Детската измама

Основен източник на знания, навици и поведение при детето са родителите. И всяко дете копира от родителите си не само добро, но и лошо. Повечето родители с порастването на детето се сблъскват с голям проблем – "детето мами".

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да отучите детето да мами:

  1. Вашата задача не е да наказвате, а да научите. А също така е важно да се помогне на детето да излезе от тази ситуация и да поправи последствията от измамата. Например: да върне чужди играчки, взети без да пита. Подскажете му как да се извини за своята измама.
  2. Не бива да игнорирате измамата на детето и да оставяте нещата на самотек. Задайте, установете определени ограничения и систематично се придържайте към тези ограничения. Да кажем детето не обича да мие зъбите си вечер преди лягане, тогава помолете го да обясни какво конкретно не му харесва в това. Дайте му да разбере, че ако може да обясни, то вие ще можете да му помогнете. Но да почисти зъбите си трябва задължително, желателно е във ваше присъствие.
  3. Опитайте се да не го обиждате и се въздържайте от обидни изрази. Постарайте се да му дадете да разбере, че го обичате такъв/такава, каквито са. Но да дадете оценка на действията му трябва задължително. Например, "Сигурна съм, че ти не си измамник". "Как мога да ти помогна да спреш да лъжеш". "Аз съм сигурен, че ти не си крадец, така че защо искаш да вземеш чуждото". Не бива да му говорите така: "Ти си лош/а, ти си крадец, измамник, лъжец.".
  4. Постарайте се да създадете атмосфера на доверие в семейството. Именно тя ще способства детето да започне да ви се доверя и да споделя своите мисли и чувства, дори ако те не са най-приятните. Ще му дадете възможност да споделя с вас своята тъга или да разкаже какво го дразни или ядосва. Ако това не се случи, тогава тези чувства се натрупват и акумулират в хулиганство и измама.
  5. Можете да кажете на детето си, че вие също постъпвате лошо понякога и как това засяга живота ви, на отношенията с другите хора и на самите вас.

Надяваме се изброените съвети ще помогнат да коригирате поведението на детето, но за да се случи това, важно е да се разбере че детето на първо място, се опитва да привлече върху себе си вашето внимание. Всяко дете е важно да се чувства специално и ако усеща, че вие не го приемете или пък го оценявате отрицателно като личност, тогава то ще компенсира липсата на внимание с измама.

Всяко дете копира поведението на родителите си и останалите възрастни. Детето по примера на родителите вижда как да използва измамата за свои цели. Ако искате вашето дете да не прибягва до измама, то опитайте се да анализирате своето поведение и да го промените към по-добро.