Колко играчки са нужни на детето, за да е щастливо

Колко играчки са нужни на детето, за да е щастливо

"Чувал" – ще ви отговори детето. Но дали е така в действителност?

Когато твърде много не е добре

Ако момичето има петнайсет кукли, то най-вероятно няма най, най, най-любима. Днес с една е поиграла, някъде я е забравила, утре вече любимата "дъщеря" е друга.

И момчето няма да се опечали особено, ако счупи една от двайсетте си колички, защото има още деветнайсет.

Според психолозите любимите играчки са необходими за детето. Те формират у него умение да цени това, което има, учи се да изпитва привързаност. Такава, която кара детето да не изхвърля старото мече, а да зашие скъсаната му лапа.

Освен това

Психолозите казват: броят на играчките в семейството най-често е обратно пропорционален на броя на вниманието, което децата получават от родителите си.

Заетите майки и татковци подаряват поредните коли и кукли, за да докажат своята любов. Опитайте се да я проявите по друг начин – намерете време да отидете заедно на разходка, да почетете книжка, просто да си поговорите, общувате с детето.

Учете детето внимателно да се отнася не само към "приятеля от детството", но и към останалите играчки – ремонтирайте количките, пазете частите на конструктора и пъзела в различни кутии. Ако възпитаваме детето, че всяка играчка има свое място, което тя трябва да заеме в края на играта, рано или късно то ще се научи всичко да прибира само и няма да се налага вечно да прескачате планини от камиончета и кубчета.

А ето какво не бива да правите – не трябва да обещавате на детето да купите нова играчка в замяна на счупената. В противен случай никога няма да го приучите да пази нещата си.

Не следвайте модата

И при играчките има мода. Психолозите съветват към избора да се подхожда внимателно. От една страна детето не трябва да се чувства черната овца, когато всички деца са увлечени по някаква играчка, а то няма такава. От друга страна – трябва ясно да се разбере дали имате нужда от тази вещ всъщност.

Например увлечението на момиченцата по кукли от анимационните филми, както и Барби. Вие като майка вероятно смятате тези играчки за безполезни. Какво да прави момиче с такава кукла? Може да предложите да „обзаведе дом“ за нея, но да е наистина с желание, да се увлича в детайлите, а не сляпо да следва своите приятелки. "Искам същата като на Рая", тези думи са своеобразен сигнал, че точно такава играчка не трябва да купувате.

Скъпоценните боклуци

Големият проблем – да изхвърлите драгоценното "богатство" на детето. То може и да забрави за тези неща, но когато започнете да ги подреждате или разчиствате под носа му, то ще се хване отчаяно за счупената кола или камионче без колела.

Може би точно тази играчка му е особено скъпа, защото например е подарък от любимата му баба. И още – много деца трудно се разделят с вещите си просто защото това са ТЕХНИТЕ неща.

Помолете детето да обясни защо му е скъпа тази играчка. Ако аргументът е силен – оставете я, ако не – уговорете го да се раздели с нея ("с това вече е невъзможно да се играе", "можеш да се нараниш"). В краен случай спорната играчка може да се скрие. Ако му липсва, означава, че тя му е нужна.

Златни правила

Не купувайте играчки

  • Между другото – например, заедно сте за вестник или в супермаркета. Има евтини играчки, а ние лесно се поддаваме на молбите на децата. Но качеството на тези предмети не е високо, а необходимостта от тях – съмнителна.
  • Неподходящи за възрастта. Ако детето все още не умее да събира конструктор или реди пъзел, то просто ще загуби всички детайли.
  • За да предотвратите капризи или скандали. Не трябва да давате поводи на шантажиста, дори ако той е ваш наследник.