Преносване – какво се случва след 42-ра седмица от бременността

Преносване – какво се случва след 42-ра седмица от бременността

Понякога очакването на бебето се проточва... Какви са причините за закъсняло раждане и защо се случва преносването?

Бременността се нарича преносена, ако тя продължава 10-14 дни по-дълго от 40 седмици. Но трябва да се отбележи, че лекарите могат да кажат само предполагаемата дата на раждането, тъй като е трудно да се определи точния период на овулацията. Своевременно се считат за нормално раждане на дете в срок от 37-42 седмици.

В областта на акушерството има разлика между продължителна бременност, която продължава по-дълго от обичайните +10-14 дни, но в този случай детето няма признаци на преносване.

При истински преносена бременност (290-294 дни) детето има признаци на презрялост: „стареене“ на плацентата, недостатъчно количество на околоплодната течност и често с наличие на мекониум, набръчкана кожа на бебето, липсата на родилна смазка, зеленикаво оцветяване на кожата, често такива деца имат дълги нокти, коса и отворени очи.

Причини за преносването:

  • Причина за преносеност на бременността могат да бъдат възпалителни заболявания на майката, например, заболявания на черния дроб, на стомаха, патология на щитовидната жлеза, които могат да нарушат хормоналния обмен, понижавайки възбудимостта на матката.
  • Задържан в матката аборт и нарушения в менструалния цикъл.
  • Причината също може да бъде и наличието на незряла имунна система на детето и липса на витамини.
  • Вината може да е не само медицински аспект, но и психологически – страх от раждане и болки.
  • Преносената бременност може да е резултат и в случай на бременна, която води много пасивен начин на живот. Бременността – това не е заболяване, така че режим на легло не се предписва. Трябва да се правят ежедневни пешеходни разходки, а след консултация с лекар да се изпълняват упражнения и дори някои асани от йога.
  • Стрес и нервно напрежение също могат да отложат датата на раждането.
Преносване – какво се случва след 42-ра седмица от бременността

С какво е опасно преносването при бременност?

Преносената бременност е патология, така че след 42-ра седмица жената се насочва към отделение за патологично бременни.

След 42 седмици бебето вече е готово да живее извън утробата на майката и развитието му се случва така, както ако то е родено – растат ноктите, косата и костите се втвърдяват.

След изтичането на този срок, пъпната връв и плацентата не могат да изпълняват своите функции, поради това биохимичните процеси в тях се забавят. Детето започва да изпитва кислороден глад, костите му се втвърдяват, което усложнява родовия процес. Може да се получи задържане на околоплодна течност в белите дробове на бебето, което ще затрудни дишането му.