10 играчки без които няма как да минете – част 1

Децата в днешно време могат да се похвалят с големи колекции от играчки – меки (плюшени), дървени, стимулиращи развитието, традиционни. Влизате в детската стая и ви се завива свят: не само на възрастния, но и на детето. Огромно количество играчки – нима това не е детско щастие?

Все пак психолозите съветват: детето трябва да има не повече от 10 различни играчки!

Ако играчките са по-малко – детето няма да получи достатъчно полезни знания за света, ако са твърде много – то просто "се губи" в това изобилие.

Вниманието се разкъсва, игровите умения, фантазия и самостоятелност ги няма... И ето вече детето неотлъчно следва майка си и иска (изисква) тя да си играе с него.

Разбира се, ние като родители се изкушаваме да глезим и отрупваме своите деца, но важно е да се спазва мярка и здрав разум. Какви играчки са най-нужни? Ако се купуват твърде много играчки не е добре и дори е вредно, но тогава без какви играчки не можем да минем?

1) Мече (или друга любима плюшена играчка)

Най-популярната в света мека играчка – плюшеното мече, което често се нарича "мечето Теди", е наречено на президента на САЩ Теодор Рузвелт. Веднъж на лов той съжалява ранена мечка, журналистите подробно разказват историята във всички вестници, а предприемчив собственик на магазин за играчки измислил играчка-мече, която нарекъл Теодор, на галено – Теди.

Меките играчки помагат на децата да се адаптират към заобикалящото, изработват битови умения, учат на общуване, развиват въображението. Любимото куче/коте/маймунка утешават малчуганите в беда и помагат при адаптиране към жизнена промяна. Например, преместване в отделна стая и появата на по-малки братче или сестричка.

2) Конструктор (в по-малка възраст – кубчета)

Най-популярните конструктори в света са „Лего” (LEGO). Ако всички произведени досега лего-кубчета се разпределят между хората на планетата поравно, то всеки от нас ще получи около седемдесет елемента. Само от 6-те части на Lego можете да направите повече от 120 милиона комбинации!

Може би толкова много комбинации вашето дете няма да състави и не е нужно, но конструкторът (класическо Лего, обикновено дървено или пластмасово), ще допринесе за развитието в детето на триизмерно мислене, логика, чувство за симетрия; стимулиране на въображението, подобряване на фината моторика и математическите способности. В най-ранна възраст с ролята на конструктор отлично ще се справят и кубчета (меки, дървени, пластмасови), защото принципът на игра с тях е същия като при игра с конструктора – създаване на нещо ново от нищо.

3) Пластилин

Пластилинът вдъхновява за творчество не само на децата, но и възрастните. Разбира се, за развитие на фината моторика, фантазията, абстрактното мислене, не е нужен единствено и задължително пластилин! Но поне едно пакетче пластилин за занимавка на детето просто е необходим.

Учени от Детския център на град Филаделфия (САЩ) след пет години проучвания стигат до заключението, че най-полезна играчка за деца от 3 до 5 години (от всички сега съществуващи!) е пластилин. Психолозите посочват също, че той е отлично средство за психологическо разтоварване, особено за децата, които все още не са се научили добре да говорят.

Добавете в компанията на пластилина боички, моливи, скицник, цветна хартия, глина и детето ви ще е щастливо!

4) Кукла или кола (количка)

Най-старата кукла е намерена на територията на Чехия: според оценките на експерти тя е на 30-35 хиляди години. Дори нашите първобитни предци са разбирали колко е необходима за децата им тази играчка! Първите египетски кукли вече са имали истинска коса, подвижни ръце и крака, дрехи и шапки.

Куклите и количките (войничетата) помагат на децата да осъзнаят своята сексуална принадлежност и социални роли. Момичето с радост ще се „направи” на мама, грижейки се за куклата "дъщеря" – да я храни, облича и обгрижва. А момчето с желание ще "отиде" на работа с колата "като татко". Тези играчки са полезни с това, че улесняват адаптацията на детето в група от връстници: един "шофьор" ще познае друг такъв отдалече – автомобилите може да си разменят, да тръгнат на пътешествие, „екскурзия" из детската площадка заедно, а и малко ли още интересни занимания, когато имаш в ръцете такъв безценен инструмент за игри!

5) Комплекти за ролеви игри

Когато през 1922 г. децата на Джак Пресман започват да се страхуват от посещения при лекаря, той измисля играта "Чантата на Доктора". Оттогава комплектите д-р и фризьор са фаворити и на майки, и на деца. Те помагат на децата да осъзнаят своето място в обществото, да се почувстват по-възрастни, да усвоят умения и понятия като възрастните.

Как лесно да се научи детето на основните понятия свързани с пари? Поиграйте с него на "магазин". Как да се отърве детето от страх от болници? Облечете му престилка на лекар и предложете да "излекува" мама и болните играчки. Наред с традиционните възможности може да предложите на детето и по-"екзотични" (но не по-малко полезни): например, набор кухненски принадлежности (кантарче/везни, прибори за хранене и т.н.) или комплекти за почистване (четки, метлички, гъби и т.н.).

Към ролевите игри могат да се отнесат и куклените театри: те са полезни с това, че разкрепостяват децата, развиват в тях артистичност; полагат основите на емоционалната интелигентност (EQ) – тъй като в края на краищата, за да се представи герой от приказка е необходимо да се „влезе в кожата му", да се разберат причините за думите и постъпките му.

 Останалите 5 задължителни играчки, без които няма как да мине всяко детство, ще намерите в Част 2!