Дете на зъболекар – как да се справим със страха

Дете на зъболекар – как да се справим със страха

Дори много възрастни настръхват и по гърба им минават тръпки само при вида на зъболекарския стол. Как да помогнете на детето да се справи със същия проблем и да спре да се страхува от стоматолога.

Отказ на детето за посещение при лекар – проблем, с който се сблъскват почти всички родители. Виновни в тази ситуация са, както родителите, които предварително настройват детето за неприятното посещение при зъболекаря (а понякога дори ги плашат), така и лекарите, несъумяващи да намерят подход към пациента.

На лекар с радост

Най-правилното, което може да направи майката – да не акцентира вниманието върху посещението при стоматолога, особено ако това е за първи път на детето. Така няма да се внушат никакви пристрастия и предубеждения и то може само да оцени ситуацията.

Не бива веднага да се слага детето на стола. Направете му екскурзия из клиниката, болницата, из кабинета. Нека детето колкото е възможно повече да докосне, да почувства, да изучи  и огледа. Често децата се страхуват повече не от самата стоматологична бормашина, а от неизвестността и непознатата обстановка.

Дете на зъболекар: положителната стимулация

Чудесен стимул за едно дете е подаръка, който то ще получи след посещение при денталния специалист.

Обещайте желаната играчка, книжка, да идете на кино или друг вид желано от детето занимание след посещението на зъболекар и следете развитието на ситуацията. Сълзите ще бъдат по-малко.

Добрият лекар е половината успех

Детето се ражда без страх от зъболекар. Страхът му започва след първото посещение при стоматолога. Затова, при избор на клиника, кабинет по-добре да дадете предпочитание на онези, в които работят лекари, специализирани в детските зъби и можещи да намерят подход към малките пациенти.

А за да се сведе необходимостта от посещението на зъболекар до минимум, трябва да научите детето от ранна възраст да се грижи за зъбите си. Създайте навик да се мият зъбите всеки ден и на всеки шест месеца до една година, да се посещава дентален специалист.