Едно просто благодаря укрепва брака

Едно просто „благодаря“ укрепва брака. И изобщо не е до „остави го да кривне“, както гласи сексистската народна псевдомъдрост.

Кога последно сте казвали „благодаря“ на партньора си? А само една проста благодарност може да промени живота ви и отношенията ви към по-добро. Според проучване на Университета на Джорджия това е ключово условие за хармонично съжителство.

Според проучването сред 468 женени двойки, учените са направили извода, че най-значимият и дори определящ фактор е изразяването на глас на вашата благодарност към партньора.

Удовлетвореността от отношенията на партньора във всички двойки директно се е съотнасяло с това дали съпрузите са произнасяли един на друг редовно думите за любов и благодарност.

Както е станало ясно, дори двойки, преживели сложни моменти, независимо дали те са свързани с влошаване на материалното положение или с възникване на лични претенции, преживелите тези периоди по-леко са тези, които са забелязвали усилията, които всеки един от тях е полагал в полза на семейството.

„В началото на връзката всичко в нашия партньор предизвиква възторг. Но с времето ние забравяме, че малките действия, постъпки имат голямо значение и започваме да възприемаме нашите отношения като рутинни“, казва водещият изследовател Алън Бартън.

Когато престанем да забелязваме ежедневните грижи на партньора, той започва да изпитва чувство на недооцененост.

И това се превръща в отровна змия, хапеща себе си за опашката – той също престава да забелязва вашия принос за връзката.

Ние преди всичко сме по-склонни да забелязваме недостатъците и негативите. И всичката спонтанност и лекота на общуването изчезват за  нула време, когато виждаме това. Какво чувства вашият партньор? Защо ви е зле с него; започвате само за това да мислите и говорите през цялото време. На свой ред, той започва да се защитава, търси за какво да се оплаче от вас. И се започва.

Но какво се случва всъщност. Всъщност, на всеки му се иска редовно да чува: „Обичам те“, „Скъп и мил си ми“ и „Благодаря, че ти си...“. Без тези малки, незначителни на пръв поглед жестове, отношенията постепенно губят своята привлекателност.

Но, какво е забележителното, във всяка фаза на връзката може да се прекъсне порочния кръг на обиди и недооцененост. Достатъчно е просто да започнете да забелязвате на глас (това е важно!) какво прави вашата половинка за семейството. И да не забравяте да казвате на глас колко ви е добре с вашата половинка. Не се изискват специални усилия, а просто, когато ви е добре – говорете за това. Дори ако това ще звучи няколко пъти на ден, от това все още никой не е умрял.

А даже напротив: връзката оживява.