Как да възпитавате дъщеря – съвети за татковци

Как да възпитавате дъщеря – съвети за татковци

Незнайно защо ролята на бащата във възпитанието на дъщерите е често подценявана, не ѝ се отдава особено значение. Роди ли се дете от женски пол, с неговото възпитание трябва да се занимава майката. Обаче бащата играе в живота на момичетата не по-малка роля, отколкото майката. От мъжа зависи не само общото развитие на момичето, но и способността му да общува с мъжкия пол за в бъдеще. И това е само малка част от това, което бащата е длъжен да даде на дъщеря си.

Но на практика се сблъскваме със ситуацията, в която бащите не проявяват интерес към възпитанието на дъщеря си, тъй като често просто не знаят как да го направят. От „Децата ни“ ще опитаме да сме полезни на татковците като им дадем някои съвети, които ще помогнат да вземат правилния курс и посока в този не толкова прост въпрос.

Участието във възпитанието трябва да бъде равно

Много мъже действат по някакъв нелеп стереотип: имам дъщеря – значи майка ѝ трябва да се занимава с нейното възпитание (и след като имат разлика в пола, бащата на нищо полезно не може да я научи).

Безусловно, основната част от знанията трябва да се предават на дъщерята от майка ѝ. Това са и правила на поведение, и хигиенни навици, основите на ползване на козметика и много други. Но в края на краищата, това не означава, че бащата може напълно да забрави за възпитанието и изцяло да го остави в ръцете на жена си.

Именно в процеса на взаимоотношенията с бащата момичето се учи да установява контакт с противоположния пол. А самото поведение на бащата, отношението към неговата дъщеря служи за нея като "идеал, пример", според който в бъдеще тя ще оценява и сравнява постъпките на мъжете. Така че, в отглеждането на момичето със сигурност е важна, както ролята на майката, така и ролята на бащата.

Бащата трябва да заеме позицията на "справедливия баща"

При мъжете обикновено се изработват два модела на поведение с дъщерите им.

  • Първият – пълна отдаденост на малката принцеса: бащата ще направи за нея всичко, което тя поиска „глезещият татко“. Но с течение на времето, осъзнавайки своята власт над бащата, момичето най-вероятно ще започне да се възползва от положението си. Разбира се, до нищо добро няма да доведе такова поведение.
  • Вторият модел на поведение – "строг баща", който изисква пълно и безусловно послушание. Точно с такива бащи нерядко майките плашат децата си ("Сега ще дойде татко, той ще те накаже"). В този случай детето е движено единствено от страха.

Най-добре да се заема неутрална позиция ("справедлив баща"). Тоест, когато трябва – да се скарате, обясните кое и защо не е така или редно, а когато е необходимо – да насърчите, похвалите.

Как да възпитавате дъщеря – съвети за татковци

Нужно е да изградите с дъщеря си отношения на доверие

Дъщеря ви трябва да бъде уверена, че във всеки момент може да отиде при баща си, да споделя проблеми, да поиска съвет, а баща ѝ обезателно ще я изслуша. Опасявайки се, че майка им (тъй като това е присъщо на някои жени) ще започне излишно да драматизира, момичетата предпочитат да се обърнат за помощ именно към бащите. А за да бъде сигурна девойката, че разговорът ще си остане между нея и татко, изграждането на отношения на доверие между вас трябва да започне още от ранна възраст: не трябва да се отказва внимание на детето поради работа; трябва да се радвате на нейните успехи, да преживявате заедно с нея – всичко това ще позволи да заслужите бързо нейното разположение.

Играйте с дъщеря си!

Повечето игри изглеждат на бащата "немъжки": кукли, прибори за хранене, колички за бебета, костюми на приказни героини, мъниста и перли се считат за "момичешки игри". И как възрастен мъж може да вземе участие в тях?! Срам, нежелание да проявят слабост карат бащите да се отказват от игри с дъщеря си. А в това по същество няма нищо срамно. Трябва да изхвърлите от главата си всички тези стереотипи, външни нагласи, срам. А и не е задължително да играете с дъщеря си именно на "момичешки" игри, тъй като освен тях има още много забавления (кубчета, мозайки, пъзели, рисуване и т.н.). Измайсторете къщичка за нейните кукли, направете от строителя жираф, научете я да играе шах. Най-важното – не ѝ отказвайте да играете с нея.

Как да възпитавате дъщеря – съвети за татковци

Научете се да се грижите за момиченцето

Доста често бащите прехвърлят на съпругите си всички "женски" задължения по грижата за дъщеря им, а след това стават заложници на липсата на знания и умения. Прически, маникюр, мода, облекло – от всичко това мъжете разбират слабо (поне повечето). И когато дъщеря им започне да разказва нещо за интересуващите я "женски" неща, бащата смело я изпраща при майка ѝ.

Но в края на краищата, не е необходимо да навлиза изцяло в този свят, достатъчно е да знае основния минимум. В противен случай в момичето може да се създаде погрешна представа, че с баща си е безсмислено да се занимава, да разказва, да пита.

Даваме пример с банална ситуация: майката излиза по работа, бащата остава у дома с дъщеря си. Изискват се елементарни познания за това как да ѝ сплете плитка, да я облече, да приготви храна за училище и т.н. Така че няма нищо лошо в това дори малко да разбирате от всички тези "женски" нещица (между другото, това може да предизвика гордост у дъщеря ви при такъв "готин" татко).

Но, може би, най-важното в случая с възпитанието на дъщерята от баща ѝ – желанието. Желанието да я направи щастлива, желанието да участва във възпитанието ѝ, желанието да ѝ даде всичко, което е необходимо. А как точно да стане това, може подскаже само родителското сърце.