Насила ядене не става или защо не бива да карате детето да яде насила

Насила ядене не става или защо не бива да карате детето да яде насила

Какви усложнения създава израза "още една лъжичка за мама".

Децата категорично не бива да се принуждават или увещават да се хранят, ако те не искат. Според учените нашите уговорки да се изяде още една лъжица наистина работят много добре, но не и в полза на децата.

А послушните деца в резултат на това страдат от наднормено тегло. Днес, когато затлъстяването при децата уверено се шири навсякъде, е особено важно още от ранни години да се изградят в детето правилни хранителни навици.

Но още по-важно е да не се убият в малчуганите природните инстинкти, които подсказват коя хапка е излишна за организма. А нашите уговорки да се хапне още мъничко и този път, убиват в детето точно вродените здравословни инстинкти.

Такива изводи са направили учени от Университета на Мичиган в Ан Арбър, а изследването е оглавено от Джулия Люменг. За експеримента учените поканили 1218 майки с малки деца в лабораторията.

Майките и децата са заснети на видео по време на хранене. Експериментът е повторен три пъти с едни и същи семейства: когато детето е било на 15 месеца, 2 години и 3 години.

И се оказало, че при майките, които убеждавали детето да изяде още една лъжица, децата били по-пълни. Тази тенденция се наблюдавала независимо от нивото на доходите на семействата.

Както отбелязва авторът на изследването Джулия Люменг, основният проблем е, че децата са прекалено капризни в яденето и родителите се притесняват, че децата ще останат недохранени. И затова започват да ги увещават да изядат една лъжица за мама, хайде после още една лъжичка и за татко.

А това не бива да се прави в никакъв случай, защото по време на тези постоянни настойчиви хранения у детето се притъпяват природните инстинкти, които го спасяват от преяждане. Образно казано в детето се притъпява способността да улавя сигналите за ситост.

Друго интересно наблюдение било, че децата, чиито родители се притесняват за това, че са недохранени и твърде лошо наддават на тегло, всъщност били напълно нормални за техния ръст и възраст.

Децата и тийнейджърите отказват да се хранят с една или друга храна по силата на множество фактори, както психологически, така и физиологически. Например, децата от една до три години са много чувствителни към цвета на храната, вкуса, текстурата, температурата, както и от средата и атмосферата, в която тази храна се яде.

Експерти са разработили редица препоръки, които могат да помогнат на родителите при хранене на тяхното дете. В този списък има такива добре известни съвети като "винаги яжте заедно с детето си", "смесвайте нелюбимите продукти на детето с любимите" или "често сменяйте рецептите" и "подхождайте творчески към оформяне на храната".

  1. Никога не насилвайте детето да яде. Това ще доведе до това, че то още по-упорито и активно ще отказва храна.
  2. Ако детето не обича зеленчуци и плодове, предлагайте ги тогава, когато е много гладно.
  3. Приобщавайте детето към процеса на съставяне на менюто, както и при готвенето на ястията. Тогава детето непременно ще иска да опита това което е приготвило.
  4. Храната е необходимост. Така че не бива да я използвате под формата на възнаграждение или да лишавате детето от обяд, за да го накажете за нещо.
  5. Непринудената и приятелска атмосфера на масата спомага за увеличаване на апетита.