Как да се избегне затлъстяването при децата

Няма как да не отбележим, че в днешно време е много модерно да си кльощав, но това не означава, че пълните хора не съществуват. Ако обърнете внимание на статистиките, те показват, че броят на хората с наднормено тегло непрекъснато се увеличава.

Причините за затлъстяването при всеки са различни – в основата може да са някои заболявания, свързани с нарушение на хормоните. Въпреки това, повечето случаи са свързани с воденето на неправилен начин на живот.

Много често се случва, че родителите сами не осъзнават как децата им се хранят неправилно. Също така, държейки ги „на къс повод“, ние като родители не насърчаваме децата да се движат физически, да са активни, а предпочитаме да ги държим наблизо с нещо вкусно.

И така, буквално от най-ранно детство, децата предпочитат заседналия начин на живот. И какво да се прави тогава, ако детето има затлъстяване? Да се примирим? В общи линии повечето родители така и постъпват, по този начин забравят, че затлъстяването е не само физиологичен проблем, но и психологически. Детето може да се сблъска със захарен диабет, нарушение на метаболизма, високо кръвно налягане, заболявания, които са свързани със сърцето. И тогава ли нищо няма да предприемете?

Важното е навреме да се предотврати всичко.

Какво се случва – ние закусваме, обядваме, вечеряме, а между тях си правим междинни похапвания (на улицата, вкъщи, пред телевизора и т.н.), злоупотребяваме със сладко и други калорийни продукти.

Децата са свидетели, наблюдават всичко това, как се хранят родителите им и повтарят същото.

Как да се държим в такъв случай?

Да се откажем от всичко сладко? Ако искате само най-доброто за своето чедо, използвайте едно просто правило – вашият начин на живот е пример за подражание за вашето дете.

  1. Първо – опитайте се да въведете в ежедневието храненето по график. Ако редовно се храните по едно и също време, тогава количеството на междинните закуски значително ще намалее. Виждате, че детето въпреки това не успява да се нахрани? Тогава опитайте да въведете в режима допълнителни похапвания, но нека те не бъдат банички, кифли и т.н., а здравословни храни – плодове, салати, млека.
  2. Второ – опитайте се да ограничите количеството на приеманата храна. Да се справите с това е много просто. Например, вместо чинии за големи порции, вземете малки чинии и сипвайте храната в тях.
  3. На трето място – внимателно следете какво точно ядете. Сигурни ли сте, че всичко най-вкусно е вредно? Това не е съвсем така. Опитайте се да намалите в храната на детето количеството на консумираните животински мазнини. Например, едно дете лесно може да мине без крайно мазни колбаси.

А зеленчуци могат да се ядат в неограничени количества. Така че, ако изведнъж вашето дете поиска да хапне, предложете му салата от зеленчуци (с яйца или пиле, ако се муси на зеленчуците). Ако детето иска сок, в замяна му предложете плод – ябълка, портокал, грейпфрут и т.н. или ги пасирайте на сок. Изключвайки от менюто употребата на сладки газирани напитки, ще помогне значително за намаляване на теглото.

Какво да правим с бързите храни?

Разбира се, опитайте се напълно да ги изключите. Но ако се случи така, че вече сте на подобно място, то нека това хранене бъде вместо някое от основните хранения – обяд или вечеря, а не междинно „хапване“.

Какво да правим със сладкото?

На първо място, не бива да позволявате да се консумират сладкиши на гладен стомах от детето. Също така, добре е да не ги ядат и през нощта. Опитайте се вместо тестени сладки храни, да предлагате на децата не по-малко сладки и вкусни плодове.

Не трябва да се използва храната като поощрение.

Например, детето ви е направило непланирано почистване на стаята си, а вие му правите кекс ил пай.

И така, вашето дете е започнало да се храни правилно, ще успее ли?

За да се случват ефективно нещата, е нужно и физическо натоварване. Само когато правилното хранене се съчетае със спорт, активност, движение, резултатът ще бъде забележим.