8 игри, за да растат емоционално силни деца

Снимка: Ivan Troyanovsky

Както е известно, характерът на детето се формира в най-ранна детска възраст. Следователно, за да растат силни, подготвени за живота личности, много е важно да им се отделя колкото се може повече внимание.

От Децата ни предлагаме 8 образователни игри, с които можете да развиете определени качества в детето и просто да се забавлявате, прекарвайки заедно известно време.

Не съм съгласен с теб

Играта се състои в задаването на въпроси за личните вкусове на детето. Най-добре е да я играете не сами с вашето чедо, а в компанията и на други деца като ги разделите по двойки. Например, някое от тях пита: "Коя книжка прочете наскоро?". То може да отговори: "Грозното патенце". А на това трябва да му се отговори: "Това е лоша книжка, няма нужда да се чете". Задачата на детето е да докаже, че приказката наистина е добра и трябва да се прочете.

Накратко, въпросите могат да бъдат най-различни. Така децата се учат да отстояват своята гледна точка и да разсъждават уверено.

Кой какво умее

Тази игра е предназначена за група деца. Преди началото на играта всеки участник трябва да даде някакво задание на водещия или на детето отпред: нещо да изпее, някъде да отиде, да се обади, да изкукурига – няма абсолютно никакви ограничения. След като всеки намисли и каже своето желание, се обясняват правилата на играта. Те се състоят в това, че всеки играч трябва да изпълни своето желание сам. И който се е опитал да „изиграе” водещия, сам ще падне в капана си. Това ще ги научи сериозно и отговорно да се отнасят към ролята на лидера.

Съчиняване на история

Тази игра развива въображението. Като задача се дават на детето логически НЕсвързани помежду си думи и ги молите да ги свържат в история, разказ. Например: гора, колело, чай, машина, вълна, луна, завист, козина, таван, сняг.

Сами ще се изненадате от невероятната фантазия на децата!

Балон

"Балон" е една чудесна игра, която ще научи децата да дишат правилно, да се отпускат и ще помогне вие самите да разбирате по-добре детето си. Трябва да дадете на малчугана ярък балон и да го помолите да го надува, а след това много бавно да изпуска въздуха обратно в устата си, без да отваря устни, сякаш сега балонът надува него, а не обратното. А после бавно да изпуска въздуха, сякаш този балон тихичко изпуска.

След това можете да помолите детето да разкаже, сподели ситуация, в която се е чувствало като този балон: когато то не е можело да търпи нещо и е искало просто да изпусне като много надут балон. По този начин ще покажем на детето как може да се успокои в сложни моменти, да предложим варианти за решаване на проблема и като цяло да научим какво го притеснява, да помогнем за преодоляване на трудностите. А и в същото време да тренирате дишане и издръжливост, разбира се.

Духни свещта

Тази игра също е насочена към това да се научи да диша дълбоко: вдишване през носа, надувайки стомаха, бавно издухване на въздуха с уста, сякаш духа свещ. След като детето разбере всички инструкции, го слагаме на един стол, на 2 метра от свещ, която стои на масата.

При това не може да става, да пристъпва и дори да се накланя към свещта. Трябва да се опита да духне свещта именно от разстояние 2 метра. Играта няма да свърши, докато детето не духне свещта.

Комплименти

Това упражнение е предвидено за група деца. Те сядат в кръг и трябва да кажат, гледайки се в очите, по няколко добри думи за съседа си (стоящия до тях). А стоящият до тях трябва в отговор да благодари и да премине към следващия играч.

Някои деца трудно измислят или казват комплимент, нужни са им насочващи въпроси или като пример сами да си направят комплимент. Децата могат много да научат за общуването, защото правенето на комплименти е цяло изкуство.

Познай какво се е случило

Намерете картинки или снимки с изображения на някаква жизнена ситуация, например награждаване на някого с някаква грамота или купа. Помолете детето да предположи какво е предшествало тази ситуация и какво, според него, може да се случи по-нататък.

Тази игра развива логиката и въображението. Колкото по-подробен разказ се получи, толкова по-добре. За помощ можете да задавате насочващи въпроси.

Съчиняване на някаква история

Играта е предназначена за група деца. Всички сядат в кръг и вие – водещият, започвате историята: "Имало...". След това първото дете до вас продължава историята. И така нататък по кръга с по едно изречение. Когато ви дойде редът пак, можете да насочите сюжета на историята в по-логична посока. Децата се забавляват, увличат от това упражнение и най-важното, провокира се да работи тяхното въображението.