С какво да утолите жаждата на детето през лятото – полезни и вредни напитки

С какво да утолите жаждата на детето през лятото – полезни и вредни напитки

В такова горещо време жаждата мъчи не само възрастните, но и децата. От Децата ни разказваме за напитките, които могат и не могат да се дават на децата за възстановяване баланса на течностите в организма.

Водата

Идеално средство за утоляване на жаждата – негазирана вода. Детска вода се продава в бутилки, ако сте я отворили не се препоръчва да се съхранява по-дълго от два дни. Такава напитка напълно отговаря на всички норми за безопасност, което е особено важно през лятото.

Сок (плодова напитка) или компот

Много деца обичат да пият плодови напитки и компоти, защото те са приготвени от любимите им плодове. Даровете на природата в състава на летните напитки подобряват работата на стомашно-чревния тракт, а също така доставят на детския организъм витамини и минерали. Но, въпреки това – внимавайте със захарта! Твърде голямо количество от нея няма да утоли жаждата, а ще доведе до обратен ефект.

Натурални сокове

Натуралните сокове не са много подходящи за утоляване на жаждата. Ако се приемат в по-големи количества, това може да доведе до раздразнение на лигавицата на стомаха и засилена работа на бъбреците, което може да предизвика дискомфорт в детето. Диетолозите съветват разреждане на соковете с обикновената питейна вода в съотношение 1:1. При това по-добре да се използват пресни фрешове, а не сокове от магазина.

С какво да утолите жаждата на детето през лятото – полезни и вредни напитки

Чай (слаб)

Доказано е, че топлият зелен чай чудесно утолява жаждата. Освен това, тази напитка съдържа огромно количество витамини и антиоксиданти, които ще са от полза за организма на дребосъчето. А за да го пие едно дете с удоволствие, приготвяйте настойката заедно с листа от касис, малини или мента. Нежният аромат на напитката със сигурност ще се понрави на малкия немирник!

Газирани напитки

Що се отнася до газираните напитки, то не се препоръчват за деца. Голямата част от тези напитки съдържат небезопасни за здравето на децата съставки: изкуствени добавки, оцветители, аромати, консерванти и др. Също така газираните напитки са богата на въглехидрати и захар или пък изкуствени подсладители като аспартам, употребата на които също не е желателно в горещото време.

Айрян

Счита се за натурална напитка, но все пак внимавайте с даването на децата до три години. Това е свързано с особеностите на производство на айряна, в процеса на който се използва технологията на ферментацията.

При избор на напитка за вашето дете не забравяйте да вземате предвид свойствата на плодовете и зеленчуците, които влизат в състава на фрешовете или готовите сокчета. Киселите дарове на природата се отразяват негативно на работата на стомашно-чревния тракт, а плодовете с ярки цветове могат да предизвикат алергии.