Игри за развитие на фината моторика на ръцете при децата

Игри за развитие на фината моторика на ръцете при децата

От най-ранна възраст трябва да се развива при детето фината моторика на ръцете. Нищо чудно, че е казано: "Умът на детето се намира на върха на неговите пръсти". И това е действително така. Дете, което е с добре развита фина моторика на ръцете, по-бързо ще овладее свързана реч. С развитието на фината моторика на ръцете е пряко свързано формирането при детето на пространствено и логическо мислене, развитието на такива психични процеси като вниманието и паметта. Развитието на фината моторика на ръцете се явява предпоставка за овладяване от малкото дете на умението да рисува, да пише, да се обслужва само: да закопчава копчета и цип, да връзва връзките на обувките.

Игри за развитие на фината моторика на ръцете при децатаРазвитието на пръстите и китките на ръцете трябва да се случи в интересна игрова форма. Започнете да масажирате детските длани и пръсти още с раждането. Постепенно детето трябва да се научи да стиска и хваща играчките в ръка. Старайте се да му предоставяте играчки с различна консистенция: гладки, груби, релефни и с различни форми. Можете да дадете на детето си мъниста, копчета, нанизани на конец, такива, които да подреждат с пръстчета. Уверете се, че са здраво и безопасно нанизани, не са скъсани и елементи от тях няма да попаднат в устата на детето.

На 9-10 месеца е препоръчително да се научи бебето да извършва различни действия с играчки. Игри за развитие на фината моторика на ръцете при децатаВ тази възраст за такива цели ще е подходяща сензорна кутия. За тази цел може да се използва пластмасов контейнер, кутия с високи стени от картон или обикновена купа, тавичка. Вътре може да са пълни с различен пълнеж: едри зърнени храни, камъчета, топчета. За начало просто научете бебето да слага ръчички в пълнежа, а след това вече може да сипва в друга купа, да пресипва с лъжица или лопатка от един контейнер, кутия в друг, да слага с лъжичка във фуния, да крие различни допълнителни елементи в пълнежа. Обикновено децата много обичат да играят със сензорна кутия, но за родителите е необходимо да се уверят и следят, че бебето не слага малки предмети в устата си.

В тази възраст са полезни на бебето различни пирамиди, играчки една в друга, конструктори, състоящи се от големи детайли, кубчета, от които може да се изгради кула, писти, къщички.

Също така е възможно да се предложи на бебето да си играе с хартия, може да я мачка, свива на топки и къса.

Игри за развитие на фината моторика на ръцете при децатаУвлича детето и развиваща книжка от плат. Такава може да ушият на бебето майката или бабата, както и да купите готови. Картинките в тях са закрепени с помощта на копчета, бутони, текстилни кукички, липенки (велкро), ципове – всичко зависи от фантазията на създателя ѝ.

За развитието на ловкостта на пръстчетата ще бъде полезна играта с капачки от бутилкиИгри за развитие на фината моторика на ръцете при децата

 

Тази игра можете да направите сами. За тази цел е подходяща голяма кутия, капачки с различни размери и в различни цветове, различни стикери и цветна хартия. Детенцето ще си избира подходяща капачка, учейки се да я отвинтва и завинтва.

Опитайте заедно с малкото дете да рисувате с грис. В кутия с ниски стени изсипвате грис и хванете бебето за пръстчето, рисувайки с него по повърхността от гриса, изобразявайки проста рисунка: вълна, кръг, къща. Вашето мъниче ще се зарадва на такова занимание.

На децата след 1 година можете да започнете да давате бои, моливи, флумастери, пастели. Децата много обичат да рисуват с пръстчета, топейки ги в боичките. Много полезна за развитието на двигателните умения и моториката е игра с пластилин. Покажете на бебето как да прави колбас, топка, пръстен, нека то мачка пластилина, късайки от цялото парче малки парченца, които да свързва помежду им в едно цяло. Благодарение на тези занимания детето развива въображението си и творчески способности.

На малко по-големи деца може да предложите пъзели. Пъзели можете да купите от магазин или да направите сами. За това залепете избраната картина върху картон, а след това я нарежете на няколко части. За деца на 2-3 години пъзелите могат да се състоят от 2-3 части, за по-големи деца ще подхождат и по-сложни.

Игри за развитие на фината моторика на ръцете при децатаОще една интересна игра за развитие на детските пръстчета е игра с щипки за дрехи.

Игри за развитие на фината моторика на ръцете при децатаКупете щипки за дрехи с различни цветове, но да не са много здраво стегнати. Пригответе картинки, на които липсват някои части: таралеж без игли, слънце без лъчи, птица без крило. Избирайки и поставяйки липсващата част детето се научава да съставя цяло от части, да подбира елементи, предмети по цвят, развива внимание и логическо мислене, въображение и, разбира се, фината моторика на ръцете.

За занимания с деца използвайте фланелограф. Можете да го направите от дъска или парче плътен картон, опъвайки еднотипна тъкан: трико, мокет, филц. Осигурете също героите от любимите приказки. Подходящи са тези приказки, които децата ще могат да разкажат сами. Фигурките могат да бъдат изрязани от книжки, а на обратната им страна да залепите парчета велкро. Благодарение на тези игри на приказка малкото дете ще развива умения за свързана реч, памет, въображение, а с помощта на фигурките на животни то може само да измисля приказки. А ловкостта на пръстчетата то ще тренира като прикрепя и отлепя фигурки от фланелографа.

Не забравяйте и за физическите упражнения. Полезно е да се катери по спортна стена, да виси на халки.

Систематично с помощта на игри и упражнения за развитие на фината моторика на ръцете, вие ще постигнете значителни резултати в интелектуалното и речевото развитие на детето.