Език на тялото при бебетата – какво иска да каже детето?

Език на тялото при бебетата – какво иска да каже детето?

Докато мъникът не умее да изразява желанията си с думи, той ще общува с вас невербално (без думи). Какво говори езикът на тялото при новороденото? Ще разберете от нашата статия.

Ритане с крачета

По този начин новородените най-често изразяват радост. Те ритат с крачета, когато играете с тях, говорите им и показвате любимата им играчка. За да установите контакт с детето в този момент, опитайте се да го погалите по краката и да му изпеете тиха песничка.

Извиване на гърба

Ако мислите, че бебето се опитва да повтори движенията на котката ви, то това не е така. Все пак, извиването на гръбчето свидетелства по-скоро за колики и други неприятни усещания в областта на стомаха. Помогнете на бебето да се отпусне и не бързайте да го храните. В някои случаи подобно поведение може да говори за неврологични проблеми. Така че не се бавете с посещение при вашия личен лекар.

Поклащане на главата

Понякога се случва така, че клатейки глава, детето се сгромолясва на пода или се удря във вещи, предмети, стоящи наблизо. Родителите дори не подозират, че с подобни движения мъничето се опитва да се отърве от главоболие или се успокоява. За да се предотврати развитието на опасни състояния, по-добре е да се консултирате с педиатър.

Хващане за ушите

Когато детето се хваща за ушите, по този начин то демонстрира радост. Освен това, децата често дърпат ушичките си или ги хващат в периода на никнене на зъби. Ако бебето докосва ушетата си и плаче, може би имате работа с отит или друго заболяване.

Стиснат юмрук

Сигурни сме, че неведнъж сте виждали стиснати юмруци при бебетата. Такъв сигнал може да говори за излишно напрежение или глад. Наблюдавайте детето няколко минути. Така ще можете да разберете какво иска то наистина.

Усукване, извъртане, присвиване

Когато бебето присвива крачета към корема, най-вероятно го притесняват газове, запек, колики. Вземете бебето на ръце, погалете го по гърба и направете лек масаж с кръгови движения по посока на часовниковата стрелка. Не е излишна и консултация с лекар-педиатър.

Разперване на ръцете

Експертите наричат тези движения рефлекс на Моро. А той възниква, когато бебето изведнъж се уплаши, стресне от нещо (лаещо куче, рязко отваряне на врата, прекалено ярка светлина и други подобни). В повечето случаи рефлексът на Моро напълно изчезва след 12-та седмица от живота на бебето. Но ако разперването на ръцете зачестява, обърнете се за помощ към специалист.