Да учи или да не учи? Трябва ли да заставяте детето да се занимава с учене лятото

учене дете през лятото

Трябва ли да заставяте детето да учи лятото? Дайте му възможност да побезделничи

Преди всичко родителите трябва да разберат, че ваканциите са дадени на децата да си починат. И този отдих е заслужен. Ако дори предложите някакво обучение, то не бива да е насила, под натиск.

Забравете за специални уроци, обучения и т.н. Преди всичко ваканциите се дават на децата да се отпуснат. Уважавайте това и не насилвайте нещата. Иначе рискувате да отблъснете в детето желанието да учи и опознава нови неща. Предлагайте прости познавателните задачи, които все пак няма да му позволят през лятото чак толкова да се отпусне.

Задължително насърчавайте самостоятелното четене през лятото

Книгата е единственото нещо, от което в никакъв случай не бива да се отказвате. Случва се, че след дългата лятна ваканция децата отиват на 15 септември като че ли започват на чисто, сякаш нищо не са научили цялата минала година. Можете да предложите на децата да водят читателски дневник, където да записват името на автора и прочетената книга. Някои деца правят в дневника рисунки. Ако детето е колебливо, понякога може да почетете книга заедно или да изтеглите приказка от интернет и да включите детето си, а после да се позовете на факта, че компютърът забива, линкът не работи и т.н., като му предложите да прочетете края на приказката, разказът в самата книга. Обикновено децата реагират на тази хитрост – те искат да научат развръзката. Към жестоки методи от типа "докато не прочетеш 40 страници, няма да излизаш или ползваш таблет/компютър“ да прибягвате не бива – по-добре да се договорите.

Един път на 2-3 дни беседвайте с детето за прочетеното в книгата

Това ще позволи на родителите да разберат, всъщност, дали действително детето е прочело произведението и разбрало ли е за какво става дума, или просто е подържало книжката в ръцете си и е погледнало картинките. Могат да се задават въпроси по текста, за да обсъдите поведението на героите.

Изберете точните детски книжки

Ако учителят не предложи списък с литература за лятото, потърсете подходяща по възраст в интернет (в различни сайтове, родителски форуми) и от там изберете най-интересното за вас и вашето дете. Например, ако то е завършило 3-ти клас, подходящи са Антоан дьо Сент-Екзюпери, Астрид Линдгрен други.

Поканете детето да наблюдава развитието на растенията

Силно се препоръчва децата, които прекарват лятото на село или сред природата, да наблюдават как растат и се променят растенията. Да речем как расте боб, домат, пипер и т.н. Сега всички деца имат смартфони, така че могат да правят снимки на различните етапи от развитието на растенията, а после да направят красив албум. Ще се получи истинска проектна работа, която децата могат да представят в началото на учебната година и да се появи тема за евентуална обучителна беседа.

С дете, което е преминало във 2-ри клас, за предпочитане е през лятото да научи таблицата за умножение

Това е необходимо, за да му е по-лесно в рамките на учебната година да я усвои. Но при това задължително трябва да се разясни на детето принципа за умножение. Например, 2+2+2 може да се запише по-лесно: 2×3.

Събиране на хербарий

Отново може да се съберат в един албум и изсушат цветя, които растат на вилата или на село. Изберете за събиране лечебни растения или иглолистни (или само широколистни) и надпишете всички екземпляри.

Не насилвайте децата да се занимават с краснопис и правопис

Почеркът на повечето и без това се установява до 7-ми клас. И дори тези, които обикновено са пишели като неразбираемо, до тази възраст придобиват четлив почерк. Ако на детето не му се получава добре с писането, по-добре да рисува и оцветява, да прави нещо с конструктор.

Използвайте почивните дни за пътувания до интересни места и проучване на местните забележителности. Ако има желание, детето може да ги снима, да прави албуми и презентации. До 4-ти клас децата обикновено се справят с това сами. Същото може да се направи и по време на пътуването ви в отпуск или на почивка.

Повече говорете и общувайте с детето си. Децата не бива по цял ден да седят с таблет, телефон и да прекарват времето си в социалните мрежи. Трябва да се отвлича вниманието им и да се откъсват от джаджите под претекст, например, пътувате за някъде, но „забравяте“ зарядното и т.н.

Анна Арутюнян, семеен психолог:

– Еднозначно не бива да принуждавате детето да се занимава със същата честота и активност, както по време на учебната година: с учебници, тетрадки, седнало зад бюрото. Преди всичко, дайте на детето да се наспи, да се отпусне, да се налудува, излиза навън, да общува с връстниците си, с родителите си дори. Няма нищо страшно, дори ако то изкара някой и друг ден, търкаляйки се на дивана в гледане на филмчета.

Ваканциите са отлично време да опитате нещо ново. По желание на детето – например, да научи чужд език, да овладее скейтборд, да се научи да плува с плавници и т.н.

Изложби, музеи, театри – хубаво нещо са, но не прекалявайте. Ограничете се с 1-2 образователно-обучаващи дейности на месец.