Признаци на бременността

Признаци на бременността

Преди да пристъпим към описание на основните признаци на бременност, трябва да споменем, че бременността е естествен процес на промяна на женското тяло и на хормоналния фон. Тялото (организма) на всяка жена е уникално, съответно и основните признаци, по които може да се определи бременността в ранния период, при различните жени сериозно се различават. Самостоятелното определяне на бременност по дадени признаци не е лесно. А да се определи еднозначно бременността ще ви помогне тест за бременност или гинеколог.

Ето и основните симптоми за бременност, които се наблюдават при жени в началото на бременността:

1) Основният признак на бременност е липсата на менструация.

2) Също така признаци на бременност са: подуване, чувствителност и болка в млечните жлези.

3) При бременност се наблюдава също симптом на често уриниране.

4) Като цяло при бременност може да се забележи засилване на апетита и/или промяна на вкуса.

5) Традиционен признак за бременност в първия триместър е сутрешното гадене и повръщане.

6) Един от основните признаци на бременност и сигнал за започване на хормонална промяна е потъмняване на ареолата (пигментираната област около зърното).

7) В първият период на бременността при жените може да се наблюдава чувство на физическа умора и сънливост.

8) По време на цялата бременност могат да се наблюдават чести промени в настроението без категорична причина, раздразнителност и избухване в сълзи, неоснователно чувство на страх и тревожност.

Наличието на един или няколко от изброените по-горе основни признаци на бременност все още не свидетелстват за началото на бременност. За увереност и точна диагностика се препоръчва да се закупят няколко теста за бременност от различни производители, след което трябва да се потърси консултация от гинеколог.

Не забравяйте, че само лекар може да диагностицира и определи срока на бременността. Лекарят също ще ви помогне да направите календар на бременността и ще ви посъветва как да се справите или приемете едни или други основни признаци на бременността.