Топ 15 изтощаващи препоръки за мами

Топ 15 изтощаващи препоръки за мами

Или как да превърнете майчинството в геройски труд

Въпреки всички твърдения за „най-щастливото събитие в живота“, родителството е свръх отговорност и тежко бреме, което изстисква всички сокове и не оставя никакви сили.

Но, ако искате възпитанието и отглеждането на едно дете да е наистина изключително изнурително, изтощително и да ви остави без всякакви сили, то може да се поддадете на спазването на сложни и задължителни правила. Със сигурност всяка майка ги получава като съвети, а някои се опитват да ги владеят до съвършенство. Но, за всеки случай, за да не пропуснете нищо, за пореден път ще ги припомним.

 1. Всяка добра майка трябва да поддържа апартамента, дома си в идеална чистота. Да се занимава със себе си, когато има работа по дома – това е за безотговорни. Маски за лице и коса, маникюрист, козметик и масажист – това е за безотговорните. Всяка добра майка има по-важни задачи. Нищо, че има сив цвят на лицето и какво от това, че ноктите ѝ са забравили как изглежда пила. Важното е, че всеки гост ще може да каже колко е добра домакинята в този апартамент.
 2. Да се готви трябва често, пълно меню и колкото се може по-завъртяно. Тъй като, ако не готвите или правите нещо набързо, то мъжът ви „ще избяга“. А и детето ще се разболее от нещо. Така не е хубаво.
 3. Задължителна част от един щастлив брак е раздразнената, уморена, изтощена и неподдържана жена и майка. Защото има по-висша цел – дете и мъж. Бурен секс, спокойни и доброжелателни отношения – това не е за семейство с дете. Да се чувстваш приятно е нещо лошо.
 4. Всички пари са само за детето. Никакви рокли и обувки – все пак трябва да се купуват и зимни дрехи за детето. Бижута и цветя – просто прахосничество, непосилно и непрактично. За какво трябва да привличате вниманието на мъжа си и да го проверявате дали забелязва. Памучни бикини под домашните дрехи са напълно достатъчни.
 5. Никакво глезене и кокетство с бащата на детето. Толкова много важни неотложни дела чакат! Любовта и романтиката ще почакат по-добри времена.
 6. Задължително трябва да се следват всички модни тенденции в родителството и възпитанието. След три вече е късно – спешно в занималня. Съседското дете вече чете на четири, а на пет общува с чуждоговорящи – спешно захвърлете всичко и вземете мерки за овладяване на английски език, независимо от готовността на физиологичните структури на мозъка и психологическото състояние на детето.
 7. Уморената и изтощена майка в никакъв случай не може да мисли с главата си и да взема самостоятелни решения. Да се ориентира по интуицията си, да формира родителска компетентност и да действа, понякога, противно на културата и препоръките – това е твърде опасно. Това намирисва на свобода и независимост.
 8. Да не доверява детето на никого за нищо на света. Мама знае най-добре. И отговорността за живота на детето носи само мама. Мама знае най-добре какво да облече и обуе, какво да се яде и кога да се започне с четенето и писането. Не трябва детето да следва майката и да се учи само в тези неясни деликатни периоди на развитие. Не, това е за мързеливите. Всяка уважаваща себе си майка трябва да компенсира и да предизвика добро.
 9. Ако лекарят казва трябва, значи трябва. Или много опитна приятелка, или баба, или професор със световно име. И какво от това, че го боли и какво от това, че плаче. В името на висшето добро ще потърпим. Ще изчакаме, потърсим, изследваме – това е дълго и неясно, но не и нашият вариант. А че детето изпада в истерия, бори се, отхвърля родителите си – ами, това са гени.
 10. Всички знаят, че да се придвижвате с дете в „слинг“ из града, страната, света, е вредно и опасно. Ефимерната аклиматизация и вирусите са много по-страшни от депресията и изтощението. Свежите емоции, шумните заведения, радостта и приключенията не са за семейство с дете.
 11. В наше време суперкомфортните и скъпи колички трябва да седят у дома. С количката няма нужда да се буташ в метрото или на мама среща на другия край на града. Супермаркетът е най-доброто забавление. Освен това, да изолирате детето си от топлината, ударите на сърцето и мириса на мама, е важно и необходимо. То после ще плаче и ще е болно – ето в какво да вложите време и енергия.
 12. Мамините развлечения и като цяло забавленията са зло. Там може да поговорите за своите тревоги и, не дай Боже, да се отървете от тях. Освен това, свежият прилив на сили и оптимизъм просто е гарантиран. Не позволявайте това да се случи. Кафене, парк, аквапарк, разходка с приятелки, мол – това е просто огнище на комфорт и удоволствие. Не бива.
 13. Защо да се измъчвате с избор на дрехи за кърмене, за да овладявате тези нереално сложни намотавания на слинга или да мислите за уикенд на палатка в планината, след като на всички е ясно, че количката и отворения прозорец за проветряване, са необходимите фактори за изгонване на умората от майчинството.
 14. Не бива да залитате по новото и да учите нови неща. Така ще отпаднат страховете и ще се появи повече сила и енергия.
 15. Цялата принадлежите само на детето. Във  всяка секунда. Да рисувате, четете, пишете – само през нощта, и само в полусъзнателно състояние. И в никакъв случай не носете хобито си на детската площадка. Така не бива.

Може би сме пропуснали някои предписания за ефективно и бързо изчерпване на мама. Моля, споделете с нас вашите препоръки. Нека помогнем майчинството да НЕ Е непоносимо заедно!