10 правила за разходки с детето в лятната жега

10 правила за разходки с детето в лятната жега

Високите температури силно усложняват живота на майките с малки деца. Много от тях предпочитат в такова време да седят в задушния апартамент, което не е в полза на децата, тъй като те трябва да се извеждат навън по всяко време на годината. Какво да направите, за да не се стигне до прегряване, слънчево изгаряне или обезводняване? От ДЕЦАТА НИ ви предлагаме 10 правила за безопасна разходка с детето в жегата.

Разходки с малко дете в жегата: 10 правила за безопасност

  1. Следим настроението на детето. Всички деца абсолютно по различен начин понасят студа и жегата, едни се забавляват и при жега, а други капризничат дори и при най-малкото слънце. Майката трябва да се отнася с внимание към най-малките промени в настроението на детето. За прегряване свидетелстват капчици пот по слепоочията или зачервяване на лицето. Причините за прегряване – твърде активни игри или твърде много дрехи, предложете по-спокойни игри, извикайте ги да починат на сянка, махнете излишните дрехи, а най-добре се насочете към дома си.
  2. Обличайте дрехи само от естествени материи. В горещо време избора на детски дрехи е особено важен. Най-добрият вариант – леки памучни тениски, роклички за момичетата, къси проветриви панталонки и ризки или широк гащеризон с къси панталони за момчетата. В летния гардероб на детето трябва да се предпочитат естествени, леки, дишащи материи: памук, лен, модал, вискоза. Не купувайте прекалено прилепнали модели, детските дрехи трябва да бъдат свободни. Ако сте далеч от дома за целия ден, не забравяйте да вземете блуза или риза с дълъг ръкав, когато ще ви е нужна вечер, когато захладнее.
  3. Избягвайте памперсите. По възможност се откажете от еднократните пелени (памперсите). Под тях кожата на детето се спарва и често се получават подсичания, за което горещината определено помага. Заменете ги с памучни гащички или панталонки, като се запасите поне с няколко резервни двойки. В детската количка в такъв случай е добре да поставите абсорбиращи пелени.
  4. Светли тонове. Тъмните цветове привличат слънцето и силно се нагряват – не забравяйте това и дайте предпочитание на светлите дрехи при детенцето. Също така се откажете от рокли и костюми с апликации и излишните украшения, тъй като те могат да наранят нежната кожа на детето още повече в жегата. Ако носите детето си в слинг, то и при неговия избор дайте предимство на светлите цветове. Също така по детето трябва да има минимум дрехи, иначе от топлината на вашето тяло и летните горещини детето може да прегрее.
  5. Удобни обувки. В горещото време се откажете от чорапи, но за да не нарани или претърка детето краката си, трябва да изберете правилните обувки. Най-добрият вариант: леки и меки джапанки с ластик на петата, също са подходящи меки кожени сандали и маратонки, но мрежести и с мека задна част.
  6. Не забравяйте и за главата. Задължителен атрибут на лятното облекло са шапките – с козирка, панамка или платнена. Избирайте шапки в светли тонове и от естествени дишащи тъкани. На лицето и ушите слагайте слънцезащитно средство, з ада не изгорят.
  7. Избирайте подходящо място за разходки. Разходка покрай пътя не е полезна по всяко време, а в жегата още повече. Разхождайте се малкото дете в градските паркове, градини, а най-добре сред природата.
  8. Пазете детето от пряка слънчева светлина. Избягвайте директната слънчева светлина за дълго време, опитайте се да се разхождате в сянката на дървета или къщи. Най-доброто време за разходки през горещите дни: от 8 до 11 часа и след 16 часа.
  9. Вземете със себе си бутилка с вода. В жегата изключително важно е да се предотврати обезводняване на детския организъм. Така че не забравяйте да вземете на разходка бутилка вода, често предлагайте на детето да пие. Също така от време на време обтривайте с вода откритите части на тялото на вашето дете, това ще го освежи.
  10. Използвайте слънцезащитно мляко. За малки деца е по-добре да използвате не слънцезащитни кремове, а мляко. То не е толкова мазно и по-бързо се абсорбира в кожата. Трябва да е с максимален фактор на защита от слънцето.

Топлината и горещото време не са причина да седите само у дома си и да криете детето от слънцето, то ускорява производството на витамин D, който е изключително необходим за детския организъм. А и игрите на открито са незаменим помощник в развитието.