Как да научим детето да различава цветовете

деца, обучение цветове, как да различават цветове

Майките, особено съвсем начинаещите, имат много въпроси в главата си. Как да научим на всичко детето, да му помогнем да бъде способно и развито. И тук съветите на специалистите са много необходими и важни. Например, те ще кажат на родителите как да научат детето да различава цветовете, като се направи процесът забавен и интересен.

За начало обявете седмица (ден) само на червеното, примерно.

На сутринта надуваме червена топка или балон и ги слагаме на видно място. И през цялото това време изучаваме само един цвят. В заниманията с дете винаги е добре да се използва рисуване. Предлагаме на детето: "Нека вземем червен молив и нарисуваме червена гъба (кола, къща)! Да нарисуваме шапка и краче. Защо не оцветиш шапката в червено, а аз крачето. Какъв цвят оцвети шапката? Правилно, с червено! А аз крачето? Точно в червено! Каква гъба имаме? Точно така, тя е червена!». След това заедно с детето закачете рисунката на видно място (например на хладилника) и "се похвалете" на татко, баба и т. н. каква прекрасна червена гъба сте нарисували.

Никога не започвайте да учите нов цвят, докато детето не усвои предишния добре!

Запознаването с цветовете винаги започва с червено и след това се запознава с жълто, зелено, синьо – това са 4 основни цвята, които детето трябва да усвои. След това можете да добавите допълнителни цветове — оранжево, лилаво, черно, бяло, а след това и с нюанси – светло синьо, розово и т. н.

Никога не притискайте и не карайте да бърза детето по време на заниманията. Непременно кажете на детето, ако греши: "Не, този куб не е червен, а жълт, нека го поставим в друга кутия". За да започнете, използвайте в играта един или два елемента от всеки цвят и постепенно увеличавайте броя им.

Ето някои игри, които можете да използвате, за развитието на деца от 1,5-годишна възраст нататък.

♥Игра "Пеперуди на цвете“

Изрежете от картон 4 големи цветя: червено, жълто, синьо, зелено. И четири пеперуди със същия цвят. Показваме на детето и казваме: "Ето, синята пеперуда летяла, летяла и кацнала на синьото цвете, а жълтата летяла, летяла и кацнала на жълто цвете“ и т.н. След това оставете детето само да слага пеперуди върху цветя със съответстващия цвят.

Усложняваме задачата: "Сложи синя пеперуда на червено цвете“ и т.н.

♥Игра „Малкият строител“

От цветен картон изрежете 4 квадрата и 4 триъгълника с основните цветове. Сглобете ги като къщички – квадрат + триъгълника за покрив, като цветът на детайлите не трябва да съвпада и кажете: "О, строителите са объркали покривите на къщите. Трябва да ги сглобиш правилно, по цвят“. Сменете покривите с детето на "правилните" места и наименувайте цвета.

♥Игра „Цветно почистване“

Вземете кош за пране или голям леген и заедно с детето се разходете из къщата, събирайки предмети в него, играчки от един и същи цвят. Информирайте детето за вашите находки: "Ето един червен куб, който ни подхожда, постави го в коша. А това е червената тениска на татко“ и т. н.

♥Игра "Строим кула“

Използваме конструктор с големи детайли като избираме от него детайли от два контрастни цвята. Предлагаме на детето да построи кули от тях. Взимайки всеки детайл, ние го наричаме с неговия цвят: „Това е червен, а какъв е този?“.

♥Игра „Донеси дрехата“

Каните се да отидете на разходка, сложете дрехите на детето на купчина на пода. Помолете детето да ви донесе сини панталони. Ако донесе други дрехи, кажете: "Благодаря ти, че донесе червена тениска, облечи я и донеси сини панталони." . Продължете, докато не се облечете напълно, като поискате да носи по един елемент / дреха наведнъж, назовавайки вещта и нейния цвят.

Можете да усложните играта като поставите дрехите на различни места в стаята и да го помолите: "Донеси червената риза, тя е на дивана“ и т.н.

♥Игра „Всички цветове са приятни“

Разходете се с детето си из апартамента или по улицата като му посочвате предмети с един и същ цвят. Можете да се състезавате с детето кой ще намери повече предмети, например с жълт цвят.

♥Игра „Светофар“

Изрежете три големи кръга – с червен, жълт и зелен цвят от картон. Предложете на детето да поиграете на подвижна игра: "Когато е вдигната червената светлина (картон), ние стоим неподвижни на мястото си. Когато свети жълто – скачаме на място (на един крак). Светне ли зелено – бягаме“.

Последователно показваме цветовете и изпълняваме съответните действия заедно с детето. Можете да усложнявате играта – да давате команда само с глас или само да показвате определен цвят. Можете да предложите на детето да смените ролите си. Ще бъде много забавно, ако в играта участват няколко души.

♥Игра „Сортираме играчки“

Разпръснете на пода играчки с различни цветове: кубчета, части от големи конструктори и т.н. Вземете табла, поднос и заедно с детето събирайте играчки от определен цвят върху нея. Можете да организирате състезание и да вземете табла за себе си и за детето и кой ще събере повече вещи, играчки със син цвят, докато алармата звънне (върви или слушат дадена песен и т.н.).

Сортираме частите, детайлите в кутии със съответния цвят (взимаме 4 основни цвята).

♥Игра „Кое е зелено?“

Спомнете си заедно с детето кое е зелено (червено, синьо, жълто) – краставица, трева, листа, ябълка и др.

Тази игра насърчава развитието на въображението, но може да предизвика трудности дори при по-големи деца в предучилищна възраст.

♥Игра „Чудна дъга“

Вземете голям лист хартия (за предпочитане кадастрон) и нарисувайте цветни дъги с ширина няколко сантиметра върху него, в зависимост от размера на листа. Разположете цветовете съответно според спектъра на дъгата. И на всяка дъга сложете заедно с детето предмети със съответстващ цвят: парчета цветна хартия, малки играчки, малки кубчета, топки, копчета, цветни пера, капчаки от пластмасови бутилки, парчета плат, красиви камъчета. Не е необходимо да се прави цялата дъга наведнъж, можете да поставите цветовете постепенно.

И ще получите творчески колаж, от който вашето дете ще бъде развълнувано!