Какво трябва да умее едно дете на 6, 10 и 15 години

Какво трябва да умее едно дете на 6, 10 и 15 години

Съвременните деца в ежедневието често са безпомощни и за това трябва да обвиним самите родители. В ерата на техническия прогрес някои умения като малък ремонт или приготвяне на храна ни се струват незадължителни. И родителите решават да махнат с ръка: ще порасне, ще се оправи. Но като резултат нашите деца израстват неуверени в себе си и неприспособени към живота инфантили. Как да се избегне това и какво трябва да умее да прави у дома детето в предучилищна възраст, ученик в малките класове и тийнейджъра.

Предучилищна възраст (5-6 години)

Децата в тази възраст трябва да овладеят умения за самообслужване и елементарна хигиена. Да могат да се измиват, сресват и мият зъбите си. Самостоятелно да се обличат, обуват, връзват връзките на обувките, да закопчават ципа си и копчетата на дрехите, да оправят леглото си.

Деца на възраст пет-шест години са напълно в състояние да поддържат ред в стаята си. Може би все още ще имат трудност с планирането на такава трудна и комплексна задача, като например почистване. Но с указанията на родителите: могат да съберат боички, моливи, след това да подредят книжките и играчките, да изметат пода.

Задачата на родителите е да не се карат и да не правят нищо вместо детето, а да подсказват и постепенно да делегират отговорностите.

Когато дъщеря ви или сина ви са усвоили някакво умение, повече не бива да го правите вместо тях.

В предучилищна възраст децата могат и трябва да получават простички поръчения за дома: поливане на цветята, помощ на мама за неделния сладкиш, грижи за костенурката, слагане на масата за вечеря. Най-вероятно ще са необходими периодични напомняния. Функцията за самоконтрол в тази възраст все още не се е формирала напълно.

Ученик (7-10 години)

Малкият ученик постепенно се научава да контролира резултатите от своя труд и редовността на изпълнение на задачите. Той има достатъчно добре развита фина моторика и пространственото въображение. Какво трябва да овладее детето на 7-10 години?

Приготвяне на елементарна храна. Направа на сандвич, бъркани яйца са изпълнима задача за ученика в началното училище. И като минимум трябва да умее да си стопли храна и измие след себе си посудата.

Домашни задължения. При по-малките ученици трябва да бъдат редовни домашните задължения, независимо дали е участие в седмичното почистване, миене на съдове през определени дни или разходка на кучето.

Боравене с домакински уреди. Съвременните деца лесно боравят с таблети и мобилни телефони. А това означава, че да се научат да използват микровълнова печка, прахосмукачка и да включват миялната машина също не е трудно. Детето задължително трябва да е наясно с техниката за безопасност при използването на домакински уреди.

Какво трябва да умее едно дете на 6, 10 и 15 години

Елементарни медицински умения. Ученикът трябва не само да знае телефоните на „Спешна помощ” и „Полиция”, но и да дезинфектира неголяма рана, порязване, да я превърже или сложи лепенка. И да различава крем за изгаряния от мазилата, използващи се при схващания или разтягане.

Умения за малък ремонт. Става дума, разбира се, не за смяна на смесителна батерия или поправка на тръба. Но на десет години детето е добре да умее да смени крушка, да забие пирон и се научи да се оправя с конец и игла – за всеки случай.

Основна грешка на родителите в този етап е да започнат разделяне на работата на "мъжка" и "женска". Умението да се завие крушка на мястото на изгорялата, да се направи сандвич или зашие разръфалия се ръкав са еднакво нужни и на момчетата, и на момичетата. Не бива да ги лишавате от половината полезни умения поради принадлежност към единия или другия пол.

Тийнейджър

В идеалният случай към 14-16 години човек трябва да се научи да поддържа собствения си бит. А това означава:

Умение за ползване на пералня. Да не се пере бяло пране с цветно, да не се смесват копринени и вълнени неща – като цяло умение за изпиране без да се съсипят дрехите. И най-важното – да не се мисли, че чистите блузи и дънки се появяват в гардероба от само себе си.

Да се готвят като минимум поне няколко несложни ястия и да се знае откъде да се купят полуфабрикати. Кулинарията в наши дни все повече преминава в редиците на хобитата, но тийнейджърът трябва да е в състояние при необходимост да нахрани себе си. Добре е, ако той си представя своя хранителен режим за една седмица или поне за няколко дни напред. Тоест, поставянето на задачата "ние заминаваме за няколко дни, оставили сме ти пари, купи си продукти и се храни пълноценно" не трябва да докарва тийнейджъра до задънена улица.

Между другото, това е едно добро тестово упражнение: "Какво ще си купиш, ако останеш сам (сама) за няколко дни? Какво ще си приготвиш?". А може би бюджетът на семейството позволява да се поръча готова храна. Но е добре да се уверите, че детето е способно на нещо повече от позвъняване за доставка на пица.

Разпознаване и наблюдаване на проблемите със здравето. Това трябва да се научи отделно. Особено като се има предвид, че в по-горните класове сериозните учебни натоварвания съвпадат с преструктуриране на организма: бърз растеж и хормонални промени. По-малките деца обикновено се оплакват на родителите си, а тийнейджърите могат да търпят и замълчат за доста сериозни проблеми.

Тийнейджърът трябва да се научи да обръща внимание на регулярните болки в някоя част на тялото, да следи отблизо състоянието на зъбите си. Да знае къде да потърси помощ в случай на нараняване. Момичетата трябва да се научат да следят редовността и характера на менструалния цикъл. На тази възраст той все още може да не е редовен и установен. Но твърде силни кръвотечения, остра болка и други тревожни симптоми трябва да бъдат повод да се потърси помощта на родителите и лекар.

Да знаят какъв минимален запас от дрехи и обувки е необходим за всеки сезон. На 16 години синът или дъщеря ви вече могат да се грижат за съдържанието на гардероба си и да съобщават на родителите си какво им липсва – топли ботуши за зимата или тениски за лятото.

Да имат представа за основните пера в разходите на семейството. Ясно е, че тийнейджърът едва ли ще състави бюджет, но той трябва да има представа за това къде всеки месец отиват парите. Например, за наем или ипотека, сметки за комунални плащания, разходи за храна и облекло. Плащане на интернет и мобилните телефони на всички членове на семейството, уроци, преподаватели и спорт, ремонт и поддръжка на колата, за почивка и т.н.