Подправките в храненето на децата

Готвя за вечеря, а ръката ми автоматично се присяга към бурканчетата с подправки. Не мога да си представя вече ежедневието без тези естествени вкусови и ароматни добавки в храната. Помня детството си: мама освен дафинов лист и черен пипер, повече нищо не слагаше в ястията и пак всичко беше вкусно. А сега аз самата съм майка и имам две прекрасни деца, замислих се: "А не са ли вредни подправките за тях?”

И така, започвам с най-важната, може да се каже, подправка – солта или натриев хлорид. Макар и да казват, че солта е вредна за организма, но и липсата на такава също може да доведе до някои проблеми. Така че с мярка възрастните могат да я добавят в храната си, но с децата е малко по-различна ситуацията, тъй като солта може да повлияе негативно при дейността на бъбреците.

Оттук и правилото – до 1 година храната на децата не се осолява, а от 1 до 3 години се добавя съвсем малко. Нормата за сол за дете над 1 година се изчислява така: на всеки 10 кг тегло – 0,5 грама сол на ден. За сравнение, за да се разбере колко по-малко сол трябва да се дава на децата, възрастното тяло изисква 10-15 грама сол на ден. Майките, които се притесняват, че без сол храната няма да е вкусна, не трябва да забравят, че децата при раждането не познават вкуса на солта и възприемат храната на вкус в естествения ѝ вид. А натриев хлорид се съдържа в определени количества в много храни, така че ако вашето дете се храни пълноценно, то ще получи своята доза сол.

Имайте предвид и йодираната сол. Йодът е необходим за психическото развитие на детето, намалява риска от респираторни заболявания, но предварително се добре да се консултирате с вашия лекар преди да добавите в храната на детето тази сол.

Повечето подправки имат естествен произход и човек би си помислил, че много от тях няма как да нанесат вреда на децата. Но подправките могат да имат неблагоприятен ефект върху стомашно-чревния тракт заради съдържанието на ароматни киселини и дъбилни вещества, а също и да предизвикат алергични реакции.

Копър

Съдържа каротин, етерични масла и витамини. А в ястия, предизвикващи подуване на корема, например, грах, трябва да се сложат семена от копър. Известно средство против колики, метеоризъм на червата, укрепва имунитета и нервната система. Също така полезен за кърмещи мами при производството на кърма. Съветват да се използва при деца след 4-тия месец, но аз доколкото си спомням, давах чай от копър на децата си още от 1-вия месец.

Магданоз

Съдържа витамин С, етерични масла, фосфор, калций, магнезий, желязо. Препоръчва се да се дава на деца над 10 месеца.

Босилек

Достатъчно ароматна подправка за любители. Облекчава спазмите на стомашно- чревния тракт, премахва метеоризъм. При деца тази подправка се добавя в храната им не по-рано от 2 години.

Черен пипер

Възбужда апетита, помага при настинки, но е дразнител за лигавицата на стомаха. Преди 5 години даването му при деца не се препоръчва.

Чесън

Не е тайна, че притежава много полезни свойства и е естествен антибиотик. Но поради своя ярък аромат и лют вкус се препоръчва да се дава на дечицата не по-рано от 1,5 години и то в приготвен вид.

Дафинов лист

Съдържа множество ароматни масла и танини, повишава апетита и подобрява храносмилането. При деца може да го добавите в храната от 10-тия месец.

Мента

Това растение е спазмолитик, лекува невралгии, отит на средното ухо. Смята се за безвредна за деца, дава се за успокоение, миризмата на мента влияе положително на носната кухина и ларинкса.

Хрян

Доста силна подправка и въпреки цялата ѝ полезност за стомаха, червата, черния дроб и бъбреците, при деца не се препоръчва да се добавя в храната поне до училищна възраст.

Канела

Полезна за храносмилането, предпазва от диария, подобрява апетита. На деца се препоръчва даване не по-рано от 2 годишна възраст.

Шафран

Шафранът е най-скъпата подправка в света. Той съдържа манган, калций, мед, калий, цинк, желязо, селен, магнезий, витамини. Има изпотяващо и антиспазматично действие. Но тази подправка по принцип не се препоръчва да се поставя в детската храна.

Куркума

Куркумата е естествен антиоксидант, има противовъзпалително, балансиращо жлъчката свойство, пречиства кръвта, съдържа и много витамини. Но поради своята висока вероятност от алергии също е противопоказна при деца.

Кардамон

Полезен е при метеоризъм (газове), за храносмилането, повишава апетита. Разрешава се въвеждането в храната на децата не по-рано от 3-годишна възраст то след разговор с вашия лекар.

Горчица

Без излишни думи – доста силна подправка, така че при деца от предучилищна възраст не се препоръчва. Но вие можете да я използвате смело.:)

Джинджифил

Известно е, че съдържа много полезни вещества и витамини, повишава имунитета, помага при лечение на остри респираторни вирусни инфекции. Препоръчва се даване на деца над 3-годишна възраст, т. к. може да предизвика спазъм на стомаха и гадене. Честно казано, давам чай от джинджифил на децата след втората им година, особено по време на епидемии, реакции не е имало.

Мед

Отделна тема е медът, макар и да не е подправка, но той се добавя не само в мляко, овесена каша, но дори в някои горещи ястия. Медът е много полезен, но при това и много хипералергичен, така че на деца до 1 година не бива да се дава въобще, а след това да се въвежда постепенно, проверявайки реакцията на организма. Честно казано, знаейки каква полза носи, аз го давах на децата си и преди 1 година, но първо, разбира се, проверявах с малки порции за алергии.

Разказахме ви за някои подправки, но ето и някои съвети при използването им при деца:

  • Всички деца са с индивидуално развитие и здраве, не бива да се придържате към едни и същи правила за употреба на подправки при всички деца. Консултирайте се с вашия лекар за всеки случай преди да ги въвеждате в диетата на детето.
  • Уверете се, че съставът на подправките е чист, без никакви оцветители, подобрители на вкуса, натриев глутамат и др.
  • Навсякъде е важна мярката, дори с най-безопасните подправка може да се прекали, така че не се престаравайте с подправянето на детските ястия.
  • Знаейки за свойствата на различните подправки, добавяйте именно тази, която ще е от полза, така че да подобрите апетита на злоядото дете, храносмилането или неговото нарушаване, да помогнете при лечението на настинки и т.н.

А вие използвате ли подправка при приготвянето на ястията за децата си?