние да направи всичко в указаната последователност, напомнете му реда на действията и го помолете да изпълни всичко отначало.

4.    Да се научи да се справя със закопчалки и копчета

Преди да пуснете децата си на градина, трябва да сте сигурни в способността им поне малко да могат да обслужват сами себе си. В задълженията на възпитателите влиза оказване на помощ на децата, когато трябва да се обличат или обуват, но по възможност по-добре да облекчите работата им като научите детето само да вдига панталоните си след използване на тоалетната, да закопчава копчета, вдига ципа. Ако, все пак, детето не успява да се справи с копчетата, закопчалките на панталонки, блузки, купувайте панталони с ластик или дрехи без копчета. Когато сте у дома си, не пропускайте възможността да научите детенцето да борави с цип, копчета (откопчаване-закопчаване) и различни видове закопчалки.

5.    Умение за обуване

Връзването на връзки е една от най-трудните задачи. Обикновено децата се научават на това умение едва на пет години и до тази възраст по-добре да им осигурите обувки с велкро, с които лесно ще се справят.

Още една нелека задача за детето – да разпознае коя обувка да обуе на десния крак, а коя – на левия. За да запомнят децата как правилно да се обуват, кажете им, че върховете на обувките трябва да гледат един към друг (да бъдат приятели) и това е правилното. Ако те са обърнати навън, като че ли са се скарали – това е грешно.

6.    Умение да споделят и обменят играчки

Голяма част от родителите се опитват да научат детето да споделя още от едногодишна възраст. До това време като че ли всичко върви гладко, децата с желание дават своята кукла или количка на друго дете. Но с навършване на две години, когато при децата настъпва осъзнаване за лична принадлежност, те все по-често проявяват стиснатост. Просто още не разбират, че нещо, дадено за малко, ще им бъде върнато, страхът, че няма да получат играчката обратно, им пречи да проявяват щедрост.

Понякога като родители сигурно ви се струва, че опитите да научите детето си да споделя или разменя с другите, не водят до никакво развитие, но не се отказвайте. С течение на времето децата възприемат това умение, а ще им помогнете като им разказвате приказки за лакоми деца, както и за играчки, които се връщат при собственика си. Насърчавайте сина или дъщеря си да разменят играчки с други деца, обръщайки внимание на това, че давайки своя играчка, детето получава друга в замяна. Научете го, че след това трябва да се върне играчката на притежателя ѝ и да вземе своята обратно. Без умение да споделя и разменя вещи, играчки в детската градина няма да се справи.

7.    Придобиване на добри маниери

Когато става въпрос за способността на децата да проявяват добри маниери, се има предвид, че те трябва да имат представа за елементарни правила на добрия тон и поведение. Добре е, когато детето умее търпеливо да чака реда си (да измие ръце, за тоалетна, на пързалката), да знае в кои случаи да каже "благодаря" и "моля", а също така да проявява приятелско и дружелюбно отношение към околните.

Планирайки да пуснете детето на детска градина, добре е да се уверите, че то вече е развило уменията, за които бе споменато по-горе. Ако това е така, на детето ще е много по-лесно да усвоява нови знания и умения, по-бързо ще се адаптира.