Децата и кафето – как да се дава и на колко години се разрешава употребата му?

Децата и кафето – как да се дава и на колко години се разрешава употребата му?

Оптималната възраст да се позволи на детето да пие редовно кафе е 14-16 години, по 1-2 чаши кафе на ден. В тази възраст организмът е достатъчно укрепнал и вече формиран, за да усвоява нормално кофеин без потенциална вреда.

Ако детето много иска да опита кафе, тогава може да се разреши да пие не повече от 1 чаша на ден, като се започне от 10-годишна възраст. В този случай силата, концентрацията на напитката трябва да бъде намалена до минимум. Разреждане на кафето по възможност с мляко (1:1), сметана. Родителите, които принципно не желаят да дават на детето си кафе, могат да използват какао.

Как да започнете да давате кафе? Ако детето изрази желание да опита напитката от вашата чаша, не му отказвайте. Погрижете се в напитката да има достатъчно захар. Често след първата проба децата остават недоволни от вкуса на напитката и просто се отказват от нея, тъй като кафето им се струва прекалено горчиво.

От какво кафе да се откажете?

  1. Не трябва да започвате проба с разтворимо кафе. То не е подходящо за консумация от деца. За възрастните също не носи никаква полза, тъй като е изработено на синтетична основа и на практика не съдържа в себе си полезни вещества за организма. В сравнение с напитката от зърната, в него няма никакви полезни вещества: киселини и витамини. Разтворимото кафе е просто поевтинен продукт, способен само не за дълго да ободри и прогони сънливостта. Съставът му не е обогатен с витамини. Прахообразното, на гранули сортове кафе са с неприроден произход и не съдържат в състава си никакви полезни микроелементи и минерали.
  2. Кафе без кофеин също е препоръчително да се изключи. Този вид "кафе" може да доведе до най-непредсказуеми реакции в организма, като се започне от алергични реакции се завърши с раздразнения и разстройство на стомашно-чревния тракт.
  3. Инстантно (разтворимо) кафе на пакетчета — представлява кофеиносъдържащ прах с ниско качество. В такъв вид напитка преобладават оцветители и консерванти с малко съдържание на тонизиращи вещества. При редовната употреба на този кафе при детето може да започнат различни проблеми със стомаха и зъбите.

Възможни ефекти след прием на кафе

Дори несилна напитка може да доведе до редица неприятни последствия. Детето може да усети:

  • Гадене;
  • Да получи учестено дишане;
  • Главоболие;
  • Повръщане;
  • Треперене на тялото (тремор);
  • Промени в температурата.

Всичко това може да се случи неочаквано за родителите. Затова трябва да се подготвите за възникването на такава ситуация и при наличието на един от по-горните симптоми, веднага се консултирайте с лекар.

При възникване на симптоми може да се говори за индивидуална непоносимост към кофеиновата напитка или нарушения в работата на стомаха и червата.

Не се препоръчва да се дава кафе на децата сутрин, особено на празен стомах. Също така, лекарите не съветват да се разреши пиенето на кафе на детето след тежък обяд или вечеря.

На втора сутрешна закуска – това е идеалното време за прием на кафесъдържащата напитка. Даването на кафе в късния следобед също не бива, защото може да доведе до безсъние или изобщо да разбие обичайния режим на сън.

Следва продължение: Негативното влияние на кофеина върху детския организъм