Дразни ви собственото ви дете – какво да правите?

Дразни ви собственото ви дете – какво да правите?

Всички ние сме възрастни хора, отлично знаем и разбираме всичко, известни са ни кризите и трудните периоди в живота на нашите деца. Обаче, умът не винаги е в състояние да се справи с емоциите и нерядко родителите са поставени в неподготвена ситуация, когато ги дразни собственото им дете. В този случай родителят попада в порочен кръг от раздразнения, гняв и чувство за вина пред самия себе си. Което от своя страна води до цялостен срив и сякаш отключване на негативизма на капризното и непослушно малко човече.

Голяма част от ситуациите, в които собственото ви дете започва да ви дразни, са доста типични. В тази статия ще се опитаме да ви ориентираме какво да правите, ако детето капризничи и ви вади от равновесие.

Детето лази навсякъде

Когато малкият (малката) започнат да пълзят, на мама ѝ се завива свят. Опити за прегризване кабела на телевизора, да опита храната на Маца, изваждане на всички дрехи от гардероба, обръщане на скрина върху себе си, изваждане на чиниите от кухненското шкафче и то една по една. Вие не можете да си позволите нито за минута да отвърнете поглед от любимото си чедо, а ако са две, си е направо фантастика. За какво спокойствие и почивка може да става въпрос тук, ако претоварената мама с викове отдръпва детето от поредната забавна хрумка, която то със сигурност иска да опита със зъби? Волю-неволю детето ще започне да ви дразни със своята вездесъщост.

Изходът от тази ситуация е доста прост: грамотно да организирате жилищното пространство, придържайки се към няколко от нашите съвети:

  1. Трябва ясно да се разбере, че никакви словесни забрани тип "не лази там", "не пипай", "не може" не работят поради това, че детето просто не ги разбира. Така че трябва да махнете от зоната му за достъп всички предмети, които не трябва да попадат в детските ръце. Всички шнурове и кабели да се крият в специални кабелни канали. Чинии, посуда и неща от чекмеджета, шкафове и скринове – да се преместят на по-горни рафтове. Тези шкафове, които няма как да освободите, трябва да затворите със специални блокери или да заключите. Всички опасни, тежки, лесно падащи предмети да се поставят на по-високо или изобщо да изнесете временно от дома си. По този начин се освобождавате от потенциални източници на дразнене, а детето – от източници на опасност. А животът ви значително ще се опрости.
  2. Организирайте за малкото човече игрово пространство. Това може да бъде обикновено одеяло на пода с няколко от любимите играчки. Периметърът може да се ограничи с възглавници и поне десетина спокойни минути са гарантирани.
  3. При разходки се погрижете за удобни и практични дрехи не само за бебето, но и за себе си. Така няма да се притеснявате от изцапване или да стъпите в калта. И със сигурност забавленията на детето навън, от които родителите не винаги излизат чисти, няма да ви дразни така, както ако сте излезли от дома си в тясна пола и на токчета.

Постоянна умора

Умората при мамите се натрупва практически от първия ден на живота на детето. Непривичният нов режим, отказът от предишните увлечения, липсата на време за себе си, постоянното физическо и психическо напрежение – всичко това води до състояние, в което ви дразни собственото ви дете. Какво да правите в тази нелека ситуация? Отговорът е банален – да си починете.

  1. Запълнете нуждата на организма от витамини, приемайте витаминни комплекси – това е основата за борба с умората и възстановяване силите ви на майка;
  2. Най-малко веднъж седмично си позволете да спите цяла нощ, а покрай бебето нека остава татко. Редовната липса на сън при всеки довежда до раздразнителност и нервност;
  3. Спете денем заедно с малкото, възстановявайте силите и релаксирайте при всяка възможност;
  4. Прехвърлете част от домашните задължения на други членове на семейството – няма как един човек да успява да прави всичко, а ако е възможно, то цената за това е вашето психично здраве;
  5. Опитайте се да отделите време само за себе си – идете на кино или в салон за красота, почетете книга или погледайте любим сериал. Няма значение какво ще бъде, но вие сте същия човек, както преди и все още имате нужда от своето време да сте сама със себе си.

"Всичко прави напук!"

След година и половина детето започва да разбира и осъзнава собствените си чувства и желания. И му е важно да ги реализира. Ето защо често прави всичко наопаки, сякаш напук – просто за да се увери, че то също може да настоява на своето, че то също е личност и не е длъжно напълно да се подчини дори на любимата си мама. В това няма и доза "напук" – детето дори не подозира все още за такова понятие. Затова да се ядосвате на детето, изведнъж започнало да отказва любимото си пюре, хвърлящо постоянно на улицата шапката си, въпреки мамините забрани или със смях разпръсващо пясък, не бива.

  1. Ако сте тръгнали с детето си по работа, сложете го в количка. Това ще ви помогне да не се разсейвате и да не се ядосвате на неговото непослушание в банката или магазина;
  2. Спокойно пресичайте всички опити за непослушание – хванете детето за ръка, ако то бяга, сложете му шапката, отведете го настрана, ако то се развихри в пясъка. И не забравяйте, че с повишаването на тона или строгия глас няма да постигнете много – детето в тази възраст все още не реагира на словесни забрани.