То разбира всичко – какво може бебе на 2,5 месеца

То разбира всичко – какво може бебе на 2,5 месеца

Много родители погрешно смятат, че през първите месеци от живота си бебето не се развива. В действителност още през първите 2-3 месеца бебето активно опознава света. Редакцията на „Децата ни“ ще разкаже какво е характерно за малчуганите в тази възраст.

Физическо развитие

Въпреки факта, че по-голямата част от времето си бебето прекарва по гръб, през този период то започва да се движи активно. Бебе на 2,5 месеца вече умее да върти главата си настрани, да сгъва и разгъва дланта на ръката си, да разглежда ръцете си, а също така автоматично да отскача с крачета, когато го държат за мишниците. За развитието на бебето през този период ще помогне масаж, специална гимнастика, както и игри с различни предмети (необходими за развитието на хватателния рефлекс).

Комуникация

Дори ако детето ви изглежда съвсем малко и крехко, това не означава, че то не се опитва да общува с вас. С помощта на гукания, викове и звуци, подобни на бебешко бърборене, бебето се опитва да ви разкаже за своите емоции и потребности. Не забравяйте и самите вие да общувате с него –силно произнасяйте отделни звуци и му разказвайте какво се случва наоколо.

Зрение

Зрителните умения на детето на 2,5 месеца са видимо усъвършенствани, благодарение на което то може не само да вижда, но и да анализира това, което вижда. Обърнете внимание как вашият син или дъщеря внимателно следят изражението на лицето ви, разглеждат непознати предмети, следят промяната в подредбата и положението на детските играчки и другите вещи.

То разбира всичко – какво може бебе на 2,5 месеца

Слух

Какво трябва да умее детето на 2,5 месеца? Бебето трябва не само внимателно да наблюдава околния свят, но и да чува всички звуци. Проверката е много лесна: достатъчно е да следите дали обръща главата си в посоката, от която току-що е чуло силен звук. За активното развитие на слуховите органи допринасят свирки, дрънкалки и други, издаващи звук играчки. Избягвайте играчки с твърде силно, грубо, рязко звучене, а по време на общуване, уверете се, че вашият глас звучи спокойно и не прекалено силно.

Развиващи игри за дете на 2,5 месеца

Дете, което е навършило 2,5 месеца, не е задължително да бъде затрупвано със скъпи подаръци, играчки, тъй като във всеки дом има много вещи, които ще са му интересни. Например, можете да му ушиете няколко играчки от плат, напълнени с безопасен пълнеж. Държейки ги в ръцете си, мъникът ще развива фината моторика.

Освен това, може да организирате на вашето бебе малки музикални концерти, по време на които да пеете, танцувате и свирите на малки музикални инструменти. Бъдете сигурни, че бебето ще наблюдава с интерес случващото се!

И, разбира се, не забравяйте да запознавате детето с предметите от бита. Показвайте и му разказвайте за картините, посудата, дрехите, играчките. При това се опитайте да избирате предмети с ярки цветове и с интересни текстури.