Бременност и животни

Бременност и животни

Бременност и животни. Съвместими ли са или не? Когато семейството очаква ново попълнение, обикновено домашните любимци се изпращат "на съхранение" при роднини, приятели или дори при съседите. Нека се опитаме да разберем съвместими ли са бременност и животни?

  • Алергия към животни по време на бременност

Една от основните причини за раздяла с животните е алергия. Наистина, алергииите могат да бъдат сериозна причина, за да се отървете от домашен любимец, но в края на краищата, алергия към козината е доста рядка. Вероятността тя да се появи при детето е много ниска, ако мама я няма, но дори и да се прояви в периода на бременност, то никога не е късно да дадете котката или кучето на роднини или приятели.

  • Животните като преносител на инфекции

По-реален проблем са инфекциите, които пренасят домашните любимци. От котка или куче може да се заразите с лептоспироза, токсоплазмоза, бяс и други заболявания. Но решение има и не е задължително да се прибягва към крайни мерки. Ако планирате дете, задължително минете с Вашия любимец курс на обезпаразитяване, ваксинации, нужните процедури при ветеринар, което ще го освободи от инфекции. По време на разходки опитайте вашите любимци да не контактуват с бездомни кучета и след разходка внимателно изтривайте лапите им и измивайте животното.

Но с болест вашият домашен любимец може да се зарази не само на улицата, но и у дома. Например, с хелминти (глисти) животните могат да се заразят и от сурово месо или неизмити продукти. Така че, важно е спазването на хигиена и преминаване на курс на лечение от хелминти на всяка половин година. Гризачите и птиците са изключение, защото те през цялото време са в клетка и се хранят само с мити продукти или зърно.

  • Защитна реакция на организма на бременната жена

Има мнение, че опасност представляват и тези бактерии, които са и в напълно здрави любимци. Но ако животното живее от дълго време с вас, вие вече имате имунитет към тези бактерии и съответно той ще премине и във вашето дете. Отначало това ще са антителата на мама, а по-късно детето ще изработи свои антитела. За бебето това дори ще е от полза, защото е необходима тренировка за имунната система.

Постоянното търсене на одобрение от лекарите за опасностите от домашни любимци за бременните жени понякога могат да излязат от рамките на здравословното. Честото използване на антибиотици и свръхзащита водят до отслабване на имунната система и естествената защита на организма. Имунната система е лишена от възможност да се обучава. Като резултат новородените деца са с много нисък имунитет и са постоянно болни. Например, условно патогенни организми, които при здрав човек носят само полза или не причиняват болест, у децата могат да предизвикат сериозни заболявания.

Извод: бременност и животни

И като заключение може да се каже, че при правилен подход (ваксинации, хигиена, профилактика за обезпаразитяване и т.н.) домашните животни не са опасни, а дори са полезни за бъдещата майка. Те укрепват имунитета и носят много положителни емоции за бъдещата мама и бебето. Ако имате домашния любимец отдавна, то не бива да го подарявате в никакъв случай. Но да вземате нови любимци по време на бременност не бива, изчакайте докато детето поотрасне малко и укрепне.