Негативното влияние на кофеина върху детския организъм

Негативното влияние на кофеина върху детския организъм

Вредата от кофеина за детския организъм е достатъчно висока, тя се отразява веднага на няколко системи.

 1. На първо място кафето се отразява негативно на нервната система на детето. Поради употреба на кофеин децата често страдат от повишена активност, рязко сменяща се с отпадналост. Но много често родителите бъркат въздействието на кофеина със съвсем други симптоми. Например, едно дете може да е хиперактивно или разсеяно. Ако състоянието му предизвиква сериозни опасения, по-добре се обърнете към лекар за изследване. Но на първо място преразгледайте менюто на детето. От него трябва да се изключи не само кафе, но и честата консумация на газирани напитки, изцяло да се забрани приема на енергийни напитки (съдържащи кофеин), които са толкова харесвани от децата.
 2. Кафето предизвиква зависимост. Това се дължи на факта, че напитката активно стимулира мозъчните центрове на удоволствието. Ето защо, при често пиене на кафе, човек изпитва прилив на сили, емоционален подем и бодрост. Привикналите към кафето деца, при премахване от менюто им, са способни да усещат силно желание за нова доза кофеин. Ако не я получат, могат да изпаднат в депресия и да се чувстват отпаднали, да се появи потиснато настроение, спад на силите, раздразнителност, умора. Много често тийнейджърите се опитват да заменят липсващото кафе с други и по-опасни зависимости, например тютюнопушене или употребата на слабоалкохолни напитки.
 3. При децата, както и при подрастващите, кафето също води до зависимост. След поглъщане на напитката е, детето може да почувствате бодрост, повишена умствена и физическа активност. Опасността се крие в това, че след такъв прилив на сили, настъпва отпускане на нервната система и на целия организъм на детето, което може да доведе до: истерия, депресия, сълзливост и капризничене, разсеяност, истеричен смях. Така детето изразходва запас от жизнени сили даден за един ден – за няколко часа. Кафето рязко го активизира и прави енергично, което води до загуба на силите.
 4. Кафето носи в себе си и още един неприятен факт: напитката извежда калцият от организма, а както е известно, той е много важен за подрастващият организъм. Може да доведе до проблеми при формирането на костите и влошаване работата на сърцето.
 5. Кафето влияе на работата на сърцето, повишава пулса и честотата на съкращенията, която при деца и без това е по-висока, отколкото при възрастните. Поради това, пиенето на кафе в ранна възраст може да засегне неблагоприятно сърдечно-съдовата система.
 6. Детето може да пострада от проблеми с хормоните през пубертета. Коварната напитка внася своя принос и тук. По време на израстването и формирането на половата система, тийнейджърът може да получи физиологични отклонения под формата на влошаване на паметта и повишена нервна възбудимост.
 7. Кафето се отличава и със своите диуретични свойства. Това може да се отрази на здравето на детето, защото заедно с урината при често уриниране, се „измиват“ и минералите – цинк, калций, фосфор.

Противопоказания за пиене на кафе при всички възрасти

Кафе и други кафесъдържащи напитки не се препоръчват при:

 • Язвена болест;
 • Заболявания на черния дроб;
 • Повишено кръвно налягане;
 • Заболявания на бъбреците;
 • Енуреза;
 • Проблеми със зрението;
 • Туберкулоза;
 • Безсъние.

Вижте следващата ни статия: Съвети и препоръки на тема „Детето и кафето“