Детските имена в България

детски български имена

Името съпровожда човек по целия му жизнен път и всеки родител се опитва да избере на детето си такова, което да предопредели неговата щастлива съдба.

Избор на име

Проблемът с избора на име не е от значение дотогава, докато не ни засегне лично. Сред огромното количество имена ние трябва да изберем едно: най-красивото и благозвучно. Името отъждествява човек, предизвиква чувства и асоциации, които автоматично се пренасят върху личността. И отговорността за избора е изцяло върху родителите. Ако изберем неподходящо ще се присмиват не на звученето му, а на нашето дете. И то няма да има ни най-малка вина, че носи глупаво име.

Впрочем повечето имена са повече или по-малко благозвучни. Просто това е първото, което се набива на очи. Други аспекти са по-малко забележими, но важни. Например разпространена е тенденцията децата да се кръщават на нашумели звезди от сериали, музиканти, спортисти, политици. Модерните имена са капан, който трябва да се избягва. След 20 години днешните звезди навярно няма да са актуални, а името си остава с човека.

И така, как кръщава българина децата си? (данните са от Националният статистически институт)

Челната тройка при момчета и момичета

Топ 3 при момчета и момичета

Топ 10 и тенденции през годините

Имена на момчета

Топ 10 мъжки имена

Имена на момичета

топ 10 женски имена

Кратък анализ

Безспорните победители са Сашо и Вики. И двете имена носят в себе си надеждата за лидерство, победа, увереност, напористост. Това са имена, носени в историята от предводители. Силата им идва от енергичното звучене и заряд. Дължината им предполага уважение и тежест.

Виждаме, че докато при момчета все още преобладават традиционните български имена, то при момиченцата родителите си позволяват повече творчество. Рая, Дария, Йоана и Никол се предвижват все по-нагоре в класацията.