Депресия при децата – причини и лечение

депресия при деца, детска депресия

Може ли депресията да се развие при деца в училищна възраст?

"Той е депресиран" – така се казва за човек, който дълго време е в потиснато, мрачно настроение. Обикновено това се дължи на всякакви житейски проблеми, нерешени проблеми или натрупан стрес. По всичко личи, че депресивното състояние е по-характерно за възрастни, опитни хора. Въпреки това, малките деца също изпитват истинска депресия. Защо се случва това?

Причини за депресия при деца

Редица фактори могат да причинят депресия при детето, а именно:

 • Наследственост. За съжаление децата на родителите, които изпитват депресивно състояние, често са предразположени към това заболяване. В допълнение, така наречените неблагополучни личности могат да "наградят" детето си със склонност към депресия: наркомани, алкохолици и като цяло асоциални личности.
 • Органични причини. Когато нормалните биохимични процеси, протичащи в човешкия мозък, се нарушат, настъпват промени в поведението и настроението му.
 • Външни фактори. Стрес, страх, конфликт в семейството или в училище, проблеми в отношенията на родителите няма как да не повлияят на детската психика.
 • Соматични заболявания. Заболявания на вътрешните органи често водят до потиснатост и апатично състояние при детето. В най-голяма степен това се отнася до инфекциозни заболявания, хронични патологии, придружени от синдром на болката, както и случаите, когато лечението изисква плашещи, болезнени, неприятни процедури: инжекции, превръзки и други подобни манипулации.

Симптоми на депресия

Състояния, каращи родителите да мислят, че детето им има депресия са, когато то е тъжно, вяло, потиснато, липсва интерес към каквото и да е, честа промяна в настроението.

В допълнение, детето дори може да покаже диаметрално противоположни реакции за кратък период от време, например:

 • Агресията и гневът към другите могат да бъдат заменени от съжаление към тях, свръхчувствителност и сълзливост.
 • Усещането за собствена ненужност и безполезност преминава във фаза на повишени изисквания, капризи и истерии.
 • Постоянна сънливост заменя безсънието и емоционалната възбуда.
 • Загубата на апетит започва да се компенсира от постоянно чувство на глад и желание за ядене.

Най-честите симптоми на депресия при децата обаче са постоянно чувство на умора, проблеми с ученето, свързани с влошаване на паметта, вялост, летаргия, затормозеност, неловкост и оклюмалост, тревожност. А от гледна точка на физическото здраве, при детето може да се наблюдава слабост, замаяност, гадене, главоболие и коремна болка, причините за които обикновено не могат да бъдат установени.

депресия деца, детска депресия

Характеристики на депресивно състояние при деца от различни възрасти

Въпреки факта, че описаните симптоми на депресия в различна степен на тежест могат да се проявят както при деца, така и при възрастни, все пак има някои нюанси, характерни за деца от определени възрастови групи. Така че, нека да разгледаме по-подробно.

 • От раждането и до 3-годишна възраст децата могат да откажат да ядат и да не наддават достатъчно на тегло. На фона на своите жизнерадостни и весели връстници, децата с депресия рядко показват положителни емоции, те не се интересуват от играчките и процеса на опознаване на света около тях.
 • На възраст от 3 до 5 години детето не притежава достатъчно битови умения, не може да свикне с тоалетната, не може да използва лъжица, например. Неговата неловкост редовно обърква родителите, а самото дете е склонно постоянно да иска прошка, чувствайки вина за най-малките пропуски.
 • 6-8-годишните деца често са много агресивни към връстниците си, докато изпитват сериозна ревност и привързаност към собствените си родители, изисквайки тяхното повишено внимание и любов.
 • Деца от 9-12 години могат да изненадат и дори да изплашат близките си с мрачното си и негативно отношение към живота. Понякога те са толкова несигурни в собствените си способности, че това води до сериозни проблеми с постиженията в училище.

Депресия или лошо настроение?

Добре е да се разбере, че не е необходимо да се задейства алармата, ако детето за кратко е тъжно, губи интерес към играчките и дори промени решението си да отиде на разходка. Необходимо е да се мисли за депресия само когато признаците, които предизвикват опасения, не изчезват напълно или периодично се проявяват през целия месец. Тогава е необходимо да се консултирате със специалисти за квалифицирана помощ. Психолози и невролози могат да помогнат.

Първите са отговорни за психотерапевтичния подход към лечението, защото психолозите могат да разпознаят истинските причини, довели до депресията, както и да предприемат всички необходими мерки за отстраняване на проблема.

Лечение на детска депресия от психолог

Какво влиза в арсенала на психолога? На първо място, това е когнитивно-поведенческа терапия.

Когнитивната функция на човека е неговата способност за обучение, така че всички усилия на специалиста са насочени към научаване на малкия пациент да преодолява страховете си, да се справи със ситуацията и да промени отношението си към проблема и собственото си поведение.

Следващият подход е индивидуална терапия, насочена към лична и доверителна комуникация с детето, нейната цел е да осигури подкрепа, да покаже състрадание и да помогне на малкия човек да стане по-уверен в собствените си сили. Такава индивидуална комуникация е много полезна за срамежливи, затворени, несигурни и дори заекващи деца.

Груповата терапия има за цел да развие и укрепи социалните навици за общуване, което е изключително важно за адаптирането на индивида в обществото. Този вид терапия е ефективна, както за децата, така и за техните родители. Децата под формата на игра, а родителите под формата на дискусия и обмяна на опит, се научават да изразяват правилно чувствата си и внимателно да изслушват събеседника.

Семейната терапия помага за решаването на проблемите, възникнали в хода на взаимоотношенията между членовете на семейството, които водят до потискане на личността на детето. Много често психолозите са изправени пред два диаметрално противоположни варианта за взаимоотношения между възрастни и деца. Първият е прекомерният контрол от страна на родителите и строгото възпитание на детето, а вторият е прекомерната свобода, предоставена на децата, граничеща с небрежност и хладност.

Разбира се, в случай на развитие на депресия при съвсем малко дете, психолозите работят изключително с родителите му, обяснявайки им необходимостта от внасянето на някои промени в обичайния начин на живот на семейството.

Лечение на детска депресия при невролог

Що се отнася до лекарите невролози, тяхната роля в лечението на детската депресия напоследък се увеличава. Факт е, че депресията, причинена от органични причини, водещи до нарушение на биохимичните процеси в мозъка, може успешно да се диагностицира само от такива тясноспециализирани специалисти. Те назначават подходящо медикаментозно лечение, допустимо за приемане в детската практика.

Много е важно да се разбере, че някои видове депресия не могат да преминат сами, в такива случаи е необходимо специфично лечение.

Може ли да се предотврати детската депресия?

Топли и доверителни отношения, любов, внимание и грижа за по-малките членове на семейството, съвместни занимания, разходки и забавни игри на открито в голяма степен ще предотвратят появата на депресивно настроение у децата и ще ги избавят от тъга и неувереност в себе си. И шансове за депресия няма да останат почти никакви!