Дихателна гимнастика за развитие на речта при децата

Дихателна гимнастика за развитие на речта при децата

Дихателна гимнастика за формиране на правилно звукопроизношение

За формиране в детето на правилното звукопроизношение е важна не само артикулационната гимнастика. Много е полезно за децата да се занимават с дихателна гимнастика. Специални дихателни упражнения спомагат за изработване на диафрагмално дишане, а също влияят на продължителността и силата на издишване. Освен това, дихателната гимнастика оказва положително влияние върху работата на дихателната, сърдечно-съдовата, нервната системи на организма.

Дихателна гимнастика за развитие на речта при децата

Ако занимавате с детето дихателната гимнастика, у него се формира правилно речево дишане, което ще му позволи при издишване да произнася различни по дължина фрази.

Как се развива речево дишане

·        За да се развие у детето речево дишане, трябва да го научите да духа. Подухйте в лицето на детето, а в отговор нека то направи същото. Наблюдавайте с малко дете вятъра, чуйте как той свисти, покажете му как се люшкат дърветата, когато духа силен вятър, как вятърът повдига нагоре сняг, прах. Сравнете силен и слаб вятър. След тези наблюдения поиграйте си с малкото дете на вятър. За това подгответе малки парченца памук, може да ползвате и снежинки от салфетки, конфети. Обяснете как трябва да се духа: да се направи вдишване през носа, устните се закръглят и плавно се духа през тях по "снежинките".

Дихателна гимнастика за развитие на речта при децата

·        Създайте условия за игри за развитие на речевото дишане. Трябва да научите детето да вдишва през носа и издишва през устата. Навън, докато се разхождате намерете глухарче – духнете го, за да се разлетят пухчетата му. Ако няма такава възможност, направете сами цветето, а листенца могат да се направят от салфетки или целофан, важното е те да са леки и да се движат, когато се духнат.

·        Предложете на детето да надува топка (балон), напомняйки му, че първо трябва да направи вдишване през носа си, а след това бавно да издиша въздуха в топката през устата. А може да надува и вече надут балон.

·        За дихателни упражнения идеално подхожда игра със свирка или устна хармоника. Игри с музикални инструменти започнете да играете още на 9-10 месеца.

·        Научете детенцето да духа чая си, супата. Покажете му как може да стопли ръцете си, ако подуха в тях, но тук издишването ще бъде не такова, както когато духа чай, за да се охлади. За да духа топъл въздух, трябва да издиша бавно с широко отворена уста.

·        Прикрепете към конец изрязани от лека хартия птица или пеперуда, покажете как те ще летят, ако ги духне. Опитайте издишването да е възможно по-дълго. Можете да работите с малко дете при кого издишването ще е по-дълго и чия птица лети по-добре.

Дихателна гимнастика за развитие на речта при децата

·        Произнасяйте при издишване гласни звуци – кой по-дълго ще продължи: а-а-а-а-а; о-о-о-о-о; у-у-у-у-у.

·        При по-големи деца може да предложите игра за развитието на речевото дишане с вода. Напълнете леген с вода и пуснете в него корабчета. Корабчетата може да се направят от хартия или от опаковки от киндер сюрприз. Духайте корабчетата, организирайки състезание чия лодка ще отиде по-далеч. Определете правила на играта: лодката/корабчето трябва да плуват плавно, за това и не трябва да се духа силно, без да се надуват бузите, а плавно, през устните под формата на тръбичка. В допълнение към такава игра може да се използват сламки. Духайки през тях въздух, може да направите буря във вашето море.

·        Децата много обичат да играят със сапунени мехурчета. Ако детето все още не умее само да надува и прави балончетата, правете ги вие сами, а детето нека ги духа, управлявайки движението им.

·        С топки за пинг-понг могат да се играе на топка. Детето духа топчето, насочвайки го към вас, а вие го изпращате обратно. Може и да се състезавате като вземете две топчета: кой по-бързо ще закара топчето до целта.

След като детето усвои умението да прави дълго и силно издишване с устата си, научете го да духа през носа. Това умение ще бъде полезно, за да се научи да си издухва носа.

Дихателната гимнастика се препоръчва да се прави на празен стомах или един час след приемане на храна. По време на дихателните упражнения уверете се, че детето не напряга мускулите на врата, ръцете и гърдите. Провеждането на дихателна гимнастика трябва да е в чисто проветрено помещение. Не забравяйте, че с малки деца занятията е препоръчително да се извършват само под формата на игра.