10 фрази, които правят от децата комплексирани възрастни

10 фрази, които правят от децата комплексирани възрастни

Как да накарате детето си да стане отличник? Разбира се, да го сравнявате с успешен негов съученик. Как да се успокои вашето дете, ако стана истерично на обществено място? Обещание „да видиш ти вкъщи какво те чака“. Често точно тези "гениални" методи се ползват от родителите. А когато край тях израснат потиснати и неприспособени към живота деца, започват да се оплакват как се е получило така.

Семейните психолози смятат, че дори една небрежно подхвърлена фраза може силно да подейства върху психиката на малкия човек, така че при общуване внимателно подбирайте думите си. За някои изрази по-добре завинаги да забравите като майки и татковци.

1. Аз на твоята възраст се учех отлично

От раждането до шестгодишна възраст на детето майката и бащата за него са почти богове, които знаят всичко. Те формират отношението на малкото дете към света и към него самото. Конкретно в тази фраза ще видите конкуренция на родител с дете: „Ти никога няма да постигнеш колкото мен! Колкото и да опитваш, аз съм по-добър/добра от теб". Децата, които са израснали с подобна нагласа, обикновено цял живот доказват на семейството си, че са добри, че и от тях става нещо. Разбира се, като говорите подобни неща, наистина подхранвате нарцистичната част от психиката на детето, която го провокира да достига определени цели. Но проблемът е, че в крайна сметка като голям човек то иска нещо не за себе си, а за мама и татко, така че те най-накрая да видят, че е достоен за тях. Израствайки, тези деца никога не се радват на своите успехи, радост има само в случаите, когато родителят признава тяхното постижение, но той едва ли ще го направи.

2. Ти си моята кокошчица, маймунка, прасенце

Как ли не наричат родителите децата си. Всичко това води до обезличаване на детето, сякаш е някаква играчка, с която можете да правите всичко, което си пожелаете. В началото на живота си вашият син или дъщеря ще приемат всяка изречена дума безкритично, те ще ви се доверят. Кажете на детето, че е глупак вместо "имаш нужда от помощ, хайде аз ще обясня". Един пример, когато една майка в пристъп на възпитателна вълна казва на сина си, че той е страхливец. И при среща с други хора момчето се представяло така: "Казвам се Ванко Иванов, аз съм страхливец".

Когато чуете нещо подобно, това трябва да е червена лампичка и да помислите как общувате със собственото си дете. Името на човека – това е неговата презентация, образ за пред света. В някои семейства се оказва, че се измислят постоянно маса забавни имена за детето, но не бива! Името трябва да бъде винаги на първи план, чрез него човек впоследствие се чувства в този свят цялостен и себе си.

3. Виж, Катя има шестица на контролната работа, а ти – петица

Повечето родители го правят добронамерено. Вероятно от опит с техните родители в детството те си казват: "Е, голяма работа, всичко е наред, на мен също така са ми говорили, но съм пораснал, я ме виж сега". Те са забравили колко боли, когато мама или татко те отхвърля и казват: "Е, Катя е по-добра от теб". Това е много болезнен опит, който често децата пренасят в своята зряла възраст. Тази Катя след това те започват да мразят. За детето винаги е неприятно, когато го сравняват с някой друг – съученик, брат или сестра. Вече като възрастни хора те винаги продължават да сравняват себе си с другите и това не винаги е в тяхна полза.

4. Още веднъж да се държиш така и вече не те обичам

Или – мога да те обичам само когато си ми удобен. След тази фраза детето започва да се старае да бъде правилно, задвижва всичките си нужди и желания, "отглежда" в себе си някакъв вид антена, която да познава желанията и очакванията на родителите. В крайна сметка детето не съществува. В зряла възраст то се опитва през цялото време да угоди, живее с нагласата: "Аз искам да ме обичат и за това трябва да угаждам. Аз нямам свои желания, затова ще следвам желанията на другите хора".

5. Не ме излагай

С други думи родителят казва: "Ти си моят позор". Децата, които често чуват подобна фраза, много искат всичко да видят какви са те в действителност, при това, ако получат нечие внимание, след това не знаят какво да правят с него. Те се крият, затварят се, губят се. При това детето като че ли няма избор, то може да бъде само нечий срам. Казвайки нещо подобно, вие травмирате собственото си дете.

6. Ти си точно като баща си (майка си)

Определено тази фраза илюстрира връзката на бащата с майката, недоволството им от съвместния живот, което те прехвърлят на детето. Има съпрузи, които не комуникират директно в отношенията си, но чрез своето дете си казват един на друг някакви гадости. И всички тези лоши неща остават в детето. Ако майката казва: "Ти си същият инат като баща си", то това значи, че татко е лош човек, с когото е невъзможно да се разберат. А сега да помислим, ще иска ли момчето да бъде такъв мъж щом той е упорит и лош? Когато проектираме лошите си отношения на децата, те трябва да живеят с тях. От друга страна, в тази фраза може да се чуе подтекст, че "момичетата са по-добре, отколкото момчетата". Родители използват тази манипулация, ако има битка за детето и на него му се налага да избере страната на бащата или майката.

7. Не си ли доядеш, ще останеш слаб и глупав

Има родители, които казват: "Ако не си доядеш хляба, ще дойде Торбалан през нощта". Колкото и смешно да звучи, децата се ужасяват и плашат, а родителите постигат обратен ефект. Подобни фрази са чиста манипулация. Много често ги използват баби и дядовци, които са се сблъсквали с глада в детски години. По-нататък те се предават от поколение на поколение. Детето при подобен израз може да развие страхове или много тежки отношения с храната, култ, наднормено тегло и т.н.

8. Ако се държиш лошо, ще те дадем на чичкото (лелята)

Това е много специфично послание, в което се казва, че детето е ценно, само ако то е удобно за родителите. Посланието: „Не бъди себе си, ти трябва да си такъв, какъвто ни устройва“. Израствайки, тези деца не знаят какво искат и се опитват да угодят на всички и на всеки.

9. У дома ще си го получиш!

Родителят има право да прави с детето си всичко, което иска без да се съобразява с неговите чувства. За секунда мама или татко се превръщат в родител-пазач, който наказва или прощава. При деца, които често чуват подобни изрази по свой адрес, трудно се установяват отношения с началниците по-късно, тъй като родителската фигура се припокрива с фигурата на бъдещия началник и човекът започва да се страхува от шефа си и се стреми да му угоди, за да не бъде наказан. Стига се до робско поведение.

10. Махни се, да не те виждам и чувам

В превод: "Ти провали живота ми, изчезни! По-добре да те няма". И впоследствие такива деца живеят с чувство на дълбока вина пред родителите, че то (детето) е попречило да живеят родителите щастливо. Човек трябва да бъде внимателен с подобни думи, защото детето може да носи тежестта им цял живот.

Като цяло, преди да кажете нещо на детето си, трябва да мислите. Много възрастни не чуват това, което те казват и за тях би било полезно поне от време на време да чуват себе си отстрани. Сега има много джаджи, запишете се и внимателно проучете как се обръщате към своето дете, какви думи му говорите. Уверяваме ви, ще направите маса открития и, може би, не най-приятните.