Как да се отучи детето да спи с родителите си

Как да се отучи детето да спи с родителите си

Повечето деца на възраст до около пет години "обичат" да спят в едно легло с родителите си. Изглежда, че в това няма нищо ненормално. Въпреки това, много двойки се разпадат, а в най-добрия случай започват често конфликт помежду си поради недостатъчно нощно уединение. В такива случаи да се отдели детето от съвместния сън се превръща в необходимост.

Предимства и недостатъци на съвместния сън на майката и детето

Според педиатрите, ако до определена възраст детето спи с майка си – здравето и правилното развитие му е гарантирано. Факт е, че при раждането и отделянето от майчиното тяло, новороденото изпитва стрес. То не вижда добре, бои се, и единственият начин за него да се успокои и да почувства увереност, е да усети телесния контакт с майка си. Колкото повече време майката прекарва в непосредствена близост до детето си, толкова по-малко заболявания ще има то, причинени от стрес.

Сънят с малко дете е полезен и за самата майка. Уморена от деня, не ѝ се налага по няколко пъти на нощ да става да бебешкото легло. Освен това, при съвместния сън майчиното мляко се произвежда най-бързо и качествено.

При всички предимства на съвместния сън, не бива да се забавя приучаването към съня в отделно легло. Препоръчително е детето да спи с майка си само първите няколко месеца. Има редица причини, поради които детето не трябва да спи заедно с родителите си:

  1. Сънят в леглото на възрастните може да е опасен за бебето. Има случаи, когато някой от родителите случайно да нанесе на детето увреждания по време на сън, да го удари или затисне. Освен това, може да се стигне до достатъчно сериозни последствия, включително летален изход.
  2. Липсата на възможност удобно да се разположите в леглото. При некомфортно разположение по време на сън не получавате пълноценна почивка. В крайна сметка, когато не се наспи човек, той става раздразнителен, а в някои случаи и по-агресивен.
  3. Отсъствие на интимни отношения между съпрузите. Често това води до разпад на отношенията, до постоянни кавги и конфликти.

За да не се влоши ситуацията в семейството и да не навредите на детето си, препоръчително е да го приучите да спи в личното му място за сън още в ранна възраст.

Начини за отучаване на детето от съвместен сън:

Примерно на около две години в животът на децата се появява необходимостта от самостоятелни действия. Това ще бъде най-добрият период за отделяне на детето от постелята на възрастните. Майката трябва просто да се опита да внуши на детето си, че то е вече е голямо и може спокойно да спи само в отделно негово креватче. Непременно е нужно да се похвали малкото дете, ако то изрази желание да спи отделно само.

  • За да не се чувства самотно в своето креватче, позволете на детето да спи с неговите любими играчки. Така то ще чувства, че до него има някой близък, нещо познато и сигурно.
  • На първо време е желателно да бъдете в близост до детското легло, докато малкото човече не заспи. Това ще му даде увереност, че е в безопасност, че го обичат и никой не се кани да го изостави.
  • Важно е да се отнасяте спокойно към това, че детето от време на време идва в леглото на възрастните през нощта. Не е необходимо да му се карате или да го гоните. По-добре нежно, мило и спокойно го върнете обратно в креватчето му, изпейте му приспивна песен и почакайте, докато заспи отново.

Ако действате постепенно, но ясно и уверено вървите към своята цел, то резултатът ще е налице не след дълго. Да се научи да спи отделно може абсолютно всяко дете. Важното е, запасете се с търпение.