30 полезни начина да занимавате детето според метода на Монтесори

Монтесори

 1. Вземете бутилки, буркани, топчета с различни размери, развийте капачките, разбъркайте ги и предложете на детето да си избира и завинтва капачките.
 2. Гъба, бебешки сапун и прибори. Бавно показваме майсторски клас за измиване на тигана и предлагаме на детето да измие, например, купичка.
 3. Всякакви по вид зърнени култури (боб, леща, жито), метла, лопатка. Разпръснете и му предложете да помете!
 4. Гъба, леген с вода. Разливаме и бършем!
 5. Копчета, шнурчета, прежди, конци, панделки, кукички за пердета. Правим например зайче и моркови и ги свързваме помежду им или с конец, или с копче с илик, или кукичката и илик и играем на "нахрани зайчето с моркови". Такива различни играчки могат да бъдат направени много.
 6. Парченца плат останали от различна текстури (коприна, памук, вълна). Обсъждаме: това боде, този е мек, а този хлъзгав. Предложете на детето по допир да състави двойки от тях.
 7. Малки предмети (копчета, мозайка, топки), сложени в буркан с вода и да се извадят с лъжица или черпак.
 8. Торбичка с 8-10 познати предмета на детето (количка, панделка, молив, гребен, гумено зайче и др.). Монтесори възпитаниеДетето изважда предмети със затворени очи и ги назовава. След това можете да усложните задачата – да сложи всички елементи с буквата "д". Така се тренират тактилните усещания и може да научи всички букви от азбуката, да се тренира способността да се различават звуците в думите.
 9. Две чинии, гъба, малка лейка, канче. Наливаме вода в едната чиния и с гъба прехвърляме водата от едната чиния в другата.
 10. Мъниста, кутии. Първо разбъркваме мънистите и предлагаме да ги раздели (по цвят или размер) в различни кутии – първо в 2 кутии, след това в три кутии и т. н.
 11. Мъниста, улей (направен от маркуч, например), чиния. Правим улей-пързалка и търкаляме мъниста по улея към чинията. Можете да се състезавате с детето – чие мъниста ще се търкаля по-бързо и ако детето се сети, че за да се търкаля по-бързо, трябва да увеличи ъгъла на наклона – това е просто страхотно!!!
 12. Лист хартия. Правим оригами! В края на краищата – сгъване, разгъване, намачкване на хартията – това също е развитие на сръчност и фини двигателни умения. Също така, оригами развива пространственото въображение, учи да се разчитат чертежи, развива творчески способности.възпитание по Монтесори
 13. Торбички с тежести от 1, 2, 3 кг и дръжки. Детето да ги носи със себе си. Това развива силата и издръжливостта на ръцете, грубата моторика.
 14. Всякакви фигури с дупка за нанизване на шнур, въженце.
 15. Дървени пирончета и дървено чукче. Те могат да бъдат забивани в пластилин или мека глина.
 16. Буркан с дупки в капачката – през тях може да се пускат мъниста, различни винтчета, дребни части, гумени топчета, копчета.
 17. Торби с боб, боб – може да се пресипва или да го поканите да ги сортира, но може да скриете малки играчки в торбичките, пакетчетата и да помолите детето да ги намери.
 18. Канцеларски кламери/кабърчета и стиропор.възпитание по Монтесори
 19. Форма за лед и пинсети, пластмасови мъниста, малки топчета или малки плодове. Децата около и до една година нека извадят плодовете с пръстчета.
 20. Нека детето седне в своя стол, изсипете брашно върху масичката му – нека рисува с пръст, пръчица, четка.
 21. Тава, поднос, грис и боб, сито. Нека детето търси скрития боб в гриса и ги отделя в кутия, буркан. Покажете му как може да отсее гриса със ситото и бобът ще остане в ситото.
 22. Малка кутия без капак и щипки. Ако детето е много малко, ние сами защипваме щипките около ръба на кутията и то само да ги маха, освобождава. На по-големите деца може да покажете как да защипват щипките и те да се опитат сами.
 23. Магнит (за предпочитане по-голям) и различни предмети – метални и не. Детето да проверява кое се „залепва“ и кое не.
 24. Пластмасова купа с вода, капка течен сапун и бъркалка. Нека детето да "бие", прави пяна.
 25. Три тенджери с различен диаметър и капак. Нека избере "правилния" капак. Още може и да поставя тенджерите една в друга.
 26. Изпразвате миялната? Нека детето да извади лъжиците и вилиците от кошницата, само отстранете острите предмети.
 27. Висока пластмасова чаша или ваза с вода, различни малки предмети: жълъди, гайки, пластмасови малки топчета, пластмасови части, корк, топчета от фолио. Нека детето хвърля предмети във водата и наблюдава кои потъват и кои не. Коментирайте: кой е тежък, кой лек.
 28. Изваждаме складирани стари списания или вестници... те могат да бъдат накъсвани – на ивици или парчета – така се развиват съответните движения на ръката и захвата. Само първо трябва да покажете как да го направи правилно. Хващаме листа с пръстите на двете ръце и след това дърпаме в различни посоки. Децата най-много харесват последната част от това действие – хвърляне на парчета хартия нагоре с думите: "Есента дойде!». След това събираме целия листопад на купчинка.възпитание Монтесори
 29. Пластилинът идва на помощ! Няма да се занимаваме сериозно с моделиране. Просто първо го помачква в ръцете си – съчетавайки самомасаж на пръстите и ръцете и развивайки мускулите. Пробиваме в него и правим дупки с изпънат показалец или всички наведнъж. И тогава ще разточим тортата и ще забием в нея всичко, което попадне под ръка: мъниста, камъчета, черупки, зърнени храни и бобови растения и други.
 30. Нанизване, отваряне и затваряне на ципове, велкро са много полезни. Има много играчки, които използват тази техника. Но можем да се справим и без тях. Носим куп неща и правим щателно претърсване.

И помнете, един от най-важните принципи на Мария Монтесори – не помагайте на детето, докато то не поиска само!!! Нека не всичко да се получава веднага, за детето е ценно това, което то само успява, а не резултатът, получен от мама! Спазвайте техниките, мерките за безопасност – не оставяйте детето с малки предмети без надзор.