Атаката на бабите – живот след раждането

Атаката на бабите – живот след раждането

Когато бебето е още в корема, изглежда, че целият свят е готов да те обича до смърт и прегръща до задушаване. Всички роднини са страшно мили и учтиви. Опитай това, хапни от онова... Полежи си... Поседни... Походи... Не искаш ли? Е, разбира се, тогава недей, аз пък, какъв въпрос!

Може да си позволиш да си капризна, рязка и безмозъчна. И дори можеш да си позволиш да си дебела! Просто огромна! И никой нищо няма да каже. А ако не дай боже каже, тогава ще залееш насилника с безутешни сълзи! И той сконфузен, следващият път преди да ти каже нещо, десет пъти ще си провери лунния календар и астрологическата прогноза за деня.

Но, уви, всичко се променя. Почти веднага след раждането. Каретата се превръща в тиква, майка, тъща и свекърва се превръщат в баби. А бащата, тъста и свекъра – в дядовци. И тук се започва... Ти вече не си ти. Не си принцеса изобщо. А нещо като... задължително приложение към детето, което по обективното мнението на околните нищо не може, не знае, не умее и коронното "Ние вас някак си ви отгледахме!".

Има редица въпроси, чиято защита пред роднини трябва да се поддържа ежедневно. Така че трябва да тренирате нервната система по време на бременност наравно с интимните си мускули. Тоест редовно.

Биберон

Какво за него! За никого не е тайна, че почти всички от нашето поколение са израснали с тази притурка в устата. Но последните години медицината толкова напредна, че биберон в устата на бебето – това е вече ужас като нещо вредно. Интернет е залят от статии на тази тема. И съвременната майка, разбира се, е в течение. Да не е глупачка! Всичко чете и всичко знае. Така че да даде биберон на бебето си за нея е като да му излива отровата направо в устата. Психиката и захапката му са осакатени веднъж и завинаги! Така гласят новите изследвания. И не е важно, че и при нея самата, и при повечето от околните, с психиката и захапката също не всичко е в ред. Съвсем не е важно. Проучванията сочат!

Така че залъгалката ще е първото нещо, което ще искате да набутате в устатата на бабите, когато те за хиляден път ви казват: "Защо не му дадеш биберона??". Резон в думите им, разбира се, има. Защото те казват това в моментите на истеричен плач на младенеца, който ще иска да суче от вас денонощно. И тук изборът е: или сте майка кърмачка, или му давате залъгалката и отивате да пиете чай. Изборът е ваш. Но ако сте ярък противник на това приспособление, тогава бъдете готови да удържите на натиска. И знайте, че нито един ваш аргумент няма да се приеме сериозно. Предупредила съм ви!

Водичката

Опазил ви Господ някога, някъде да споменете, че ето вече 6 месеца не давате на детето вода! Ако обичате да си опъвате нервите, това е темата. Казвайте на всички! Но моят съвет към вас е да мълчите. В противен случай ще трябва да гледате забитите в масата очи на бабите и да вдигнете от пода прабаба си. "Как?? Защо?? Изверги! Мъчители! Опити над детето си правят! Не се начетоха на този интернет!". Това за вас, ако... И не е важно, че всички тези 6 месеца бебето е весело, добре нахранено, с розови бузки и ароматен. Изроди! Ясно?

Терличките

Атаката на бабите – живот след раждането

Терлички – това е апотеоз и събирателен образ на всички дрешки, които бабата ще опита да облече на вашето дете. И колкото и да сте категорични и авторитетни, оставяйки детето с баба му само за 10 минути, бъдете готови да го откриете с терлички и шапка... при +25°C. Вие търпеливо ще махнете всичко това, ще избършете потта от детето, сълзите на обида на бабите и... няма да мине и час, когато то отново ще бъде екипирано като за северния полюс. Бабите за тези работи са много настойчиви, пъргави и хитри. Бдете денонощно! Босо дете на пода за тях е като възрастен без гащи на студа. Или, тоест, не могат да проумеят как може да се ходи така?? Ще стане на шушулка и ще се разболее! Дръжте се.

Захранването

О, богове, дайте ни сили! Като се започне приблизително от 2-рия месец от живота на бебето, бабите ще се опитват да го хранят сякаш е жертва на Освиенцим, а не щастливо дете-сукалче. Железен аргумент. "Ето, вие на неговата възраст, вече супа от чиния ядяхте!": казва бабата, мигаща с очи към 5-месечния бузан. Супата не е най-страшното... Виж истории за дъвкана бисквита в марличка – даааа, ето това вече е страшна история. Приятен апетит! Борбата е безполезна. Трябва да се отделите за малко от детето, бъдете сигурни, той ще опита и кисели краставички. И ще му хареса, между другото.

Температурата на водата

Никога! Никога не давайте на бабата да докосва водата, в която къпете детето. Тя наистина е студена... 33-34 градуса?! Но децата, както е известно, са ангелчета и никога няма да се оплачат. За бабите температурата на водата трябва да бъде тайна, която ще умре заедно с вас. В противен случай, пазете се! "Замръзна! Тя посинява вече, виж!": надава вопъл бабата, взирайки се в розовата, хихикаща се във ваничката внучка. А внучката междувременно с писък разплисква вода, обливайки гледащите от главата до петите.

Списъкът може да продължи безкрайно...

"Как, само на балкона ли се разхождате?? Аз тебе цял ден в парка те държах!"

"Как не повиваш? Аз всички ви повивах и пак пораснахте!"

"Защо три колички?? Една до годинката, а след това давай, с крачетата!"

"Нямаш мляко! Не мъчи детето, дай му изкуствено мляко!"

"Кой е измислил тези бутончета на дрешките?? Ето по-рано, камизолки и ританки!"

"Как не миеш гърдите преди кърмене! Задължително се мият! Ние винаги сме ги мили!"

"Ако ѝ харесват кисели краставички, значи организма има нужда!"

Завеса.

Каквито и да са аргументите ви, не се опитвайте да ги обяснявате. Безполезно е. Малко изключение – само ако по тв са казали, че биберонът и киселите краставички са вредни. Тогава бабата веднага ще ви позвъни и много авторитетно и назидателно ще каже: "А ти знаеш ли, че..."