Колко дълго да кърмите

Колко дълго да кърмите
 • Колко дълго да се кърми?

 • Предимства на продължителното кърмене

 • Кога не бива да спирате кърменето

Достатъчно често младите майки се сблъскват с мнението, че е добре да се кърми само в първата година от живота на бебето. А ако мъникът не мисли да се сбогува с любимото майчино мляко? Тогава възниква въпросът: а може би не трябва да се бърза със спиране на кърменето?

Колко дълго да се кърми?

По отношение на продължителността на кърменето единно мнение няма. Някои вярват, че след годинка кърменето не е задължително, други се придържат до срока на платеното майчинство, а привържениците на радикални възгледи смятат, че бебокът може да получава мамино мляко толкова дълго, колкото поиска сам.

В момента Световната здравна организация (СЗО) и УНИЦЕФ обръщат голямо внимание на продължителното кърмене при деца над една година, препоръчвайки да се поддържа този процес до две години и повече.

Детето през първата половина от живота си (до 6 мес.) е добре да получава майчино мляко, което съдържа всички необходими хранителни вещества и вода. След шестия месец майчиното мляко продължава да е от полза за детето, но вече не може напълно да осигури всички хранителни нужди на бебето и затова в тази възраст, заедно с млякото на майката, в диетата на бебето се въвежда така нареченото "захранване".

Детето през втората си година се храни много разнообразно. Неговият хранителен режим се приближава до този на възрастен човек. Майката може да кърми един, два пъти на ден, най-често през нощта. Но това хранене е много важно, тъй като в края на първата и през втората година от живота продължава интензивния растеж, физическото и психическото развитие на детето. Така че е добре да се кърми по възможност по-дълго, за да се помогне на детето правилно и хармонично да расте.

Майчиното мляко има уникално свойство: на всеки етап от развитието на бебето млякото съдържа точно тези биологични вещества (хормони, минерали, фактори на растежа и т.н.), които ги няма в никои други детски храни и които гарантират в дадения момент правилното развитие на детето.

Предимства на продължителното кърмене

Колко дълго да кърмите

Хранителна стойност

Научни изследвания доказват, че през втората година от живота (и дори след две и повече години) млякото остава ценен източник на белтъчини, мазнини, ензими, разграждащи се в червата белтъци и мазнини; хормони, витамини и микроелементи, които бързо и лесно се усвояват.

Съдържанието на витамини и микроелементи в женското мляко може да варира в зависимост от диетата (хранителния режима) на майката, но при балансирано хранене винаги отговаря на нуждите на детето. Например, при кърмене през втората година от живота бебето е защитено от дефицит на витамин А, който е необходим за нормалното формиране и функциониране на очите, кожата, косата, а също и на витамин К, предотвратяващ появата на кръвоизливи. Освен това, в женското мляко се съдържа оптимално количество желязо, което много добре се абсорбира в червата на бебето и предотвратява развитието на желязодефицитна анемия.

Учените са изчислили, че ако едногодишно дете получава 500 мл кърма на ден, то неговите дневните нужди от енергия се покриват една трета, в частта протеин – 40%, а от витамин С почти напълно.

Защита от болести

Интересно е да се отбележи, че всички болестотворни микроорганизми, поразяващи майката, стимулират производството на имуноглобулини, които присъстват в млякото и детето получава чрез нея. Концентрацията на тези вещества в млякото се увеличава с възрастта на бебето и с намаляване броя на храненията, което позволява по-големите деца да получат силна имунна подкрепа. Имуноглобулините покриват лигавицата на червата подобно на "бяла боя", правейки я недостъпна за болестотворните микроорганизми и осигурявайки уникална защита от инфекции и алергии. Освен това, белтъците в женското мляко стимулират развитието на собствената имунна система на детето. Също така в майчиното мляко се съдържат вещества, които поддържат растежа на полезни бактерии (лактобактерии и бифидус) в червата, които противодействат на заселването в тях на патогенни бактерии.

