Цвят на очите при новородени – от какво зависи и как се променя?

Цвят на очите при новородени – от какво зависи и как се променя?

В повечето случаи децата се раждат синеоки. Но това изобщо не означава, че цветът на очите на малкото дете няма да се промени. Да видим защо се случва така.

От какво зависи цветът на очите на новороденото?

Какъв цвят ще бъдат очите на вашето мъниче, зависи от меланина. Този пигмент се натрупва в ириса и колкото е по-малко, толкова по-светъл е цветът на окото. Това може да обясни и това, че голяма част от децата се раждат със сиви или сини очи. С течение на времето се активират клетки, наречени меланоцити и меланинът започва да се произвежда интензивно.

Съществува и друга, физиологична причина, влияеща на цвета на очите при бебетата. Тя е свързана със стените на кръвоносните съдове. В първите месеци от живота само в най-вътрешния слой на ириса започва да се натрупва меланин, затова оттенъкът на очите придава и на стените на кръвоносните съдове сиво-бял цвят.

Ако съдовете са разположени далеч един от друг, светлината се разсейва добре и очите на вашето бебе ще са с ярко син цвят.

Кога при децата започва да се променя цвета на очите?

При развитие в норма до 2-3 години се натрупва достатъчно количество пигмент. Именно в тази възраст се появяват първите видими промени в цвета на очите: светлите стават по-тъмни, а тъмните могат да изсветлеят. При това, при някои деца оттенъкът на очите се променя не веднъж, а няколко пъти. Що се отнася до финалният цвят на очите, то може да се наблюдава едва на възраст 10-12 години.

Какво е хетерохромия?

Под този необичаен термин се крие рядка особеност, когато бебето се ражда с очи с различен цвят. Този феномен се среща само при 1% от новородените. Това означава, че в едното око се е натрупал много повече меланин, отколкото във второто. Но не бива да се притеснявате за това, защото не е болест и на зрението на мъника хетерохромията не оказва влияние.

Какво казват учените?

Учените отдавна се интересуват от тази тема. А скорошен експеримент показа, че всички синеоки хора имат общ прародител. За това учените са узнали благодарение на открит ген, който е мутирал преди повече от 6-10 хиляди години. Поради това, според мненията на медиците, е възникнала и групата на светлооките хора.

При това все още не е обявена причината за доминирането на хората с кафяви очи. Защото точно хора с такъв цвят на очите днес се срещат най-често. И при зелен оттенък представителите на науката все още не са успели да установят защо такива очи се срещат по-често при жените.