Стряскаща статистика на психични разстройства при деца през последните 15 години – виновни са родителите

Стряскаща статистика на психични разстройства при деца през последните 15 години – виновни са родителите

Мълчанието е злато, но не и по въпроси, свързани с нашите деца. В днешния съвременен свят в домовете цари тиха трагедия, която руши съдбата на подрастващите личности. Родителите са толкова заети със собствените си проблеми и мисли за приходите, че съвсем не обръщат внимание или не забелязват емоционалното състояние на детето, децата. През последните 15 години статистиката на психичните разстройства при деца ужасява.

Ако искаш твоите деца да израснат щастливи и здрави, не е лошо да забравиш, че от най-ранно детство трябва да бъдат самостоятелни и да се върнеш към базата. Защото липсата на родителско възпитание има ужасни последици. За това какво заплашва детето поради липсата на внимание и как да го предпазите от психични разстройства в бъдеще, ще ви разкажем от редакцията на „Децата ни“.

Здравословно детство

На пръв поглед изглежда, че всичко това е глупост и детето ти никога няма да има проблем, защото ти се трудиш и си се погрижил то да има най-добрите играчки, хубави дрехи, посещения на детски лагери, зелени училища, море, планина... Но колко често го питате щастливо ли е? И установена ли е между вас толкова добра комуникация, че то да може да разкаже за проблемите си.

Емоционално достъпните родители – основен проблем на съвременното общество.

Психолозите твърдят, че с всяка изминала година показателите на психични разстройства при децата растат. Например, всяко пето дете има разстройство на психиката, а при тийнейджърите депресията е нараснала с 37% през последните 15 години. И най-страховитото – честотата на самоубийствата сред децата на 10-14 години е нараснала с около 200%!

Стряскаща статистика на психични разстройства при деца през последните 15 години – виновни са родителите

Не, това не е влиянието на интернет, те не се раждат такива и това изобщо не е по вина на лошата среда и системата. Колкото и обидно да звучи за родителите – виновни са самите те. Защото детето, което е слушано, чувано и което има интересни занимания в живота, никога няма да причини вреда нито на себе си, нито на другите. Лошите мисли просто няма да виреят в главата му.

Не забравяйте как е минало вашето детство. Много домашни, игрите занимателни и дълги (по тъмно играехме на улицата, а мама или баба се провикваха от прозореца „Хайдееее, прибирай се вече, късно е“), пълноценно хранене, здрав сън. Не сте знаели какво е скука. Така и вашето дете не трябва от съвсем малка възраст да бъде апатично. В края на краищата, ако погледнем, съвременните деца – искат си подаръка тип „скъпа джаджа“, забавления за възрастни, а всичко останало за тях не е готино и е безинтересно.

Самата природа повелява родителите да се занимават с децата. Навярно сте чували всичко това, но все пак си заслужава да се обърне внимание на някои моменти. От това зависи светлото бъдеще на детето ви.

Стряскаща статистика на психични разстройства при деца през последните 15 години – виновни са родителите

Детето ти се нуждае от това

Общувайте с детето като с равно, за да имате отношения базирани на доверие. Не се отплесвайте в процеса на общуване в различни разговори и дейности. Вземете го със себе си на гости, при срещи, нека свикне да общува с различни хора и с държанието в обществото.

Осигурете на децата това, от което имат нужда, а не това, което искат.

  • Не се страхувайте да отказвате на децата, ако техните желания се разминават с потребностите им. Само не казвайте, че това не им трябва и точка. Приведете аргументи, подкрепяйки ги с примери.
  • Всеки ден организирайте семейна вечеря, без джаджи. Играйте настолни игри. Отделете един ден в седмицата, който трябва да бъде посветен само на семейството.
  • Всеки ден привличайте детето към домашните дела. Нека подреди играчките, да разтовари чантите с продукти, да сложи масата...
  • Не поощрявайте използването на джаджи при хранене, в колата, в ресторанта, в магазина. Нека мозъкът на детето се учи сам да изгони скуката.
  • Оптимизирайте или минимизирайте използването на различна техника и престоят в интернет. Но не го ограничавайте напълно. Важно е детето да е в час с детските забавления. В противен случай ще му бъде трудно да намери общ език с връстниците си, а това може да доведе до раздразнителност и злоба.
  • Показвайте на детето още от най-ранните му години, че го обичате и че то е личност.
  • Интересувайте се от живота му, от интересите на приятелите му.
  • Но не правете за него това, което то трябва да направи само. Например, не завързвайте връзките на обувките на 9-годишно дете или не отваряйте сладоледа на 5-годишно.
  • Също така наблюдавайте храненето и режима на своето дете. Запишете го на различни занимания. Но имайте предвид, че трябва да му остава време за обичайните детски лудории и нищонеправения.
  • Развивайте в него интерес към живота!