На море или при баба? Експерти за това трябва ли да водите детето на море

деца на море

На каква възраст е най-добре да заведете детето на море? Какво трябва да се вземе предвид преди да предприемете пътуването си?

При много педиатри съществува традиционен подход – до 3 години детето е по-добре да не се води на море.

"Съществува общоприето заблуждение, че ако се ходи на море и готово, всички са здрави. Но това се отнася за децата с вече изграден имунитет, които са готови за аклиматизация, нови инфекции и активното лятно слънце, т.е. по-големи от 3 години, – казва лекарят-педиатър Евгений Тимаков. – На децата до 3 години пътуването особена полза за здравето няма да донесе. Те са изложени на баротравми при полет, по-често се заразяват с инфекции, включително чревни, които могат да протекат с тежки повръщане и обезводняване.“

Според статистиката всяко второ малко дете при пътуване има проблем. Почивката с деца до 3 години е нужна повече на родителите им, защото възрастните трябва също да разпуснат, а детето да оставят с някого. И въпреки, че за детето може да не е полезно, то така или иначе често се оказва на почивка с родителите си. Ако пътувате с малко дете в чужбина или дори в границите на страната, опитайте се да сведете до минимум възможните реакции.

Следва първо да се разгледа и избере страна и място, курорт с климат, сравнително близки на родните ви в същия период от време. Не се препоръчват за деца места с ясно изразен влажен климат, субтропиците и тропиците и другата крайност – страни с много сух климат, места с много насекоми и диви животински видове, крайбрежия с коралово дъно и диви плажове. Почивка на острови със силни ветрове.

За подрастващите ползите за здравето, които са сигурни – витамин D, морски въздух, богата на минерали вода, ходене по пясък или камъчета и т.н. Но не само.

Морски преживявания

"На детето след 3 години промяната на местата, новите преживявания, необичайна ситуация оказват развиващ ефект, – казва професора по възрастова психология Наталия Авдеева. – А морето – това е уникален информационен обект: познавателен, естетически, емоционален. Запознанството на детето с него дава много. Водата е една от четирите стихии, нейното присъствие в живота на всеки човек е много значимо. Впечатленията, свързани с морето, остават спомен за цял живот. А ако това се е случило в детството, то обикновено това са такива щастливи мигове, които след време си спомняме с най-голямо удоволствие."

Планирайки пътуване, трябва да се вземат предвид особеностите на детето. Ако имате много чувствително дете, което се страхува от нови хора, ситуации, тогава вероятно е по-добре да се ограничите до най-близкото езеро или река. А ако детето вече има опит за пътуване и мечтае за море, разбира се, трябва да осъществите мечтата му.

Същото се отнася и за екскурзии и развлечения. Има деца, които жадуват за нови впечатления, и чакат постоянно нещо ново, всичко им е интересно, на всичко се отзовават. И родителите виждат, че след пътуване детето е в добро настроение, то не е уморено, очите му светят. Но има и други деца, които могат бързо да се преуморят. И тогава те казват, например, нещо подобно: в морето има прекалено много вода; много е мокро. Или: твърде много деца има наоколо. Това трябва да е сигнал за родителите – трябва да се дозират впечатленията.

В такова прекрасно място, като морски курорт, когато родителите са свободни от ежедневните омръзнали им тежести, скучни задължения, общуването с детето ще е особено приятно и полезно.

Важно е също така да помогнете на детето да се адаптира към новото място. Не трябва да го пускате само и свободно да плува с думите: „Давай сам, учи се сам...“. Точно тук родителите могат да покажат себе си като интересни приятели, треньори и да се разкрият за детето в нова светлина и с някакво ново качество: да го научите да плува, да строи крепости от пясък и т.н.

А преди да предприемете пътуването, като родители си заслужава да потърсите информация в интернет за това място, където отивате. Научете интересни факти, които можете да разкажете после на децата и те ще открият във ваше лице истински авторитет.