Правила за възпитание на момичетата в XXI век

Правила за възпитание на момичетата в XXI век

Нормите за възпитание на момичетата силно се промениха: преди за добра дъщеря се смяташе послушната и тиха, скромна девойка, която е с малко права и много отговорности от ранно детство. Днес ние внушаваме на дъщерите си увереност в себе си и правата им, така че те да се реализират в личния си живот и кариерата. Събрали сме за вас съвети от различни книги как да се възпитават момичета в XXI век.

Не възпитавайте момичето си в страх

Децата се страхуват от наказание и да не ги обичат. Да обсъждат заедно сериозните простъпки е присъщо на повечето родители. Но когато на едно дете, особено момиче, се внушава страх за всяко незначително нарушение на правилата, има опасност този страх да остане и в зряла възраст. Момичето ще расте в страх, че околните няма да го обичат, ако то престане да бъде "добро момиче", дори и за миг.

Обсъждайте проблемите ѝ заедно

Ако момичето расте в пълноценно семейство, то съвместното възпитание на двамата родители се подразбира от само себе си. Да се говори в трудна ситуация "Аз ще попитам или кажа на баща ти" не е съвсем редно. Първо, вие губите доверието, а от друга страна, дъщеря ви ще свикне с това, че има задкулисни интриги с преобладаващото мнение на бащата, и само това е истина.

Разтълкувайте на дъщеря си смисълът на "Пепеляшка"

Популярната приказка за Пепеляшка знае всяко малко момиче. В приказката се възпява старанието и послушанието на нещастната девойка, принудена да прислугва на мащехата и доведените си сестри. Но смисълът на приказката е друг: за Пепеляшка е настъпил успех тогава, когато тя се е изморила да бъде послушна. Пепеляшка не е станала лоша – тя става активна. Оставяйки в джобовете на вашите дъщери място за кристалната пантофка, научете ги да се стараят. Не да бъдат "добри и удобни“, а да постигнат своето.

Вярвайте в дъщеря си, въпреки нейните грешки

Човешко е да се греши, още повече, ако си малко момиченце. Важно е след всяка грешка да обсъждате заедно с дъщеря си защо се е случило така и как тя да  постъпи следващия път. В края на разговора задължително дайте да разбере на детето, че все още вярвате в неговата сила и сте уверени в нея. Това ще помогне на момичето да не бяга от грешките и риска, а да се учи от тях.

"Изследванията показват, че когато момче търпи неудача, то се отнася към нея спокойно. То смята, че просто не се е старало достатъчно. А когато на едно момиче нещо не му се получава, то смята, че всичко се е случило поради нейната небрежност. Тя започва да вярва, че не ѝ стигат умения"

Цитат от книгата "Самоувереност"

Не внушавайте на момичето, че целта на живота ѝ е да се хареса на някой мъж

Такава постановка дава основа и носи в себе си много възможности. От природното, вродено кокетство момичето не може да избяга, но най-важното – нека не го прилага самоцелно. Поддържайте в момичетата стремеж към самоопределяне, независимост и търсене на себе си от ранни години. Обърнете внимание на тези качества, които в бъдеще ще помогнат на дъщеря ви да бъде напълно самостоятелна, самодостатъчна, а не единствено привлекателна за мъжете.

Не ѝ пречете да се гневи

Думите "Ти си момиче, не трябва да се гневиш" също се отнасят към категорията на остарелите похвати. Потискането на гнева в детството, ще създаде при израстването момиче, което преглъща и замълчава негодуванието, обидите от мъжа си, колегите, шефа, което в крайна сметка може да доведе до депресия или повишена тревожност.

"Повечето жени се страхуват от собствената си ярост. Това се дължи на стереотипите на обществото, в което те живеят. Така се случи, че вбесеният, кипящ от ярост мъж се възприема съвсем нормално.

Цитат от книгата "Добрите момичета отиват в рая, а лошите – където поискат..." на Уте Ерхарт

Научете дъщеря си да казва "не"

Умението да се казва "не" – това е първата стъпка по пътя от послушно момиче към свободно. Това ще научи малкото момиче да отхвърля тези изисквания, които не са по силите ѝ и да отстоява своите граници. В бъдеще момичето ще се научи да отказва на приятелката си, която вечно ѝ иска обувките и ѝ ги връща съсипани; на колега, който ѝ прехвърля своята работа; и на мъж, натоварващ я с присъствието си и омаловажаващ личността ѝ.

По-малко опекунствайте над нея

Когато ей така, от раз винаги вие решавате всичко за своята дъщеря, тя ще свикне с такъв модел на поведение и вече няма да иска сама да мисли за проблемите си. Това ще доведе дотам, че в бъдеще момичето няма да следва своите желания: тя ще се страхува да ги въплъти в живота без указанията на родителите. Повторението на едни и същи ситуации създават у момичетата стереотип: тя предварително се съгласява, че с нищо не може да си помогне сама и ще чака помощ от другите.

Научете дъщеря си да се чувства значима, важна

В свят, доминиран от мъжете, момичето е трудно да чувства своята значимост. Опитайте се да обясните, че тя е равна с мъжете или дори водеща: в училище, университета, кръга от приятели или на работа. Научете я да говори със света "на ти" и да разбере, че мъжът заема важно, но не винаги главното, най-важното място в живота ѝ.

"Мъжът е на „ти“ със света, защото искрено смята, че му е равен. Жената е на „вие“, точно толкова искрено подозирайки, че не е "дорасла", че нейното място е някъде по-надолу. Подчинявайки се на древните инстинкти, тя не се чувства главната, дори и в нейната банкова сметка да има честно спечелен милион"

Цитат от книгата "Дао на живота"

Учете я на прямота

Момчетата закаляват характера си от детството чрез постоянни дрязги, сбивания и подигравки. В бъдеще това им помага да не пасуват и да се изправят пред трудности. Момичетата обикновено търсят похвали и избягват критика, тъй като са по-раними. Психолозите смятат, че този подход към живота, усвоен на детската площадка, в бъдеще често позволява на мъжете да пропускат язвителните коментари покрай ушите си. Научете дъщеря си да не се затваря в себе си, а да отговоря на атаките, нападките на околните.

И най-най-важното – покажете на момичето/момичетата си, че ги обичате. Любовта защитава във всеки век.

Илюстрации: Libby VanderPloeg/GIPHY