Нашето ново семейство – как да намерите общ език с деца от предишни бракове?

Нашето ново семейство – как да намерите общ език с деца от предишни бракове?

Детето от първия брак може да се превърне в сериозно предизвикателство за онези, които отново се опитват да имат връзка. Няма значение дали детето е ваше или на партньора. Малко ли е то или тийнейджър.

Трудно ще бъде преди всичко, защото умението да се разбираме с децата във всички случаи не е достатъчно, за да ви се довери детето и се сприятели с вас, да ви приеме като втората половина на своя родител.

Какво да правите и какво да НЕ правите категорично?

За какво трябва да бъдете подготвени

Ревност и агресия. Когато в семейството се появи друг човек, който отнема вниманието на неговите скъпи майка или татко, не всички деца са в състояние да контролират своето емоционално състояние. Особено силно тази агресия може да се прояви по отношение на доведена сестра или брат. Резултатът е очевиден – кавги, бой, сълзи.

Пълно игнориране. След разпадането на семейството детето може да бъде в шок, че неговите любими мама и татко вече не са заедно. А ако при някой от родителите се появи нов човек в живота, то детето демонстративно може да избягва контакт с него, считайки го за виновник за всички беди.

Провокация и манипулация. Ако родителите на детето са погълнати от новите си взаимоотношения, не обръщат достатъчно внимание на своя наследник, децата често се превръщат от мили ангели в малки дяволчета. Провокация, манипулация и създаване на изкуствени критични ситуации по всяко време на деня и нощта – това не е пълен списък на всичко, на което е способно едно дете, за да привлече вниманието на един от родителите.

Какво да НЕ правим

  • Излишна опека

По-лошо от затрупване с подаръци може да бъде само повишена суетливост около децата на вашия избраник/избраница. Изключение е дете, което е наполовина сирак. На първо време за него са необходими повишени грижи и внимание.

  • Разпит

Не разпитвайте детето още в първите минути на разговора за всички подробности около живота му и случващото се в момента. Това може да доведе до предпазливост, а по-късно и до агресия от страна на детето. Децата не са готови да пуснат никой чужд в своя вътрешен свят.

  • Фамилиарност, изкуствена близост

Не изтривайте възрастовите граници при първата си среща с детето, не се дръжте с него като с „ваш човек“. Спазвайте съответната субординация, следете тя да не се превръща в прекомерна строгост и студенина по отношение на детето.

  • Сравнение

Ако вие и вашият партньор имате деца от предишен брак, психолозите препоръчват да не сравнявате достойнствата на едното дете спрямо друго. До нищо добро няма да доведе това, освен до ревност и агресия от страна на обиденото дете.

Как да се установи контакт

Тактичност. На първо време се опитайте пред децата да проявявате дипломатичност и не натрапвайте чувствата си, защото те могат сериозно да наранят (травмират) детето, преживяващо развода на родителите. Оставете флирта, целувките и други прояви на внимание за спалнята. Максимално допустимата ласка пред детето се счита прегръдката.

Общи хобита, увлечения. Съвместни интереси и занимания ще помогнат в обединяване на новото ви семейство. Само избирайте тези видове развлечения, които са интересни за цялото семейство, а не само на вас, или само на детето.

Не се опитвайте да замените родителя. Не се опитвайте с първите минути от запознанството да станете като роден баща/майка за детето. За всичко си има време. Опитайте се най-напред да предразположите детето, бъдете грижовни, сприятелете се. Скоро то само, ако поиска, ще започне да се отнася към вас като към роден, близък човек.

Общувайте като с равен. Не допускайте грешки, подчертавайки вашата главна роля в дома. Не казвайте, че щом са ви избрали и детето трябва да се съобразява и примирява с това. Опитвайки се да манипулирате по подобен начин, можете да си спечелите само враг в лицето на детето.

Ако не сте готови да обвържете живота си с партньора и той за вас е само временно увлечение, то не се стремете да градите тесен емоционален контакт с детето, за да не му нанесете поредната емоционална травма.

Нашето ново семейство – как да намерите общ език с деца от предишни бракове?

Лариса Суркова, психолог:

Не бива да се превръщате в Дядо Коледа и да умилостивявате с подаръци детето си от първия брак. В това няма нищо добро. Защото тогава вашите отношения се подравняват и общуването е вече в друг контекст, а детето ще е приучено на подаръци. Така че по-добре да го зарадвате със съвместни емоции.

Нашето ново семейство – как да намерите общ език с деца от предишни бракове?

Наталия Водянова, модел:

Вторият ми съпруг, Антоан Арно (френски бизнесмен) много обича децата ми от първия брак, и те са привързани към него. Въпреки че той зае за тях ролята на авторитет и те малко се страхуват от него. Често някое от децата ме помолва: "Мамо, ти само не казвай на Антоан“ (смее се). И всичко това, защото съпругът ми е строг застъпник на дисциплината и аз много се радвам, че сега има с кого да споделя отговорността.

Нашето ново семейство – как да намерите общ език с деца от предишни бракове?

Актрисата Летисия Каста:

Ние с Луи (актьорът Луи Гарел) и двамата имаме деца от първите си връзки. Те се разбират доста добре помежду си, макар че всички деца са много различни. Като футболен отбор е у дома, в който аз съм треньор. За мен най-важното е всичко да се синхронизира, за да се успява с всичко. Има, разбира се, всякакви моменти, но обикновено ние прекрасно се справяме заедно с всичко.