10 играчки без които няма как да минете – част 1

10 играчки без които няма как да минете – част 1

Децата в днешно време могат да се похвалят с големи колекции от играчки – меки (плюшени), дървени, стимулиращи развитието, традиционни. Влизате в детската стая и ви се завива свят: не само на възрастния, но и на детето. Огромно количество играчки – нима това не е детско щастие?

Все пак психолозите съветват: детето трябва да има не повече от 10 различни играчки!

Ако играчките са по-малко – детето няма да получи достатъчно полезни знания за света, ако са твърде много – то просто "се губи" в това изобилие.

Вниманието се разкъсва, игровите умения, фантазия и самостоятелност ги няма... И ето вече детето неотлъчно следва майка си и иска (изисква) тя да си играе с него.

Разбира се, ние като родители се изкушаваме да глезим и отрупваме своите деца, но важно е да се спазва мярка и здрав разум. Какви играчки са най-нужни? Ако се купуват твърде много играчки не е добре и дори е вредно, но тогава без какви играчки не можем да минем?

1) Мече (или друга любима плюшена играчка)

Най-популярната в света мека играчка – плюшеното мече, което често се нарича "мечето Теди", е наречено на президента на САЩ Теодор Рузвелт. Веднъж на лов той съжалява ранена мечка, журналистите подробно разказват историята във всички вестници, а предприемчив собственик на магазин за играчки измислил играчка-мече, която нарекъл Теодор, на галено – Теди.

Меките играчки помагат на децата да се адаптират към заобикалящото, изработват битови умения, учат на общуване, развиват въображението. Любимото куче/коте/маймунка утешават малчуганите в беда и помагат при адаптиране към жизнена промяна. Например, преместване в отделна стая и появата на по-малки братче или сестричка.

10 играчки без които няма как да минете – част 1

2) Конструктор (в по-малка възраст – кубчета)

Най-популярните конструктори в света са „Лего” (LEGO). Ако всички произведени досега лего-кубчета се разпределят между хората на планетата поравно, то всеки от нас ще получи около седемдесет елемента. Само от 6-те части на Lego можете да направите повече от 120 милиона комбинации!

Може би толкова много комбинации вашето дете няма да състави и не е нужно, но конструкторът (класическо Лего, обикновено дървено или пластмасово), ще допринесе за развитието в детето на триизмерно мислене, логика, чувство за симетрия; стимулиране на въображението, подобряване на фината моторика и математическите способности. В най-ранна възраст с ролята на конструктор отлично ще се справят и кубчета (меки, дървени, пластмасови), защото принципът на игра с тях е същия като при игра с конструктора – създаване на нещо ново от нищо.

10 играчки без които няма как да минете – част 1

3) Пластилин

Пластилинът вдъхновява за творчество не само на децата, но и възрастните. Разбира се, за развитие на фината моторика, фантазията, абстрактното мислене, не е нужен единствено и задължително пластилин! Но поне едно пакетче пластилин за занимавка на детето просто е необходим.

Учени от Детския център на град Филаделфия (САЩ) след пет години проучвания стигат до заключението, че най-полезна играчка за деца от 3 до 5 години (от всички сега съществуващи!) е пластилин. Психолозите посочват също, че той е отлично средство за психологическо разтоварване, особено за децата, които все още не са се научили добре да говорят.

Добавете в компанията на пластилина боички, моливи, скицник, цветна хартия, глина и детето ви ще е щастливо!

10 играчки без които няма как да минете – част 1

4) Кукла или кола (количка)

Най-старата кукла е намерена на територията на Чехия: според оценките на експерти тя е на 30-35 хиляди години. Дори нашите първобитни предци са разбирали колко е необходима за децата им тази играчка! Първите египетски кукли вече са имали истинска коса, подвижни ръце и крака, дрехи и шапки.

Куклите и количките (войничетата) помагат на децата да осъзнаят своята сексуална принадлежност и социални роли. Момичето с радост ще се „направи” на мама, грижейки се за куклата "дъщеря" – да я храни, облича и обгрижва. А момчето с желание ще "отиде" на работа с колата "като татко". Тези играчки са полезни с това, че улесняват адаптацията на детето в група от връстници: един "шофьор" ще познае друг такъв отдалече – автомобилите може да си разменят, да тръгнат на пътешествие, „екскурзия" из детската площадка заедно, а и малко ли още интересни занимания, когато имаш в ръцете такъв безценен инструмент за игри!

10 играчки без които няма как да минете – част 1

5) Комплекти за ролеви игри

Когато през 1922 г. децата на Джак Пресман започват да се страхуват от посещения при лекаря, той измисля играта "Чантата на Доктора". Оттогава комплектите д-р и фризьор са фаворити и на майки, и на деца. Те помагат на децата да осъзнаят своето място в обществото, да се почувстват по-възрастни, да усвоят умения и понятия като възрастните.

Как лесно да се научи детето на основните понятия свързани с пари? Поиграйте с него на "магазин". Как да се отърве детето от страх от болници? Облечете му престилка на лекар и предложете да "излекува" мама и болните играчки. Наред с традиционните възможности може да предложите на детето и по-"екзотични" (но не по-малко полезни): например, набор кухненски принадлежности (кантарче/везни, прибори за хранене и т.н.) или комплекти за почистване (четки, метлички, гъби и т.н.).

Към ролевите игри могат да се отнесат и куклените театри: те са полезни с това, че разкрепостяват децата, развиват в тях артистичност; полагат основите на емоционалната интелигентност (EQ) – тъй като в края на краищата, за да се представи герой от приказка е необходимо да се „влезе в кожата му", да се разберат причините за думите и постъпките му.

 Останалите 5 задължителни играчки, без които няма как да мине всяко детство, ще намерите в Част 2!