Вегетарианството може да повлияе на интелектуалното развитие на детето

Вегетарианството може да повлияе на интелектуалното развитие на детето

Учените, изследвали един от най-значимите за човека витамини – В12 (кобаламин), са достатъчно еднозначни в заключението си за неговото влияние върху интелектуалното развитие. Дефицит и/или неправилният му синтез могат да доведат до сериозни последици, сред които:

  • анемия,
  • неврологични нарушения,
  • аутизъм,
  • недоизносване при бременност (аборти),
  • болест на Алцхаймер и други.

Кое е важното?

Може да се набави само чрез храната, при това само от животински произход или от синтетични витаминни добавки. Децата, които страдат от дефицит на витамин В12, има висока вероятност да се сблъскат в бъдеще с проблеми в развитието на интелекта. Поне така смятат изследователи от Норвегия, изучаващи тези взаимозависимости. Такива неприятности са по-актуални при деца от най-бедните страни в света, но деца от семейства, които се придържат към строги правила на вегетарианството (вегани), напълно изключващи месо, яйца и млечни продукти от хранителния им режим, също попадат в зоната на риска.

Недостигът на витамин В12 и неговото влияние върху развитието

Обстойно проучване на споменатите по-горе норвежки учени през последните 5 години над 320 непалски деца (за жителите на Южна Азия по принцип е характерен недостиг на този витамин), при които в ранна детска възраст са взети кръвни проби и отбелязани нивата на витамин В12, по-късно, на петгодишна възраст са тествани за интелектуално развитие с помощта на тестовете ASQ-3 и NEPSY II. Сравнявайки показателите, учените са стигнали до извода, че недостигът на кобаламин, както по време на развитието на плода, така и през първите месеци на живота, влияе на интелектуалните способности на децата: те разпознавали букви, геометрични фигури и се справяли с пъзели по-лошо, отколкото техните връстници; същото се случвало и с тълкуването на емоциите на другите хора.

Проблеми на генетично ниво

Освен хранителен недостиг на витамин В12, съществува и трудност при усвояването му от организма. Тоест, човек дори да изглежда, че го получава в достатъчно количество, въпреки това, нивото му в кръвта остава по-ниско или дори изключително ниско. Това се дължи на сложен процес, наречен "дефекти на метилирането"*, който е резултат на мутации или дефекти в гените, отговорни за този процес. Интересно е, че носителите на подобни промени в генома, не са редки случаи: учените оценяват, че в една или друга степен това е актуално за повече от 30% от хората. При това дадения проблем е невъзможно да се реши нито с помощта на храненето, нито с помощта на обикновени витамини, защото нито едното от двете не се усвоява. Такива хора се нуждаят от специални витаминни комплекси, които са подбрани въз основа на резултати от анализи**, на първо място генетични.

Трябва да се отбележи, че за бременни жени този проблем е особено актуален, тъй като при дефекти на метилирането не се усвоява обичайната форма на фолиева киселина, която препоръчват да се взема лекарите на женските консултации (и това, естествено, може да окаже влияние върху състоянието на здравето на нероденото дете). В този случай са подходящи само витамини, съдържащи я под формата на L-5-MTHF (Methylfolate).

По материали на: Methylation Defects и Naked Science

* Метилиране – това е процес на активиране или деактивиране на гени с помощта на добавянето на метилни групи в структурата на ДНК и РНК. Тоест, ако метилната група е налице, конкретният ген няма да е активен, а ако се премахне, той ще се „включи". Последиците не бива да се подценяват, тъй като хората, които нямат проблеми с цикъл на метилиране, са по-малко склонни минимум към сърдечносъдови, неврологични и онкологични заболявания.

** Най-добре е да се изследва генетиката на фолатния цикъл (фолатите са соли на фолиевата киселина). Обикновено се изследват 4 гена: 2 мутации MTHFR, също MRT и MTRR. В организма има още поне 12 гени, отговарящи за метилирането.