Какво казва за детето неговата любима играчка?

детски играчки

Дори в древни времена играчката се е използвала активно в ежедневието на хората. Създавана е под формата на различни животни, оръдия на труда, предмети от бита и дори под формата на човешки образ. Играчката е неразделна част от детството. Помага за умственото, нравствено и физическо развитие. И понякога отразява характера на притежателя си, неговите преживявания и страхове. Психолозите обясняват как да разберете детето си според играчката.

От двегодишна възраст основната дейност на детето става играта. Благодарение на нея детето се развива и опознава заобикалящата действителност. Пресъздавайки различни сюжети и ситуации в играта, то придобива важен опит, който допринася за хармоничното и пълноценно развитие на личността. Затова си струва да обърнете внимание кои играчки предпочита вашето дете.

Не отнемайте куклата от момчето

Някои от децата предпочитат меки играчки – зайчета, мечета и други животни. На някои са им интересни войничета, коли или конструктор. Но да обърнем внимание на този вид играчки като куклата. Много родители възприемат куклата като играчка за момичета. Ако обаче момче избере кукла, не бийте тревога! Тази играчка повтаря образа на човека и влиза в ролята на внимателен слушател и лесно се манипулира. Оказва се, че момчето се учи да изгражда взаимоотношения с хората. Може би той ще израсне като добър оратор, човек, за когото процесът на общуване е важен, и в бъдеще ще намери себе си в такива професии като учител, педагог, специалист в социалната сфера или политик.

„Веднъж една майка се обърна към мен за съвет с въпроса: нормално ли е синът ѝ Алексей, който е на 5 години, да играе с кукли“, – разказва психологът.

По време на разговора с майката и детето, се оказва, че Алекс, играейки си с куклите, се опита да им измери температурата, да им направи инжекции и да ги излекува. Сега това момче е пораснало и иска да стане лекар, за да помага на хората.

За момичетата куклите са не по-малко важни, особено тези, които повтарят образа на новородено бебе. Момичето се грижи за него: дава му да пие от шише, храни го с лъжичка и му сменя памперса, като по този начин придобива опит за бъдещо майчинство.

Плюшено куче срещу стрес

Животните облекчават и отнемат безпокойството добре, успокоявайки с топлината и меката си козина. Но не всеки може да си позволи да има домашен любимец. В този случай, ако детето избира плюшена играчка с форма на животно, тогава най-вероятно това му помага да издържи на стреса – да се справи с тревожността от отсъствието на майката, например, или по време на уморително пътуване. А също, може би отглеждате бъдещ ветеринарен лекар или специалист в областта на животновъдството.

За да разберете значението на една играчка за вашето дете, следвайте прости подходи:

  • Наблюдение – опитайте се, без да се намесвате в игровия процес, да наблюдавате развитието на сюжета, оставете детето да завърши започнатото: изведнъж то ще измисли нещо интересно.
  • Комуникация – поговорете с детето си, внимателно го попитайте каква роля играе този или онзи герой/персонаж в процеса на играта, какво мислят или какво харесват? По този начин ще помогнете на детето си да се научи да структурира мислите си, да развие мисленето си, въображението и фантазията си.

В семейните центрове при работа с деца психолозите използват методите на терапия чрез приказки или терапия с пясък, при които се използват играчки. Такива методи помагат добре да се разкрие вътрешният свят на детето и неговият бъдещ потенциал.