Бебешки дерматит: какво е това и как да се справите с него

Бебешки дерматит: какво е това и как да се справите с него

Пелени днес почти никой не използва, а пеленачният дерматит все още продължава да съществува.

Как да го откриете навреме и премахнете?

Какво е пеленачен или бебешки дерматит

Бебешкият и по-точно пеленачен дерматит е възпаление на кожата, което възниква от механични, физически, химически, а понякога и микробни фактори. Обикновено засяга бебета до една година – докато те все още не могат сами да контролират собствените си отделителни функции.

Основната и най-главна причина за този вид възпаление е недобрата грижа за нежната и ранима кожа на бебето. Но не винаги това е небрежност от страна на родителите. Има деца, които по природа са предразположени към заболявания на кожата.

А понякога се оказва, че родителите не знаят елементарни неща. Разбира се, за това как да се грижите за пеленачето, трябва да ви посъветва и педиатърът, но обикновено или времето му е недостатъчно, или пък той смята, че "и така всичко е ясно", или както „сметне за добре мама“.

Така че ето ви подсказка за това какво "знаят всички".

Бебешки дерматит: какво е това и как да се справите с него

Причини за появата на дерматит при пеленачетата

Механични фактори

Тоест, има триене и като следствие се получава възпаление. Към него най-често водят:

 • Стегнато увиване или обличане;
 • Памперс не по размера на бебето;
 • Стегнат или неправилно поставен памперс.

Физични фактори

 • влагата в памперса;
 • прегряване.

Химични фактори

 • амоняк (от урината);
 • храносмилателни ензими и соли на жлъчната киселина.

Микробни фактори

 • Ешерихия коли и други патогенни и условно-патогенни микроорганизми.

Механичните фактори са свързани с това, че сте поставили погрешно на детето памперса, а всички останали – че не се сменят навреме.

Бебешки дерматит: какво е това и как да се справите с него

Как да разпознаем пеленачния дерматит

Ето какво трябва да ви направи впечатление:

 • Хиперемия – така лекарите наричат зачервяване на кожата в областта на гениталиите и задните части. В началния етап на хиперемията тя е на малка площ, но с течение на времето може да се увеличи по размер.
 • Белене, лющене на кожата.
 • Малки мехурчета пълни с течност.
 • Подпухналост, оток.
 • Гнойни пъпки или нацепвания, напукване на кожата – означава, че е възникнала инфекция и със своите сили, без лекар, няма да се справите.

На този фон детето обикновено става неспокойно, нарушава се съня му и се понижава апетита.

Какво да правите, ако детето ви вече има пеленачен дерматит

Колкото и непромокаем и суперабсорбиращ, попиващ да е памперса, махнете го веднага, ако бебето се изходило по голяма нужда.

Бебешки дерматит: какво е това и как да се справите с него

 • Измийте го

След като измиете, трябва и да подсушите кожата в областта на гениталиите, бедрата, задните части, специално внимание се обръща на гънките. Кожата на бебето не търкайте, а попивайте.

 • Въздушна баня

Въздушна баня за 10-15 минути. Или оставете го да рита с голо дупе известно време. И след това нанесете тънък слой защитен крем. Съвременните кремове имат не само профилактично, но и лечебно действие. Ако в първите дни майката установи, че кожата на бебето е склонна към възпаления, тогава е добре да се използват кремове с екстракти от череда, лайка, смрадлика, ако кожата е суха – в състава трябва да има восък, ланолин. При явно раздразнение потърсете кремове, съдържащи цинк.

Пудра ползвайте на фазата на профилактика на дерматита, а не при лечението му.

Но ако на фона на всички домашни превантивни дейности лезията се увеличава и става по-голяма, кожата е силно зачервена, подута, влажнее, детето е с повишена температура, то задължително се консултирайте с лекар.

Какво да правите за профилактика

Бебешки дерматит: какво е това и как да се справите с него

Можете да правите масаж. Но най-важното е бебето да е чисто и сухо. Винаги предпочитайте пелени за еднократна употреба. Във всички случаи така изключвате физическите фактори за въздействие веднага, а химическите значително намаляват.

Но не забравяйте за механичните фактори. Децата в първата година от живота си толкова бързо се променят и преминават от размер в размер! Не купувайте и не се запасявайте с много памперси малък размер занапред, може изобщо да не влязат в употреба. Слагайте ги на детето внимателно, изправяйки всички ластици и смачквания, сгъвания, обърнете внимание да не е стегнат. Сменяйте не по-рядко от веднъж на три часа.

Често устройвайте на бебето въздушни бани. В това време общувайте с него, играйте си с него. Може да се направи гимнастика, масаж.

И не забравяйте специални козметични средства за грижа за деликатната кожа на бебето.