Агресията при подрастващи

Агресията при подрастващи

Агресията при децата може да се прояви в различни възрасти. След като започват да осъзнават интересите си, те забелязват също, че е възможно да се различават от интересите на другите. Това ги дразни и ядосва, което води до агресия. Преди всичко агресията у децата се проявява чрез нанасяне на физическа болка на друго дете.

Агресия при подрастващите: как да се борим с нея?

  • Време за размисъл

Направете малка пауза между проявата на детска агресия и вашата реакция. Това ще даде възможност на детето да премисли постъпката си, а на вас да действате по-обмислено, предпазвайки се от избухване или резки прояви на гняв. Но, за съжаление, този метод не е приложим за деца под 3-годишна възраст. Основният му недостатък е, че детето се лишава от ценен житейски опит. Ако види обиденото от него дете, то може да се научи на състрадание. При правилно участието на родителите в такива ситуации ще се научи да се извинява за действията си.

  • Физическото наказание

В такива случаи много родители имат желание да накажат детето с един хубав пердах, а някои така и правят. Това дава на детето да разбере, че се е държало лошо, но в същото време показва, че насилието е допустимо и да бие някого е нормално. Агресията поражда агресия, чрез физическо наказание няма да постигнете желания резултат.

  • Поговорете с детето си

Разговор с детето дава възможност да се разбере причината за агресията и да опита да потърси други начини за решаване на проблема, без прилагането на физическа сила. Може би детето не знае как по друг начин да изразява своите силни чувства, възможно е да не му достигат умения, навици или речников запас.

За начало изслушайте детето и се опитайте да разберете какво е искало да изрази чрез своето действие. Понякога децата, които проявяват агресия към другите деца, просто са обидено за нещо. Ако успеете да  разберете чувствата му и помогнете да преодолее обидата, детето ще престане да бие другите деца.

Опитайте да обясните как да получи желаното, но без агресия. Покажете как да поиска от друго дете желаната играчка или, ако я е взело, как да върне обратно насилствено взетата кукла или количка.

Обяснете му, че на другото дете не му е хубаво, когато го обиждат, защото агресора не знае какво чувства обиденото дете. Трябва да говорите спокойно, в противен случай ще обърне внимание само на вашия гняв, а не на това, което искате да му обясните. Например: "Погледни Дани, той плаче, защото го боли, когато го бият." По този начин ще започнете да възпитавате съчувствие към другите.

Помогнете на детето си да изгради взаимодействие с другите деца. Подскажете му фрази и възможности за колективна игра. Например, "Тони иска да си поиграе с твоята количка, намери и за Тони една количка и поиграйте заедно."

  • Ограничения

Разговорите са необходими, но ако детето трудно се поддава на убеждаване и словесни обяснения, опитайте да установите ограничения. Дайте му да разбере, че ако ще се бие и обижда другите, тогава няма да ходи да играе на площадката. Например: "Ако не спреш да се биеш с Тони, няма да му ходим на гости, докато не се научиш да играеш без битки". Ако конфликтът е вътре в семейството, може да отведете детето да си играе в другата стая и да сложите ограничения и на двамата.

За да има ефект и научи нещо детето, трябва много пъти да се повтаря, обяснява как може да се играе и без битки, без агресия и насилие. Как може да получи желаното с думи, защо да се бие е лошо, какво ще се случи, ако продължи да се бие и проявява агресия. Агресията при децата е често срещано явление, но постепенно с последователно и целенасочено поведение можете да го научите как да общува с други деца без прояви на агресия.