Как да се справим с детската истерия? Съвети на психолог

Как да се справим с детската истерия? Съвети на психолог

Никой възрастен не харесва, когато децата изпадат в истерия, викат и плачат. Но не всички се замислят, че зад всеки такъв "каприз" стои реално преживяване, с което на детето не е лесно да се справи. Как можем да му помогнем?

Начин, способ за адаптация

До определена възраст децата не са способни да се справят с емоциите си. Затова не е чудно, че когато са разстроени, те често се държат "лошо". Способността за саморегулиране се появява постепенно, но доколко тя ще бъде развита при конкретното дете, зависи от това какъв пример за преживяване на силните чувства ще му дадат възрастните и доколко те могат да му помогнат да преживее силните си чувства.

Мъката – голяма и малка

Много от нещата, които за нас, възрастните, изглеждат глупост, за детето са от голямо значение. Ето защо може, например, то да е много силно разстроено, когато:

  • Го отвеждате от детската площадки в момент, когато то е увлечено от играта с другите деца.
  • Не може да получи това, което иска много силно, например, играчки или бонбони.
  • Иска да гледа анимационно филмче, но не му разрешават и трябва да си ляга.

Подобни ситуации може дълго да изброяваме. Те се случват доста често и това е добре, защото помагат на детето на поносимо ниво да се срещне с неизбежните в живота загуби, малко по малко да се учи да се справя с тях и да продължи да живее по-нататък.

В същото време, в съвременния свят, битуващата "култура на тъгата", кара дори при най-малката тъга, хората да скачат. Тъгуването неволно се асоциира с нещо ужасно, с нещо „което не трябва да бъде така". Това се засилва от повишеното чувство на отговорност при съвременните родители, които вярват в своето задължение да направят живота на детето щастлив и безоблачен. Освен това, те обикновено носят товара на своите непреживени в детството обиди.

В резултат на всичко това сегашните възрастни при среща с отрицателни детски емоции често се губят, чувстват вина и силна тревога. Не е учудващо, че мислят само за това как "този кошмар" незабавно да спре, и като резултат правят много излишни и неправилни действия.

Как да се държим като възрастни

Преживяването на неудовлетвореност минава през същите фази, както и преживяването на мъката: отричане – бунт – тъга – приемане на загубата. За да се върне баланса, всяка една от тези фази трябва да приключи по естествен начин.

Детето тук се нуждае от подкрепата на внимателен възрастен, разбиращ как да действа на всеки един от тези етапи.

Отрицание (отричане)

Детето може да игнорира поканата ви или указанието (да се прибере вкъщи, да спре с играта, да върне харесалата му играчка на собственика ѝ). То ще ви чуе по-бързо, ако първо установите с него контакт: отидете до него, погледнете го в очите (може би ще се наложи да клекнете), усмихнете се и едва след това с приятелски тон съобщете това, което сте искали да кажете. Не забравяйте това правило всеки път, когато искате да съобщите, кажете на детето нещо важно.

Между другото

Интензивните детски чувства, особено в агресивната им проява, са винаги изпитание за родителите. Много трудно е на възрастни без опит да осъзнаят своите преживявания. Ако ви е трудно, тежко да се справяте със своите чувства, възникващи в отговор на емоциите на детето, то необходимата подкрепа и помощ можете да получите от психолог.

Бунт

Детето яростно протестира. Първо се уверете, че самите вие сте спокойни. След това дайте възможност на детето да разбере какво се случва с него, описвайки чувствата му: "Не искаш да си ходим и си разстроен", "Искаш още да си играеш и ти е неприятно, че те прекъсвам", "Много харесваш тази играчка и ти е мъчно, че не можеш да я вземеш със себе си".

Това не означава разрешение да остане или да вземе играчката, но давате на детето да разбере най-важното: вие виждате чувствата му, признавате правото им на съществуване и ги приемате. Добре е да изразите и своето съжаление – така детето ще почувства и вашата солидарност с него: "СЪЖАЛЯВАМ, но НИЕ не можем да вземем тази играчка". Не се опитвайте да го утешавате или да отклоните вниманието му.

Ако детето се бунтува дълго, дръжте се до края, не се сривайте и не правете отстъпки. Единственото, което се изисква от вас, е вашето спокойно и приемащо присъствие. То ще предаде на детето увереността, че от случилото се огорчение нищо лошо няма да се случи и животът ще продължи.

Съвети за родителите

В противен случай за в бъдеще то ще приема всяка загуба като катастрофа.

Наблюдавайки внимателно, ще забележите, че в един момент тонът на плача се променя – това означава, че гневът е приключил и настъпва фазата на тъгата.

Тъга

Когато детето е спряло да се гневи и започва да скърби по повод случващото се, да го увещавате също все още е рано. Сега от вас се искат само любящи обятия, в които е възможно то да се наплаче. Понякога възрастните трудно запазват сериозност, ако детето силно преживява всеки уж лек повод, но тук е важно да внимавате: ако изведнъж започнете да се смеете, детето ще го възприеме като предателство.

Приемане

Изживявайки чувствата си в прегръдките на любим човек, то може най-накрая да се успокои. За знак за край на преживяванията служат дълбокото вдишване и издишване с цялото тяло.

След това детето често само започва да предлага утешителни варианти за излизане от положението – това е много по-добре, отколкото когато преждевременно ги предлагат възрастните. Връщайки равновесието си, то обикновено се освобождава от прегръдката на родителя или прехвърля разговора на друга тема.