Вегетарианство при децата?

Вегетарианство при децата?

Вегетарианството като алтернативен начин на хранене все повече набира популярност, както сред младите, така и сред по-възрастните хора. Но ако вегетарианството при определени условия носи полза за възрастния организъм, така полезно ли е обаче за подрастващия детски организъм?

Много представители на това направление твърдят, че човек е създаден единствено за консумация на растителна храна, която служи за предпазване от много заболявания и поддържа здравето. Но на младия организъм са необходими микроелементи и витамини за изграждането, растежа и развитието му.

От ДЕЦАТА НИ ще ви разкрием митовете за детското вегетарианство:

Мит 1

Децата вегетарианци изпреварват своите връстници по умствени и физически способности.

Точно обратното – тези деца изостават в развитието си поради липса на аминокиселини, витамини и протеини.

Мит 2

Ако на възрастен вегетарианството е от полза, то значи няма да окаже никаква вреда и на детето.

Възрастните се нуждаят от по-малко микроелементи и витамини. И дори ако те не се набавят известно време, то тялото може да си ги вземе от своите запаси. А в детският организъм такъв резерв липсва, така че липсата на тези вещества е много осезаема.

Мит 3

Всички необходими витамини и микроелементи за човешкото тяло ги има в растителните храни.

Има ги, разбира се, но съвсем не в такова количество и състав, както в продуктите от животински произход.

Протеините са в основата за изграждането на растящия детски организъм, където те се преработват до аминокиселини. Протеините могат да се набавят само с продукти от животински произход (мляко и млечни продукти, месо, риба). Съдържанието на протеин в растителните храни е много малък.

Недостигът на витамин В12, който се намира също така в месото, черния дроб, морските дарове, сиренето и млякото, води до анемия.

Недостигът на желязо, което се съдържа в леките меса, също води до намаляване на нивото на хемоглобин в кръвта.

Недостигът на цинк се отразява зле на кожата, води до появата на дерматит. В растителните храни цинк се съдържа много малко, за сметка на предостатъчното му количество в телешкото и агнешко месо, субпродуктите черен дроб и сърца.

Холестеролът, негативно действащ на възрастен организъм, просто е необходим на детето за изграждане на клетките.

Същото се отнася и за витамините В2, В6, А и D. Те се съдържат в говеждо (телешко) месо, черен дроб, мляко и млечни продукти, яйца, рибното масло.

Така че, преди да предложите на детето изключително вегетарианска храна, помислете – може ли да покрие всичките му нужди от протеини, витамини и микроелементи подобно хранене.