10 играчки без които няма как да минете – част 2

10 играчки без които няма как да минете – част 2

Все пак психолозите съветват: детето трябва да има не повече от 10 различни играчки!

Какви играчки са най-нужни? Ако се купуват твърде много играчки не е добре и дори е вредно, но тогава без какви играчки не можем да минем?

6) Играчки "за улицата"

10 играчки без които няма как да минете – част 2

Това са сита, кофички, лопатки и камиончета-самосвали и, разбира се, топка. Всички тези играчки не само дават възможност да занимавате и развличате детето по време на разходка, но и го обогатяват с информация за света като помагат да си намери приятели.

7) Пирамиди

10 играчки без които няма как да минете – част 2

Едва ли древните египтяни, строили в продължение на векове пирамидите в памет на своите починали фараони, са можели да си представят, че след хиляди години мини копия на тези модели ще забавляват децата по целия свят. Уникалното свойство на една пирамида е в това, че тя умее да "расте" заедно с малкия човек: първо той се опитва правилно да нанизва пръстените на пръчката, след това ги сортира по цветове и нюанси, а по-късно усвоява с тяхна помощ сравнение и смятане. Особено изобретателните дори организират спортни състезания по нанизване на пръстените, кръговете от разстояние или създават с помощта им арт обекти.

8) "Агресивни" играчки

10 играчки без които няма как да минете – част 2

Първите играчки-пистолети се появяват след Първата световна война, когато някои производители преработват своите продукти за детските нужди. Тези детски играчки, разбира се, не отговарят на изискванията за безопасност и между впрочем дори и днес трябва да държите децата под око, когато те играят на "войници".

Много родители се опитват да не купуват играчки, свързани с военната тематика – пистолети, пушки, войници, мечове и т.н., опасявайки се, че тези играчки ще направят децата им ненужно агресивни. Все пак психолозите, напротив, препоръчват такива играчки като изход за детската агресия. Ако военният "арсенал" е напълно неприемлив, можете да купите играчка боулинг, кегли, безопасен дартс (с велкро или магнити) – те ще развият у детето точността и координацията на движенията.

9) Музикални (шумни) играчки

10 играчки без които няма как да минете – част 2

Те ще разширят представата на детето за света, а и ще отговарят на спешната нужда да се пошуми (да се провери реакцията на мама "на концерта"). Във времето издаващите звук, музикални играчки ще допринесат за развитието на музикален слух и вкус, музикални способности, които както потвърждават учените, ще окажат положително влияние върху развитието на математическите и логически способности на детето.

10) Ръчно изработени детски играчки

10 играчки без които няма как да минете – част 2

Дали това ще е самоделна дрънкалка, направена от мама или баба кукла-приятелка или гараж за колички от картон – тази играчка със сигурност ще бъде най-любима на детето ви, тъй като тя излъчва топлината на ръцете ви и му напомня, че за неговите нужди мама и татко винаги ще намерят време и сили. С времето традицията да се създават играчки със собствени ръце ще се установи в семейството и вече растящото дете ще "твори" с ваша помощ и в същото време ще развива въображението, подобрява фината моторика и тренира уменията за съвместна работа.

Списъкът на полезните и необходими играчки може да бъде продължен още. Всички тях ги обединяват няколко признака:

  • детските играчки трябва да бъдат качествени – без твърде малки и остри части, изработени от висококачествени, нетоксични материали;
  • детските играчки трябва да бъдат многофункционални, те трябва да "растат" заедно с детето;
  • играчките трябва да имат разпознаваем образ, да съответстват на оригинала (ако е плюшено мече, да прилича на мечка, а не да изглежда като някакъв абстрактен отровно-зелен покемон);
  • детето не се нуждае от много подобни, еднотипни играчки, те трябва да бъдат различни и да отговарят на различни цели и нужди.

Остава само да се отбележи, че играчки на децата определено са нужни, но още по-необходимо е с тези играчки да имат с кого да играят. Дори най-интересната, развиваща ума и скъпа играчка ще бъде безсмислена, безполезна, ако не обучите малкото дете как да играе с нея, не го заинтригувате, не го заразите с истинско удоволствие от играта.

Първите 5 задължителни играчки за всяко дете можете да видите тук!