Едно просто благодаря укрепва брака

Едно просто благодаря укрепва брака

Едно просто „благодаря“ укрепва брака. И изобщо не е до „остави го да кривне“, както гласи сексистската народна псевдомъдрост.

Кога последно сте казвали „благодаря“ на партньора си? А само една проста благодарност може да промени живота ви и отношенията ви към по-добро. Според проучване на Университета на Джорджия това е ключово условие за хармонично съжителство.

Според проучването сред 468 женени двойки, учените са направили извода, че най-значимият и дори определящ фактор е изразяването на глас на вашата благодарност към партньора.

Удовлетвореността от отношенията на партньора във всички двойки директно се е съотнасяло с това дали съпрузите са произнасяли един на друг редовно думите за любов и благодарност.

Както е станало ясно, дори двойки, преживели сложни моменти, независимо дали те са свързани с влошаване на материалното положение или с възникване на лични претенции, преживелите тези периоди по-леко са тези, които са забелязвали усилията, които всеки един от тях е полагал в полза на семейството.

„В началото на връзката всичко в нашия партньор предизвиква възторг. Но с времето ние забравяме, че малките действия, постъпки имат голямо значение и започваме да възприемаме нашите отношения като рутинни“, казва водещият изследовател Алън Бартън.

Когато престанем да забелязваме ежедневните грижи на партньора, той започва да изпитва чувство на недооцененост.

Едно просто благодаря укрепва брака

И това се превръща в отровна змия, хапеща себе си за опашката – той също престава да забелязва вашия принос за връзката.

Ние преди всичко сме по-склонни да забелязваме недостатъците и негативите. И всичката спонтанност и лекота на общуването изчезват за  нула време, когато виждаме това. Какво чувства вашият партньор? Защо ви е зле с него; започвате само за това да мислите и говорите през цялото време. На свой ред, той започва да се защитава, търси за какво да се оплаче от вас. И се започва.

Но какво се случва всъщност. Всъщност, на всеки му се иска редовно да чува: „Обичам те“, „Скъп и мил си ми“ и „Благодаря, че ти си...“. Без тези малки, незначителни на пръв поглед жестове, отношенията постепенно губят своята привлекателност.

Но, какво е забележителното, във всяка фаза на връзката може да се прекъсне порочния кръг на обиди и недооцененост. Достатъчно е просто да започнете да забелязвате на глас (това е важно!) какво прави вашата половинка за семейството. И да не забравяте да казвате на глас колко ви е добре с вашата половинка. Не се изискват специални усилия, а просто, когато ви е добре – говорете за това. Дори ако това ще звучи няколко пъти на ден, от това все още никой не е умрял.

А даже напротив: връзката оживява.