6 съвета за възпитанието от една майка-милионерка

6 съвета за възпитанието от една майка-милионерка

Дени Джонсън – успешна бизнес-дама, майка на пет деца и баба на няколко внука. На 17 години за първи път става майка, на 21 се оказва без покрив над главата си, а на 23 години вече е спечелилa първия си милион.

Сега тя пътува до различни страни и провежда популярни семинари, в които призовава родителите да се замислят и да не допускат грешки, които вече дълги години повтарят родителите. Без съмнение, трябва да се има предвид, че тези съвети се дават от американска майка. Но и за нас някои от тях могат да бъдат полезни и да се адаптират.

1. При детето целта трябва да се появи още в детството

Богатите хора знаят, че целта трябва да се появи при детето още в детството му. Те възпитават бъдещи възпитаници на Оксфорд и Харвард (или друг университет), които впоследствие ще станат талантливи лекари, успешни лидери и президенти.

А повечето хора възпитават децата си с мисълта: "ще решим по-късно" или "може и да ни провърви".

В семейството на мои приятели, които имат издателство, синът изобщо не желаеше да учи и не знаеше какво да прави с живота си. Тогава баща му реши кардинално да промени тази ситуация. Той изпрати сина си да работи в приют за бездомни, без лични средства. След седмица безгрижният тийнейджър се върна различен човек. Момчето искрено искаше да повиши своя успех и дори изрази желание да участва в семейния бизнес.

Дени Джонсън

2. Никакви телевизори и смартфони

Кои са постоянните "приятели" на нашите деца днес? Най-често – компютър, телевизор и мобилен телефон. Всички деца на Дени Джонсън са получили първите си смартфони на 16 години, а първият им компютър е бил компютърът на баща им, а телевизор в дома им изобщо няма. Невероятно, нали? Но тази стратегия е дала своите плодове.

Моите деца не могат да си позволят лаптоп или мобилен телефон, защото нищо не печелят. Мобилният телефон не позволява на човека нормално да организира и планира времето си, а телевизията показва шаблонни модели на живот. Какво може да се научи, например, от анимационния филм за Гъбата Боб (Спондж Боб Квадратни гащи)? Ленив персонаж, който постоянно се радва, че умело върти другите на пръста си. А вие искате ли синът ви да порасне такъв? А искате ли такъв мъж, съпруг за дъщеря си? Ако детето ви не гледа телевизия месец, то лесно ще се избави от тази зависимост.

Дени Джонсън

3. Учим децата да обичат работата

Наближават почивните дни и какво чуват най-често децата ни? "Най-накрая, петък е!", "Сега ще си отдъхна от ТАЗИ работа", "Шефът ми е прасе" и в същия дух за „глупавите“ подчинени, колеги и прочие негативи. Според Дени тази позиция отрано научава детето, че работата е нещо тежко, гадно и неприятно. Децата, които са така "програмирани", няма да искат в бъдеще да работят или да започнат бизнес.

В нейното семейство децата още от две-годишни започват да помагат с лека работа по дома, а на 11 години техният принос в общите задължения е доста забележим. "Това е един вид такса за престоя и храната в нашия дом. В края на краищата те трябва да помнят, че в живота нищо не е безплатно", смята Джонсън.

Тя съзнателно не ползва услугите на готвач, прислужница и бавачка – с цялата работа се справя задружния семеен екип. При това, смята за важно, че детето трябва да умее да изпълнява работа, която не му харесва много или да го карате да се потруди – това само ще укрепи неговия характер и възпита сила на волята. Ако прави през цялото време само това, което иска – ползи и развитие този начин на живот няма да даде.

6 съвета за възпитанието от една майка-милионерка

4. Детето трябва да разбира как се появяват парите

"Аз давам за детето си по 50 долара на година за обувки и купувам 4 чифта дънки. Луксозни обувки за такива пари никога не могат да се купят, но ако много ги иска – иди и си заработи или търси разпродажба!" – Джонсън прави акцент върху това, че едно дете трябва да бъде обезпечено с необходимото, но специалните желания трябва да се опитва да реализира само.

"Най-неудачното нещо, което могат да направят родителите – да печелят пари, само за да осигурят на децата си това, за което самите те са мечтали в детството си. Когато децата пораснат, те попадат в жесток свят, където няма да могат да си позволят да живеят без грижи, така както са свикнали", – отбелязва бизнес-дамата.

5. По-добре да харчат или да спестяват?

Тук са възможни два варианта: да се купуват ненужни вещи (и да обезпечите децата на тези бизнесмени, които търгуват с тези вещи) или да обясните на децата, че пари могат да се събират, заработват и да се инвестират. И не трябва да се купуват неща, само защото ги купуват другите! Освен това, излишните вещи само заемат място.

Как да се мотивира младото поколение да не харчи пари без никакъв смисъл? При нас, у дома има следното правило: спести 10 долара и тогава аз ще ти дам още 10. А ако сумата е събрана, то след това можеш да я похарчиш само за вещи, които са в помощ на твоето развитие: музикален инструмент, велосипед, познавателно пътуване.

Дени Джонсън

6. Щедростта е присъща на успешните хора

Отличителна черта на много от успешните хора са емоционалната и материална щедрост. Те не са завистливи и винаги са щастливи да споделят своето изобилие.

"Учете детето на уважение към нуждите на другите!", – призовава Дени Джонсън. Неслучайно в Библията е казано, че една десета от приходите трябва да се жертва. Нейните деца също дават 10% от всеки заработен долар за бедните. 20% те оставят за себе си – за почивка и развлечения, а останалата сума отива в касичка – за реализиране на бъдещи идеи.

6 съвета за възпитанието от една майка-милионерка