Как да научим детето да се грижи за себе си

деца, грижа, възпитание дете

Докато в света бушува пандемия, много хора останаха у дома с цялото си семейство, за да изчакат да отмине "бурята". Това е отлично време, за да станем по-близки с детето си, да му помогнем да се справи с вътрешните си проблеми. За това как да научим детето да се грижи за себе си ще говорим в тази статия от decatani.com.

Не бъди мухльо

Някои родители се оплакват, че детето им не може да се грижи за себе си. Твърдят, че то твърде миролюбиво и спокойно се отнася към агресията на другите деца. Класика е простата "бащина педагогика": "Не бъди мухльо, а отвърни на противника достойно със сила, покажи му кой е главният". Но ефективен ли е този подход? Вместо да защити детето, бащата се опитва да отгледа поредния агресор или нагнетявайки в него чувство на страх, понижава неговото самочувствие. Разбира се, тревогите на родителите "той да не порасне слабохарактерен" и "цял живот ще го мачкат" са неоснователни. Децата трябва да могат да отстояват и защитят своето мнение.

Всичко започва от семейството

Трябва да се погледне какво се случва в семейството на детето: как го наказват и хвалят, сравняват ли го с другите. "Най-добрият вариант – ако детето често играе с връстниците си, а родителите присъстват и се включват в играта, да помагат за разрешаване на детските спорове с диалог и аргументи, като по този начин показват как може да се излезе от сложна ситуация мирно. Повече общувайте с детето си, учете го на доверие и откритост. Никога не сравнявайте неговите успехи, постижения и способности с тези на другите деца. Дайте му да разбере, че за вас то е уникално и любимо, обичано", – отбелязва психологът.

Не го сплашвайте

Ако детето случайно счупи чиния и избяга от „местопрестъплението“, не бързайте да му се карате и да го наказвате. Обяснете му, че няма от какво да се бои. Трябва да може да признава грешките си и да не се крие, бяга от отговорност, а спокойно да каже какво се е случило. Сплашването до нищо добро няма да доведе.

Не на провокациите

Учете детето си да не обръща внимание на словесни провокации. Научете го да игнорира странни и обидни закачки и прякори, да не дразни другите. Самото то също не бива да измисля обидни прякори на хората.

На страната на слабия

Обяснете на детето си, че никой няма право да го принуждава да прави нещо против волята му, да го заплашва или да му причинява физическа вреда. За всеки случай научете детето си на прости техники за самозащита. Това ще му даде увереност. Говорете му за това, че слабите хора трябва да се защитават, а не да се обиждат.

Да казва "не"

Учете детето си да казва твърдо "не". Ако приятелството се превръща в манипулация, трябва да бъде в състояние да отказва. Обяснете му какво е истинско приятелство, за какво наистина си струва да се сприятелиш. По-често канете на гости приятелите на детето си, поддържайте приятелства с добри деца. Нека в дома ви винаги са добре дошли гостите. Отлично е, ако децата имат общо хоби или интереси.

Учете го да може да приема помощ

Важно е детето да се научи да приема помощ. Вашето дете не трябва да се срамува от неуспехи и грешки. Разкажете му за своите неудачи и как вие приемате помощ.