Намаляване на риска от алергични заболявания

Колко дълго да кърмите

Проучване на СЗО показва, че продължителното кърмене (над 6-12 мес.) в комбинация с хипоалергенно хранене* на кърмещите майки, значително намалява честотата на развитие на хранителни алергии при децата.

*Хипоалергенно хранене – храна, от която са изключени продуктите, съдържащи алергени, а също така остри и дразнещи вещества.

Формирането на захапката, структурата на лицето, развитието на речта при децата се определя също от продължителността на естественото хранене. Това се дължи на активното участие на мускулите на мекото небце в процеса на получаване на млякото от гърдите. Децата, кърмено по-дълго, по-добре възпроизвеждат тоналностите и честотите на звуците. Нарушения на речта при тях се срещат по-рядко и това е в основата на физиологичната промяна (замяна) на звуците "ш", "ж", "л" на по-"лесни" звуци.

Предимства за физическото развитие на децата

 • При кърменето се осигурява оптимално съотношение на мазнини в мускулната тъкан в организма на бебето, съответстващо на оптималното съотношение дължина и маса на тялото му. Физическото развитие на детето отговаря на неговата биологична възраст, не я изпреварва и не изостава. Това се определя от периодите на формиране на различните кости на скелета.
 • Немаловажна роля играе и емоционалната страна на продължителното кърмене. Специалната връзка, психологическа привързаност, която се установена между майката и детето по време на кърмене, се запазва за цял живот. Нервно-психическото развитие на такива деца може да бъде по-напреднало, те по-добре се адаптират в зряла възраст.
 • Освен това, при жени кърмачки значително по-рядко се развиват злокачествени новообразувания на млечните жлези и рак на яйчниците.
 • Установена е защитната роля на кърменето по отношение честотата на възникване на захарен диабет и затлъстяването при деца и възрастни.
 • Намаляването на риска от диабет зависи от продължителността на кърменето. Непосредственият механизъм на този ефект се свързва с факта, че енергийните вещества от женската кърма, особено белтъчини и въглехидрати, по своята структура са оптимални за детето, лесно се абсорбират от него без да се налага повишаване на нивото на веществата (в това число и на инсулина), разграждащи млякото. Затова регулацията на центровете на глада и насищането им в мозъка не се променя. Смущения в тази регулация водят до нарушаване обмяната на веществата и развитието на ендокринни заболявания.

Кога не бива да спирате кърменето

Колко дълго да кърмите
 • По време на някакво заболяване, неразположение на детето, тъй като кърмата позволява на бебето да придобие допълнителни защитни фактори, които помагат да се справи с болестта. Забелязано е, че децата, получаващи майчино мляко през втората и третата година от живота си, се възстановяват много бързо при стрес.
 • През лятото поради високите температури храните се развалят по-бързо и е по-висок риска от развитие на чревни инфекции. Но дори и ако това заболяване се е появило и се налага да спрете захранването с други храни, кърменето не бива да се спира, То ще бъде не само хранително, но и ценно природно лекарство. А и спирането рязко на кърменето е винаги стрес за организма, включително и за стомашно-чревния тракт.
 • Не спирайте кърменето непосредствено преди важни, значими събития във вашия живот и в живота на бебето, тъй като тези събития (например, смяна на местоживеенето, пътуване, тръгване на майката на работа) са стресов фактор за малкия организъм.
 • Продължете кърменето толкова време, колкото ви подсказва майчината интуиция (разбира се, случаи на кърмене над 3 годишна възраст са малко крайни и тема за отделен разговор). Здравното състояние на бебето и вашите вътрешни усещания ще ви помогнат да вземете правилното решение.

Внимание: през целия период на кърмене за жените е изключително важна психологическата подкрепа на близките хора (съпруг, родители) в стремежа да кърми възможно най-дълго. Често майките спират кърмене на детето си само поради неразбирането на околните. Продължете кърменето колкото прецените, на всеки етап то се явява най-ценен и полезен продукт за бебето, което му помага да расте здраво, умно и весело.